Στ. Γεωργακόπουλος: Ο Ολυμπιακός πλέον δεν τα περιμένει όλα από τον Φορτούνη

Φορτούνης

Στα τελευταία τρία ματς ο Φορτούνης ανταποκρίθηκε στο ρόλο του, ακολούθησε το πλάνο του Μεντιλίμπαρ και ήταν αρκετό. Δεν χρειάστηκε να τα κάνει όλα μόνος για να νικήσει ο Ολυμπιακός.

Το πόσο ποιοτικός και επιδραστικός είναι σε μία ομάδα ο Κώστας Φορτούνης δεν αμφισβητείται. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους -αν δεν είναι ο καλύτερος- μπαλαντέρ που έχουν περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία 15ετία. Λογικό είναι, λοιπόν, η δική του απόδοση να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις επιδόσεις του Ολυμπιακού, κυρίως στο επιθετικό σκέλος.

Διανύοντας την τελευταία σεζόν του συμβολαίου του, με δεδομένη την επιθυμία ανανέωσης από την ΠΑΕ, ο 31χρονος επιτελικός μέσος παραμένει μία από τις σταθερές στο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων», αλλά από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, δεν καθορίζει η δική του απόδοση το συνολικό αποτέλεσμα.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Βάσκου τεχνικού του Ολυμπιακού είναι πως μέσα από τις βασικές εντολές που έχει ήδη περάσει στα αποδυτήρια, δεν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής. Πρωταγωνίστρια είναι ολόκληρη η ομάδα και απλά κάποιοι ξεχωρίζουν από αγώνα σε αγώνα λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους.

Στα τελευταία τρία παιχνίδια, υπό την καθοδήγηση του νέου τεχνικού τιμ, ο «μίστερ 7» ανταποκρίθηκε στο ρόλο του, αλλά δεν ήταν στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων, ούτε στην Τούμπα, ούτε στην Ουγγαρία. Ακολούθησε τις οδηγίες που του έδωσε ο Μεντιλίμπαρ, μοίρασε τις δυνάμεις του σε άμυνα και επίθεση, έκανε σωστά τη δουλειά του και μέχρι εκεί. Δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι περισσότερο…

Είναι πολύ σημαντικό και για την ομάδα και για τους ποδοσφαιριστές να μην ισχύει το «ενός ανδρός αρχή» πάνω στο χορτάρι. Είναι τεράστια η ευθύνη για έναν ποδοσφαιριστή, όσο ποιοτικός κι αν είναι, να έχει διαρκώς την υποχρέωση να σύρει το κάρο από τη λάσπη. Στην Τούμπα, αλλά και στα δύο ματς με τη Φερεντσβάρος, το όνομα του Κώστα δεν υπήρχε ανάμεσα σε εκείνα των παικτών που σκόραραν ή μοίρασαν ασίστ.

Ο νέος κόουτς τον τοποθέτησε στο πρώτο παιχνίδι στη φυσική του θέση και στα δύο που ακολούθησαν στα άκρα της επίθεσης, μιας και προτίμησε τριάδα στη μεσαία γραμμή. Του έδωσε φανέλα και ρόλο βασικού και στα τρία ματς που καθοδήγησε την ομάδα από τον πάγκο. Στο πρώτο, έπαιξε ένα 90άλεπτο, στα άλλα δύο έμεινε στο τερέν για 75′.

Με άλλα λόγια, ο Βάσκος προπονητής του έδειξε πόσο πολύ τον υπολογίζει, αρκεί να ακολουθεί το πλάνο της ομάδας, το οποίο δεν του παρέχει πάντα την απόλυτη ελευθερία που είχε στο παρελθόν.

Εχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι παίκτες όπως ο Φορτούνης και ο Ποντένσε μπορούν να κάνουν τα πάντα με τη μπάλα στα πόδια, αλλά έχει σημασία και το πόσο συμμετέχουν στην ανασταλτική λειτουργία. Ειδικά σε παιχνίδια υψηλού κινδύνου, με αντιπάλους ανταγωνίστριες ομάδες ή από το εξωτερικό, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να βρίσκονται στο γήπεδο δύο παίκτες που δεν συμμετέχουν στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Μεντιλίμπαρ φρόντισε να τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά μιλώντας και στους δύο αυτούς εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αντιλήφθηκαν πως για να συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι, θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένο σενάριο. Από τη στιγμή που το έκαναν, εξελίχθηκαν αυτόματα σε γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής. Κι αν συνεχίσουν έτσι, θα έχουν όφελος και οι ίδιοι, αλλά πάνω απ’ όλους η ομάδα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News