Ολυμπιακός: Πρωταθλητής από τον Μάρτιο χάρη στο «άστρο» του Παναγούλια
Με τη νίκη επί της ΑΕΚ (2-0) στις 15 Μαρτίου 1987, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε ουσιαστικά τον τίτλο του πρωταθλητή οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος. Η ρέντα του Αλκέτα Παναγούλια με τις αλλαγές στα ντέρμπι και η έναρξη των «πέτρινων χρόνων».
Ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας είχε «άστρο», όπως έλεγαν πολλοί και τα χρόνια των επιτυχιών του στην Εθνική Ελλάδας. Το απέδειξε περίτρανα ωστόσο και σε δύο καθοριστικά ντέρμπι της περιόδου 1986-87, όταν ήταν προπονητής του Ολυμπιακού και τον οδήγησε σε ένα από τα πιο… ξεκούραστα πρωταθλήματα της ιστορίας του.
Πρώτα τον Φεβρουάριο, έβαλε ως αλλαγή στο 70′ του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ τον Βασίλη Παπαχρήστου κι αυτός σκόραρε στην πρώτη του επαφή με την μπάλα και χάρισε στους «ερυθρόλευκους» τη νίκη με 2-1. Και στις 15 Μαρτίου 1987, η νίκη επί της ΑΕΚ ήρθε με γκολ που πέτυχαν και οι δύο παίκτες που έριξε στο ματς από τον πάγκο ο «Αμερικάνος». Στο 77′ ο νεαρός Γιώργος Βαΐτσης άνοιξε το σκορ με σουτ και στο 90′ ο έμπειρος Γιώργος Κωστίκος ολοκλήρωσε μια φάση διαρκείας μες στην περιοχή της Ένωσης, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0.
«Οι δύο αλλαγές αποδείχθηκαν θετικές, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο προπονητής πάντα ρισκάρει», είχε δηλώσει αμέσως μετά το ματς ο Αλκέτας, ο οποίος είχε βγάλει δύο μέσους (Μπάριος, Μπονόβας) για να βάλει στο παιχνίδι τους δύο σκόρερ. Έπαιξε δηλαδή με πέντε, ουσιαστικά, κυνηγούς στα τελευταία λεπτά, διότι στην αρχική εντεκάδα υπήρχαν και οι Αναστόπουλος, Ζελιλίδης και Μητρόπουλος. Ανορθόδοξο; Ισως. Αποτελεσματικό; Ναι, όπως αποδείχθηκε…
Η νίκη του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με την ήττα που γνώρισε την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό με 3-2 στην Τούμπα, με τρία γκολ του Χρήστου Δημόπουλου, έδωσαν στους «ερυθρόλευκους» αέρα επτά βαθμών στην κορυφή. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά ήταν και η τελευταία ομάδα που είχε απομείνει να αμφισβητεί την ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Δεν άντεξε όμως την πίεση και με την ήττα αυτή παρέδωσε οριστικά πνεύμα.
Ο τίτλος του πρωταθλητή, ο πέμπτος μέσα σε οκτώ χρόνια, ήταν πια εξασφαλισμένος για τον Ολυμπιακό οκτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος. Και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι θα αποδεικνυόταν ο τελευταίος για μία μακρά και δύσκολη περίοδο, η οποία θα άρχιζε από το φθινόπωρο του 1987. Τα περιβόητα «πέτρινα χρόνια.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 15 Μαρτίου
2023: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο θρύλος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμης Παπαϊωάννου.
1991: Ο Σεργκέι Μπούμπκα γίνεται ο πρώτος άλτης που υπερβαίνει τα 6.10 μ. στο επί κοντώ, σε διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.
1978: Η Γιουβέντους προκρίνεται στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αποκλείοντας τον Άγιαξ με 3-0 στα πέναλτι, στη ρεβάνς στο Τορίνο. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος 1-1 (21′ Ταρντέλι/75′ Λα Λινγκ) και ήρωας της διαδικασίας των πέναλτι για τη «Γιούβε» είναι ο 36χρονος τερματοφύλακας, Ντίνο Τζοφ, ο οποίος αποκρούει τα χτυπήματα των Χιλς και Φαν Ντορντ.
1966: Ο Καναδός Ντόναλντ Τζάκσον γίνεται ο πρώτος αθλητής που κάνει τριπλό λουτζ στο καλλιτεχνικό πατινάζ.
1962: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν γίνεται ο πρώτος παίκτης που ξεπερνά τους 4.000 πόντους σε μία σεζόν του ΝΒΑ. Ο μέσος όρος του είναι 50.4 πόντοι ανά αγώνα.
1959: Ο Ρόμπερτ Φόστερ σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς παραμονής κάτω απ’ το νερό (13 λεπτά και 42.5 δευτερόλεπτα).
1958: Ο 24χρονος μπασκετμπολίστας τον Ρότσεστερ Ρόγιαλς, Μόρις Στόουκς, αισθάνεται αδιαθεσία κατά την πτήση της επιστροφής από το Ντιτρόιτ και στη συνέχεια παθαίνει κρίση επιληψίας, πέφτει σε κώμα και παρότι επιβιώνει, μένει παράλυτος. Η διάγνωση των γιατρών είναι μετατραυματική εγκεφαλοπάθεια, η οποία αποδίδεται στον σοβαρό τραυματισμό που είχε υποστεί ο Στόουκς στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια του αγώνα της 12ης Μαρτίου κόντρα στους Μινεάπολις Λέικερς. Ύστερα από σειρά θεραπειών που δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ο Στόουκς φεύγει από τη ζωή στις 6 Απριλίου 1970, σε ηλικία 36 ετών.
1920: Ο ηλικίας 45 ετών και 229 ημερών Μπίλι Μέρεντιθ αγωνίζεται με την Εθνική Ουαλίας για 48η και τελευταία φορά και τη βοηθά να νικήσει 2-1 την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ και να κατακτήσει το Βρετανικό Πρωτάθλημα. Μέχρι και σήμερα, κανένας Ουαλός ποδοσφαιριστής δεν έχει αγωνιστεί στην εθνική ομάδα σε μεγαλύτερη ηλικία.
1892: Η Έβερτον αποφασίζει να εγκαταλείψει το «Άνφιλντ», ύστερα από τη διαφωνία των διοικούντων της με τον ιδιοκτήτη του γηπέδου, Τζον Χόουλντινγκ, για την καταβολή των ενοικίων. Ο Χόουλντινγκ αποφασίζει να ιδρύσει έναν νέο σύλλογο για να αξιοποιήσει το γήπεδο. Πρόκειται για τη Λίβερπουλ, η οποία θα αναγνωριστεί επίσημα στις 3 Ιουνίου 1892.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα