Αντώνης Καρπετόπουλος: Ο ΠΑΟΚ κυνηγά ανατροπή, ο Ολυμπιακός θαύμα

Ο ΠΑΟΚ απόψε στην Τούμπα θα παίξει τα ρέστα του απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Από την άλλη οι πιθανότητες να ανατρέψει ο Ολυμπιακός το σε βάρος του 1-4, έστω και παίζοντας με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ουδέτερο γηπεδάκι της Τόπολα είναι ελάχιστες. Γράφει στη SportDay ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Eπειδή πάντα διαβάζω τι λένε οι προπονητές των ελληνικών ομάδων πριν τα ευρωπαϊκά ματς περίμενα με περιέργεια τις δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου για το ΠΑΟΚ – Ντινάμο Ζάγκρεπ. Είχε προηγηθεί την Κυριακή μετά το ματς με τον Αρη η δήλωσή του ότι οι παίκτες του είναι ξεζουμισμένοι. Αυτό ήταν στο μυαλό μου το ένα από τα δυο προβλήματα του ΠΑΟΚ: το δεύτερο είναι η τακτική συμπεριφορά του απέναντι σε ομάδες που δεν τον αφήνουν να τρέξει στις αντεπιθέσεις όπως αγαπάει. Αλλά για να γίνει οποιαδήποτε επισήμανση για το δεύτερο πρόβλημα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει ενέργεια για τρέξιμο, για αυτό οι δηλώσεις του Λουτσέσκου είχαν ενδιαφέρον.

Τι είπε

Oπως περίπου περίμενα ο Ρουμάνος τα μάζεψε όλα. «Σωματικά δεν έχουμε πρόβλημα, είμαστε πολύ καλά. Και στο Ζάγκρεμπ τελειώσαμε το παιχνίδι μέσα στην περιοχή τους. Πιέσαμε την αντίπαλη ομάδα. Ψυχολογικά έχουμε όντως ένα μικροθεματάκι. Στο τελευταίο ματς στην έδρα μας, αλλά και σε αυτό στο Ζάγκρεμπ, είναι φανερό ότι υπήρχε έλλειψη αντίδρασης ή θέλησης να πάρουμε ρίσκα και πρωτοβουλίες: οι παίκτες απλά κρατούσαν τις θέσεις τους. Προσπαθούσαν απλά να είναι στην θέση τους αναπαυτικά, δηλαδή χωρίς να τολμήσουν κάτι παραπάνω από τον φόβο μην γίνουν λάθη. Αν φοβάσαι ότι θα σε δείξουν με το δάχτυλο ό,τι έκανες εσύ λάθος δεν παίρνεις ρίσκο. Ημασταν λίγο φοβισμένοι, κι αυτό ίσως δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι. Και από την άλλη κάναμε εύκολα λάθη, χωρίς να μας πιέζει ο αντίπαλος κι αυτό δείχνει ότι το μυαλό μας κουράστηκε λίγο», είπε. Η κούραση του μυαλού αντιμετωπίζεται. Το ξεζούμισμα όχι.

Χώρους

Αφού ο ΠΑΟΚ δεν είναι ξεζουμισμένος λοιπόν πρέπει να δούμε τι θα κάνει αυτή την φορά απέναντι σε μία κλειστή άμυνα. Στα ματς με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟ και τον Αρη στην Τούμπα δεν κέρδισε για τον ίδιο ακριβώς λόγο: δεν βρήκε χώρους να τρέξει. Ολες αυτές οι ομάδες, άλλη λιγότερο κι άλλη περισσότερο, τον άφησαν να κάνει κατοχή μπάλας, χωρίς όμως να του δώσουν σημεία αναφοράς στην επίθεση: ο συνήθως χωρίς φορ ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να γίνει απειλητικός. Το ίδιο έκανε και η Ντιναμό στο Ζάγκρεπ: οι Κροάτες δεν πίεσαν τον ΠΑΟΚ και μάλλον ήθελαν να τον δουν να κατεβαίνει για να έχουν αυτοί τους χώρους και την άνεση είτε για να τιμωρήσουν ένα λάθος του, όπως στο πρώτο γκολ, είτε για να χτίσουν μία ωραία αντεπίθεση όπως στο δεύτερο. Ολα αυτά έγιναν εύκολα γιατί έχουν φορ τον Πέτκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ πρέπει πρώτα από όλα για να έχει ελπίδες να μην του επιτρέψει πάλι να παίξει όπως θέλει. Αν δεν δεχτεί γκολ, η ανατροπή γίνεται.

Δύσκολα

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η αποστολή του Ολυμπιακού απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ: είναι σχεδόν απαγορευτική. Υπάρχει κόσμος που παρόλο που είδε αυτό που έγινε στο ματς με τη Μακάμπι να επαναλαμβάνεται στο ματς με τον Παναθηναϊκό, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η νίκη της Μακάμπι στο Καραϊσκάκη είχε να κάνει με την υπέροχη αλλά συμπτωματική (όπως λέει) εκκίνηση της στο παιγνίδι. Δεν το πιστεύω αυτό. Δεν πιστεύω όμως και ότι ο Ολυμπιακός μπορεί για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι να χάσει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή παίζοντας με ακάλυπτους ακραίους αμυντικούς και με επιθετικούς που δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν στα μετόπισθεν, έστω για να δουν τι γίνεται. Ο Ολυμπιακός μπορεί να χάσει από τη Μακάμπι και τώρα, πρώτα απ’ όλα γιατί η Μακάμπι έχει ένα σέντερ φορ όπως ο Ζάχαβι που έχει αποκτήσει ειδικότητα να σκοράρει κόντρα στον Ολυμπιακό. Αλλά να χάσει η ομάδα του Μεντιλιμπάρ πάλι γιατί άφησε στους Ισραηλινούς χώρους για να τρέχουν ανενόχλητοι στις αντεπιθέσεις, θέλω να πιστεύω πως δεν γίνεται. Από την άλλη δυσκολεύομαι να φανταστώ τον Ολυμπιακό να διεκδικεί έστω την ανατροπή του 1-4: πρέπει να κάνει το καλύτερό του ματς τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΠΑΟΚ

Υπάρχει βέβαια ένα καλό προηγούμενο φέτος γνώρισε μια τεράστια ήττα από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο του παίζοντας με την ίδια αφέλεια (ειδικά στην άμυνα) με την οποία αντιμετώπισε την Μακάμπι. Αλλά στο ματς της Τούμπας ανταπέδωσε στον ΠΑΟΚ την βάρια του ήττα. Κάτι τέτοιο πρέπει να κάνει κι απόψε. Είναι σχεδόν απίθανο, αλλά αν το ‘χεις κάνει μία φορά δεν αποκλείεται να το ξανακάνεις.

Κανονικά το Σάββατο

Τα play out θα γίνουν κανονικά το Σάββατο. Οι ομάδες που αγωνίζονται σ’ αυτά δεν έχουν διεθνείς. Η Λίγκα έχει δεσμευτεί ότι αν αλλάξει η πρωτόδικη δικαστική απόφαση για το παιχνίδι Κηφισιά – Βόλος (που είναι νίκη της Κηφισιάς στα χαρτιά με 3-0) τότε θα αλλάξει και η βαθμολογία. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει μόνο αν Βόλος μετά την απόφαση της Εφέσων, πάρει από το CAS απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που θα προβλέπει διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι την τελική του απόφαση. Δεν το βλέπω πιθανό. Ούτε και το να αποφασίσει το CAS ότι ο χαρακτηρισμός «μαϊμού» δεν περιέχει κάτι το ρατσιστικό.

Θα επαναληφθεί;

Το έκτο παιχνίδι της σεζόν ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό γίνεται απόψε στο ΣΕΦ αυτή τη φορά για την Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός έχει τρεις νίκες στα πέντε ματς που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει το μοναδικό από τα πέντε που έχει γίνει στο ΣΕΦ. Οι δυο ομάδες δεν έχουν μυστικά: ξέρουμε όλοι και τις δυνατότητές τους (που έχουν να κάνουν κυρίως με την άμυνα που μπορούν να παίξουν) και τις αδυναμίες τους (που σχετίζονται συχνά με επιθετικά βραχυκυκλώματα). Κεντρικό πρόσωπο απόψε από την πλευρά του Ολυμπιακού είναι φυσικά ο Γουόκαπ. Ο κόουτς Μπαρτζώκας είπε ότι ο Τεξανός θα αγωνιστεί γιατί δεν μπορεί να λείπει από αυτά τα παιχνίδια και γιατί έχει το σθένος να παίξει ακόμα και πονώντας. Από τον Γουόκαπ δεν λείπει η γενναιοψυχία, αλλά μια απορία για την δυνατότητα της προσφοράς του προφανώς υπάρχει. Από την πλευρά του Παναθηναϊκού ως «παίκτεςκλειδιά» βλέπω τον Σλούκα και τον Ναν. Ο Ελληνας γκαρντ μπορεί να οργανώσει το επιθετικό παιχνίδι του παναθηναϊκού καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο και φυσικά να αξιοποιήσει παίκτες όπως ο Λεσόρ, ο Μήτογλου κι ο Χουάντσο, ενώ από την άλλη μεριά ο Αμερικανός έχει προσωπικές ενέργειες που μπορεί να απλοποιήσουν τα πράγματα στην επίθεση. Στο τελευταίο ματς μεταξύ των δύο, δηλαδή στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, ο παναθηναϊκός έχασε και γιατί ο Ναν δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις δαγκάνες της άμυνας του Μπαρτζώκα και γιατί ο Σλούκας πονούσε. Βλέπω για διαφορετικούς λόγους κομβικούς αυτούς τους τρεις περιφερειακούς: ο Γουόκαπ πρέπει να αντέξει, ο Σλούκας κι ο Ναν να είναι διακριθέντες. Το λέω χωρίς να ξεχνάω ότι τον τελικό του κυπέλλου τον έκριναν οι ψηλοί του Ολυμπιακού. Μία από τις απορίες της βραδιάς είναι αν αυτό μπορεί να επαναληφθεί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News