ΕΠΟ: Νέο... μπάχαλο εν όψει με τις προκηρύξεις σε SL και SL2 και διαιτητή την Ομοσπονδία

Η εκτελεστική επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα κληθεί την Τρίτη (7/9) να αποφασίσει πόσες ομάδες θα πέφτουν και πόσες θα ανεβαίνουν από τις δύο πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες.

Σε κάθε φυσιολογική χώρα του προηγμένου κόσμου οι προκηρύξεις των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων υπογράφονται έγκαιρα και γνωρίζουν όλοι τι ισχύει με τηλεοπτικά, κανόνες, προβιβασμούς και υποβιβασμούς.

Σε κάθε χώρα; Όχι ακριβώς. Σε μια μικρή περιοχή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο άκρο της χερσονήσου του Αίμου, μια χώρα εξακολουθεί να αντιστέκεται στον πολιτισμό, στην τάξη, στους κανόνες και στη συνέπεια.

Οι μεν βλέπουν τους δε ως εχθρούς, ο καθένας κοιτάζει το κονάκι του και οι έχοντες την εξουσία σφυρίζουν είτε αδιάφορα είτε καθυστερημένα, αφού έχει το μπει γκολ στο 90’+10’ και οι ομάδες έχουν φτάσει στα αποδυτήρια.

Η χώρα, δεν είναι άλλη από την Ελλάδα, φυσικά, οι έχοντες την εξουσία το Υπουργείο και η ΕΠΟ, οι μεν οι ομάδες της Super League, οι δε αυτές της Super League 2 και το γκολ η ψήφιση της προκήρυξης του πρωταθλήματος της Super League την περασμένη Πέμπτη.

Για να μη σας κουράζουμε άλλο με τους προλόγους, αυτό το γκολ στις καθυστερήσεις από τη Super League, άνοιξε το δρόμο για την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά πρόσθεσε άλλο ένα εμπόδιο στο ξεκίνημα της Super League 2. Πώς; Με την απόφαση να υποβιβαστεί ο τελευταίος της βαθμολογίας και να δώσει ο προτελευταίος αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της πιο κάτω κατηγορίας για την παραμονή.

Αυτό που κανείς δεν υπολόγισε (ή απλά αδιαφόρησαν), όμως, είναι: με ποιον δεύτερο; Η Super League 2 δεν θα έχει καμία σχέση με την περσινή… μινιόν έκδοση. Από τις 12 ομάδες, πήγαμε στις 36 (35 με το «κόψιμο» της Καβάλας) κι από τον έναν όμιλο, στους δύο(;). Επομένως, ποιος θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον 13ο της μεγάλης κατηγορίας; Θα γίνει αγώνας διαβάθμισης μεταξύ των πρώτων των ομίλων για την απ’ ευθείας άνοδο και ο χαμένος θα αντιμετωπίσει τον 13ο; Θα γίνει νέο μίνι-πρωτάθλημα των, ας πούμε, τεσσάρων πρώτων κάθε ομίλων και ανάλογα ο πρώτος και ο δεύτερος θα ανταμειφθούν; Ή θα πέσουν δύο από την SL και ο 12ος θα παίξει μπαράζ-παραμονής με τον καλύτερο δεύτερο της SL2;

Η απόφαση για το τι θα ισχύσει στη Super League 2 θα ληφθεί στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή (10/9), όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει να ψηφιστεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Πριν κληθεί, όμως, να πάρει όμως απόφαση η SL2, θα μπει στο παιχνίδι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, της οποίας η εκτελεστική επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη (7/9) και θα πρέπει να εγκρίνει την προκήρυξη του πρωταθλήματος της SL, άρα και να κατασταλάξει στο τι ισχύει με την άνοδο και τον υποβιβασμό στις δύο κατηγορίες. Άρα, η SL2 την Παρασκευή θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.

Γιατί φτάσαμε ως εδώ, σε άλλο ένα αδιέξοδο, σε άλλο ένα μπάχαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επειδή, όπως, αναφέραμε πιο πάνω, ο καθένας κοιτάζει το κονάκι του και τίποτα άλλο.

Μια γρήγορη, συνοπτική ματιά στο ντόμινο των εξελίξεων μάς πείθει για του λόγου το αληθές. Η Πολιτεία αυξάνει τις ομάδες στην SL2. Θεσπίζεται ο κανονισμός της συμμετοχής των β ομάδων της Super League. Τα σωματεία τρέχουν μέσα στο κατακαλόκαιρο να στήσουν ομάδες που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Η ΕΕΑ «κόβει» όσους δεν τα καταφέρνουν, δίνει παρατάσεις μέχρι και το Σεπτέμβριο για συμπλήρωση φακέλων και μεταγραφές. Οι ομάδες της Super League με σπασμένη την κεντρική διαχείριση τρέχουν για τα τηλεοπτικά. Η έναρξη του πρωταθλήματος αναβάλλεται για τρεις εβδομάδες. Ετεροχρονισμένα οι ομάδες βρίσκουν τελικά τηλεοπτική στέγη. Μετά τα ξαναβρίσκουν για την κεντρική διαχείριση. Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ποιος θα πέσει και ποιος θα ανέβει κατηγορία.

Η Super League αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο. Για τη SL2 η έναρξη παραμένει άγνωστη.

Η απόφαση της ΕΠΟ, λοιπόν, αυτήν την Τρίτη είναι κομβικής σημασίας. Όποια κι αν είναι αυτή θα προκαλέσει διαμαρτυρίες, αντιδράσεις. Κάποιο από τα δύο πρωταθλήματα δεν θα ξεκινήσει. Μπορεί και τα δύο! Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να ζει στο δικό του μοναχικό κόσμο εκεί στο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, τσακωμένο με τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό και την πρόοδο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News