Στ. Γεωργακόπουλος: Για να γυρίσει ο Θρύλος θέλει δουλειά κι υπομονή...

Δεν αμφισβητεί ουδείς ότι η ομάδα του Μεντιλίμπαρ πάλεψε, προσπάθησε, έδωσε ό,τι μπορούσε, προηγήθηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό. Πριν από μερικά χρόνια σε τέτοια παιχνίδια, το πρώτο γκολ συνήθως ακολουθούσαν κι άλλα, τώρα… Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος

Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε για να αποδειχθεί ξανά ότι μαγικά χαρτάκια δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο και οι ομάδες δεν χτίζονται από τη μία μέρα στην άλλη.

Είναι δεδομένο και δεν αλλάζει ότι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ένας προπονητής που μπορεί να δημιουργήσει τον νέο Ολυμπιακό. Το έδειξε από την πρώτη μέρα που κάθισε στον κόκκινο πάγκο. Για να μπορέσει, ωστόσο, να δημιουργήσει την ομάδα που θέλει κι ονειρεύεται, χρειάζεται χρόνος, υπομονή, πίστη στο πλάνο και στήριξη από όλους.

Η καλύτερη ομάδα νίκησε χθες στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η πιο δουλεμένη, η πιο δεμένη, η πιο ψύχραιμη. Ο Παναθηναϊκός έχοντας δουλέψει για χρόνια με τον Γιοβάνοβιτς, ακολουθεί συγκεκριμένες σταθερές στο παιχνίδι του, στις οποίες πατάει και ο Τερίμ.

Υπάρχει χημεία, υπάρχουν συνεργασίες, στοιχεία που ψάχνει να βρει ο Ολυμπιακός και δεν είναι εύκολο να το κάνει τώρα που μπήκαμε στο τελευταίο κεφάλαιο της σεζόν. Δεν αμφισβητεί ουδείς ότι η ομάδα του Μεντιλίμπαρ πάλεψε, προσπάθησε, έδωσε ό,τι μπορούσε, προηγήθηκε. Πριν από μερικά χρόνια σε τέτοια παιχνίδια, το πρώτο γκολ συνήθως ακολουθούσαν κι άλλα.

Πλέον ακόμη κι αν προηγηθεί ο Ολυμπιακός, η ομάδα δεν έχει την απαραίτητη ψυχραιμία, ουσία και το καθαρό μυαλό για να το διαχειριστεί. Πετυχαίνει γκολ στην πρώτη της ολοκληρωμένη επίθεση με τον Ποντέντε κι αντί να πατήσει περισσότερο γκάζι για να τελειώσει το παιχνίδι, επιτρέπει στον αντίπαλο να βάλει δύο γκολ μέσα σε 8 λεπτά και πριν την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Και στο δεύτερο μέρος, με τον Φορτούνη και τον Τσικίνιο να δίνουν ώθηση στην επίθεση, οι «πράσινοι» άντεξαν την ώρα που στην περιοχή τους έπεφταν κορμιά, ενώ βρήκαν και τη μία αντεπίθεση που θα κλειδώσει τη νίκη. Σε ένα χρονικό σημείο που ο Ολυμπιακός τα έδωσε όλα για να ισοφαρίσει, χρειάστηκε μία φάση και το καθαρό μυαλό του Μπερνάρντ για να χριστεί δεύτερη φορά σκόρερ ο Ιωαννίδης σαν σε προπόνηση.

Οταν για να βάλει γκολ μία ομάδα με την ποιότητα και τη δυναμική του Ολυμπιακού πρέπει να ματώσει, ενώ δέχεται τρία επειδή ο αντίπαλος έχει την ετοιμότητα να πάρει τρία… ριμπάουντ, η απάντηση περικλείεται στη λέξη «δουλειά».

Η πιο δουλεμένη ομάδα θα είναι πιο αποτελεσματική στις λεπτομέρειες, όπως έκανε ο Παναθηναϊκός, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ου- σία μπροστά στις δύο εστίες. Με λίγη τύχη, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, καθώς στην απόδοση των δύο «αιωνίων» δεν υπήρξαν μεγάλες διαφορές, ωστόσο, με το «αν» δεν νικάς σε τέτοια παιχνίδια. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο Ολυμπιακός έχει προοπτική και τις δυνατότητες να χτίσει ξανά ένα πολύ στέρεο συγκρότημα ικανό να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τότε, όμως, άπαντες θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια, όπως έκανε ο κόσμος που βρέθηκε χθες στις εξέδρες του «Καραϊσκάκη» και δεν σταμάτησε να ενισχύει την προσπάθεια της ομάδας μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Το ότι ακούστηκαν παράπονα στο φινάλε ήταν το λιγότερο. Το ζουμί είναι να συνεχιστούν οι σωστές κινήσεις, όπως αυτή με την πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας με τον Βάσκο τεχνικό, για να καρποφορήσει το συντομότερο δυνατό αυτή η νέα προσπάθεια. Ολα τα άλλα είναι για τα καφενείο…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News