EUROLEAGUE: Ανακοίνωσε το αναθεωρημένο υγειονομικό πρωτόκολλο της σεζόν 2021-2022

H Euroleague ανακοίνωσε το – διαφοροποιημένο – υγειονομικό πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό που θα ισχύσει για τη σεζόν 2021-2022.

Με την έναρξη της σεζόν στην EuroLeague να πλησιάζει, η διοργανώτρια ανακοίνωσε την Τρίτη (07/09) το αναθεωρημένο υγειονομικό πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό που θα ισχύει για τη σεζόν 2021-2022.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Η Ευρωλίγκα, σε συνεργασία με γιατρούς και ιατρικούς εμπειρογνώμονες, πραγματοποίησε μια ενδελεχή ανασκόπηση των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας και των ειδικών κανονισμών της περασμένης σεζόν, κάνοντας τις κατάλληλες αλλαγές και ενημερώσεις εν όψει της σεζόν 2021-22, τόσο στην EuroLeague όσο και στο EuroCup.

Τα πρωτόκολλα υγείας & ασφάλειας, τα οποία στοχεύουν στο να παρέχουν στις ομάδες που συμμετέχουν τα ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να εφαρμόζονται, επιβάλλουν προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας κάθε ατόμου καθώς και της οικογένειάς τους. Τα πρωτόκολλα έχουν αναπτυχθεί σε συντονισμό με τους γιατρούς της διοργάνωσης και των συλλόγων, κατόπιν διαβούλευσης και με τους 38 συλλόγους. Έχουν δημιουργηθεί με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από άλλους μεγάλους διεθνείς και εγχώριους φορείς αθλητικών διοργανώσεων.

Οι λεπτομέρειες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τα εξής:

– Βασικούς κανόνες υγιεινής: Πλύσιμο χεριών, διατήρηση κοινωνικής απόστασης, χρήση μάσκας προσώπου και εξαερισμός.

– Οδηγίες για το γήπεδο και τις προπονητικές εγκαταστάσεις, καθορίζοντας έναν μέγιστο αριθμό ατόμων στο γήπεδο και στα αποδυτήρια.

– Διορισμός υπεύθυνου COVID-19 σε κάθε σύλλογο, εκπαιδευτικές συνεδρίες, συνιστώμενη καθημερινή παρακολούθηση της υγείας, φόρμες ιατρικής αξιολόγησης.

– Οι παίκτες, το προπονητικό επιτελείο και οι διαιτητές να πραγματοποιούν ένα μοριακό τεστ τρεις ημέρες πριν από κάθε παιχνίδι (δύο ημέρες για τα εντός έδρας παιχνίδια) και ένα τεστ μετά τον κάθε αγώνα, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή προηγουμένως έχουν βρεθεί θετικά στον COVID-19 και στη συνέχεια έλαβαν σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό, με πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο μοριακό τεστ που θα υποβληθούν.

– Οδηγίες για ξενοδοχεία, μεταφορές, διαιτητές, τηλεοπτική παραγωγή, μέσα μαζικής ενημέρωσης και θεατές.

Το έγγραφο για τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας είναι ρευστό και θα επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ειδικοί κανονισμοί έχουν οριστεί για να διατηρούν την εύρυθμη λειτουργία των διοργανώσεων, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους οπαδούς και τους εμπορικούς συνεργάτες και να προστατευθούν όλοι οι σύλλογοι, δημιουργώντας ένα σαφές και ίσο πλαίσιο που θα εφαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19.

Το περιεχόμενό τους είναι αποτέλεσμα συνεχούς επικοινωνίας και ευθυγράμμισης των προτύπων από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι ειδικοί κανονισμοί, που θα συμπεριληφθούν και στον κανονισμό της διοργάνωσης για τη σεζόν 2021-22 (EuroLeague, EuroCup), περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κανένα παιχνίδι δεν θα επαναπρογραμματιστεί για να παιχτεί μετά τις ακόλουθες προθεσμίες, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες:

• Κανονική περίοδος EuroCup: 12 Απριλίου 2022

• Κανονική περίοδος EuroLeague: 14 Απριλίου 2022

• Πλέι οφ EuroLeague: 6 Μαΐου 2022

Οι προγραμματισμένοι αγώνες που δεν μπορούν να διεξαχθούν λόγω νέων ή υφιστάμενων περιορισμών που επιβάλλονται στους γηπεδούχους ή τους φιλοξενούμενους συλλόγους από τις εγχώριες αρχές τους, θα αναβληθούν και θα προγραμματιστούν εκ νέου. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα παιχνίδια μπορούν να μεταφερθούν σε ένα εναλλακτικό γήπεδο, εάν είναι απαραίτητο.

Οι αγώνες που δεν μπορούν να διεξαχθούν, καθότι μία ομάδα έχει στη διάθεσή της λιγότερους από οκτώ διαθέσιμους παίκτες, επειδή ένας ή περισσότεροι παίκτες έχουν βρεθεί θετικοί στον COVID-19, θα αναβληθούν και θα προγραμματιστούν εκ νέου.

Οποιοδήποτε παιχνίδι κανονικής περιόδου μπορεί να αναβληθεί μέχρι το πολύ τρεις φορές.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για τον επαναπρογραμματισμό ενός παιχνιδιού ή εξαντληθεί ο μέγιστος προβλεπόμενος αριθμός επαναπρογραμματισμού, η ομάδα με υπαιτιότητα της οποίας επήλθε η αναβολή, θα χάσει το παιχνίδι στα χαρτιά με 0-20.

Η Ευρωλίγκα θα συνεργαστεί με τις ομάδες για τη μετάθεση αγώνων σε κάποια εναλλακτική έδρα που έχει προηγουμένως εγκριθεί.

Οποιαδήποτε ομάδα αρνείται να παίξει χωρίς να υπάρχουν επίσημοι εθνικοί ή τοπικοί περιορισμοί (χωρίς καμία δικαιολογημένη αιτία) θα τιμωρηθεί την πρώτη φορά με ήττα με 0-20 και τη δεύτερη με αποκλεισμό από τη διοργάνωση, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Σε περίπτωση αναστολής της σεζόν, η προσωρινή κατάταξη που ίσχυε όταν προέκυψε η αναστολή μπορεί να θεωρηθεί τελική για την επανέναρξη της διοργάνωσης ή για την πρόκριση των ομάδων σε επόμενη φάση. Εάν είναι απαραίτητο, οι ομάδες θα παίξουν τα τυχόν εναπομείναντα/αναβαλλόμενα παιχνίδια τους για να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός των παιχνιδιών θα είναι ισορροπημένος μεταξύ όλων των ομάδων.

Η Ευρωλίγκα θα διαθέτει στους συλλόγους μια ενημερωμένη λίστα με τους περιορισμούς των υφιστάμενων αρχών και τα εγκεκριμένα διαθέσιμα γήπεδα, με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από αυτές».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News