Ολυμπιακός: Φορτσάρει για φίνις… τετράδας με αιτία

Η τελική ευθεία της Ευρωλίγκας είναι εδώ και στα χαρτιά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βατό πρόγραμμα, με το ευνοϊκότερο όλων πάντως να είναι της Μονακό. Οι αντίστοιχοι αγώνες του πρώτου γύρου που ενισχύουν την αισιοδοξία, οι απαντήσεις που χρωστούν για τις δύο (μοναδικές) ήττες στο καλάθι.

Ένα κακό έκανε η περσινή φρενήρης πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Την κατέστησε (αυτήν ακριβώς) μέτρο σύγκρισης, ενώ θα έπρεπε να είναι σαφές πως μόνο κανόνα δεν αποτελεί το να τερματίζει πρώτη στη ρέγκιουλαρ σίζον μια ομάδα με το στάτους και κυρίως το μπάτζετ της ελληνικής.

Πόσο μάλλον, όταν αυτή η ομάδα στο θερινό μεσοδιάστημα έχει χάσει τον MVP ολόκληρης της διοργάνωσης, δηλαδή τον Σάσα Βεζένκοφ, αλλά και μια μονάδα της ποιότητας, εμπειρίας και αγωνιστικής επιρροής στο σύνολο σαν τον Κώστα Σλούκα. Κι όμως, σε μία (τρέχουσα) περίοδο με πολλά σκαμπανεβάσματα, οι Πειραιώτες δεν αποκλείεται να έχουν πάλι το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Μεθαύριο αντιμετωπίζουν τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, στην επανεκκίνηση της Ευρωλίγκας μετά τη διακοπή για τα εγχώρια Κύπελλα και το πρώτο «παράθυρο» των εθνικών για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025. Η τελική ευθεία της κανονικής περιόδου αποτελείται από οκτώ αγωνιστικές και το πρόγραμμα του Ολυμπιακού είναι από τα πιο βατά, ανάμεσα στους οκτώ συλλόγους που συνωστίζονται σε απόσταση τριών νικών από την τρίτη (ρεκόρ 16-10) έως τη δέκατη (13-13) θέση.

Κρατούμενο πρώτο, οι «ερυθρόλευκοι» του 15-11 έχουν μοιρασμένους αγώνες εντός και εκτός έδρας (από τέσσερις), ενώ άλλες ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό AKTOR δίνουν μονάχα τρεις στο «σπίτι» τους. Υπάρχει βέβαια και η Μονακό των πέντε παιχνιδιών στο «Γκαστόν Μεντεσέν» και γενικότερα του ευνοϊκότερου προγράμματος όλων.

Κρατούμενο δεύτερο, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στα δικά του εκτός έδρας ματς ομάδες που όλες ανεξαιρέτως βρίσκονται εκτός οκτάδας. Βασικά, και εκτός δεκάδας, δηλαδή της ζώνης των play-ins που μπαίνουν από φέτος στη ζωή μας. Η Ζαλγκίρις είναι 13η, Εφές, Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας απαντώνται αυτήν τη στιγμή από την 11η έως τη 16η θέση.

Κρατούμενο τρίτο, απέναντι στους οκτώ συνολικά επικείμενους αντιπάλους της (ανεξαρτήτως έδρας δηλαδή), η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει ρεκόρ 6-2 στον πρώτο γύρο και δεν έχασε από καμία με διαφορά μεγαλύτερη των δύο πόντων! Κάποιους τους νίκησε μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία (75-57 την Εφές, 89-72 τη Ζαλγκίρις, 85-73 τη Βιλερμπάν στη Γαλλία), για κάποιους χρειάστηκε παράταση (Παρτίζαν, Παναθηναϊκό).

Ηττήθηκε μόνο από τη Φενερμπαχτσέ (την οποία υποδέχεται στην τελευταία αγωνιστική) με 79-77, τότε που ο Μιλουτίνοφ ολομόναχος κάτω από το καλάθι σάστισε με τις αναπηδήσεις της μπάλας στο φλόουτερ του Γουίλιαμς-Γκος και με άλμα σε λάθος τάιμινγκ έχασε τεράστια ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση, και από τη Βίρτους με 69-67.

Στην Μπολόνια δεν έχασε απλώς ευκαιρία. «Αυτοκτόνησε», σημειώνοντας ένα καλάθι στα τελευταία εξίμισι λεπτά κι ενώ είχε προηγηθεί με διψήφια διαφορά στην τέταρτη περίοδο. Στην Ιταλία αστόχησε στην εκπνοή σε τρίποντο νίκης ο Λαρεντζάκης, αν και η ευθύνη βαραίνει τον Γουόκαπ, που είχε (χρόνο και) διάδρομο προς το καλάθι, μα πέταξε την μπάλα προς τα έξω.

Ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του πορεύονται βέβαια κοιτάζοντας το επόμενο παιχνίδι και μόνο αυτό. Αλλωστε από τρεις συνεχόμενες νίκες προέρχεται και η Ζαλγκίρις πέρα από τους ίδιους. Τρεις γκαρντ (Γουίλιαμς-Γκος, Λαρεντζάκης, Μήτρου-Λονγκ) αντιμετωπίζουν προβληματάκια τραυματισμών, οι ανεβασμένοι επί Αντρέα Τρινκιέρι Λιθουανοί θα είναι σκληρό καρύδι. Αν πάντως… σπάσει, o δρόμος για την τετράδα θα φανεί πιο καθαρά από ποτέ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News