ΑΕΚ: Η ημέρα που συνδέθηκε με... το νερό του Καματερού
Στις 18 Μαρτίου 1976 το βυτιοφόρο του Γιώργου Καματερού με το «θαυματουργό» νερό του, που αποτελούσε πρώτο θέμα συζήτησης εκείνο τον καιρό στην Ελλάδα, έκανε στάση στη Νέα Φιλαδέλφεια, κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ.
Πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, τέτοιες μέρες το 1976, δεν ήταν κάποιο εθνικό ζήτημα ούτε κάποιο πολιτικό σκάνδαλο. Ούτε καν κάποιο φρικιαστικό έγκλημα, από εκείνα που φρόντιζαν να αναδεικνύουν με όλες τις λεπτομέρειες οι εφημερίδες της εποχής.
Αντιθέτως, όλοι μιλούσαν για ένα… θαυματουργό νερό που είχε πλασάρει ένας δικηγόρος από την Κω, ονόματι Γιώργος Καματερός. Όπως ισχυριζόταν ο τελευταίος, το νερό του ήταν εμπλουτισμένο με μια σκόνη από πετρώματα που είχε βρει στο νησί του και μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο και άλλες ανίατες ασθένειες!
Χάρη στην καθημερινή αβάντα από εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, που δημοσίευαν βαρύγδουπα άρθρα με τις υπογραφές κορυφαίων δημοσιογράφων της εποχής (ονόματα δεν λέμε, μνήμες δεν σπιλώνουμε), ο κόσμος που πάντοτε πιάνεται απ’ το παραμικρό που δίνει ελπίδα, πείστηκε για την ιαματική δράση του. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 1976, το «νερό του Καματερού» έγινε περιζήτητο. Άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα, ακόμα κι από το εξωτερικό, ταξίδευαν στην Αθήνα για να προμηθευτούν το θαυματουργό ελιξίριο!
Κάπως έτσι, το περιβόητο «νερό» μπήκε και στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα στις 18 Μαρτίου 1976. Όταν το βυτίο του Καματερού στάθμευσε έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να το μοιράσει σε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν ότι ήταν πράγματι ικανό να θεραπεύσει πάσαν νόσον (και όχι μόνο…), «τσίμπησαν» και ορισμένοι παίκτες της ΑΕΚ. Η «Αθλητική Ηχώ», μάλιστα, είχε κάνει πρώτο θέμα την επομένη ότι οι Γιώργος Δέδες, Γιώργος Σκρέκης, Πέτρος Ραβούσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Σπύρος Στεφανίδης, είχαν πιει το νερό.
Ευτυχώς δεν υπήρξαν συνέπειες για την υγεία των πέντε ποδοσφαιριστών της Ένωσης και το λέμε αυτό επειδή από τις συνεχείς αναλύσεις μικροβιολογικών εργαστηρίων είχε ήδη γίνει γνωστό ότι το περιβόητο νερό όχι μόνο ιαματικό δεν ήταν, αλλά η συχνή κατάποσή του μπορούσε να αποβεί και επικίνδυνη, μια και περιείχε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας!
Παρ’ όλα αυτά, το «νερό» κρατιόταν στην επικαιρότητα και πολύς κόσμος εξακολουθούσε να ελπίζει ότι είναι θαυματουργό… Μέχρι που στις 30 Μαρτίου 1976, η Εισαγγελία απαγόρευσε την κατανάλωσή του και άσκησε ποινική δίωξη στον Καματερό για «παρασκευή και διάθεση υλικού επικίνδυνου για την δημόσια υγεία». Αφού καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, έφυγε από την Αθήνα κι ύστερα από χρόνια επέστρεψε στην Κω, όπου και αυτοκτόνησε τον Μάιο του 1998, λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 18 Μαρτίου
2017: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, δημοσιογράφος, εκδότης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης-διευθυντής της καθημερινής αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ».
2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Πόρτλαντ, με άλμα στα 4.80 μ. Πρόκειται για το πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση στην κατηγορία των γυναικών και σηματοδοτεί την έναρξη της κυραρχίας της στο αγώνισμα.
1998: Ο Πανιώνιος προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού αποσπά ισοπαλία 1-1 από τον ΠΑΟΚ στη ρεβάνς της Τούμπας (79′ Βρύζας/23′ Ναλιτζής), ενώ είχε νικήσει 1-0 στο πρώτο ματς στη Νέα Σμύρνη. Αντίπαλός του θα είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος νικά την ίδια ημέρα τον Ηρακλή με 3-0 στο ΟΑΚΑ και ανατρέπει το 2-1 με το οποίο είχε ηττηθεί στο Καυτανζόγλειο.
1993: Παρά την καλή του εμφάνιση στο «Βιθέντε Καλδερόν», ο Ολυμπιακός γνωρίζει την ήττα με 3-1 από την Ατλέτικο Μαδρίτης και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ, αποτυγχάνει να προκριθεί στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
1992: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 1-0 από τον πρωταθλητή Ευρώπης Ερυθρό Αστέρα στη Σόφια (όπου έχει ορίσει το ματς η UEFA λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία) και χάνει τις όποιες ελπίδες είχε για πρόκριση στον τελικό του πειραματικού Champions League. Το γκολ πετυχαίνει ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς με πέναλτι-εφεύρεση του Ισπανού διαιτητή, Σοριάνο Αλαντρέν.
1980: Ο Γερμανός νευρολόγος και ιδρυτής των Παραολυμπιακών Αγώνων, Λούντβιχ Γκούντμαν, πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών.
1973: Ο Εδουάρδο Μαλιόνι της Ιντεπεντιέντε σημειώνει τρία γκολ εναντίον της Χιμνάσια Ι Εσκρίμα σε διάστημα ενός λεπτού και 51 δευτερολέπτων.
1900: Ιδρύεται ο Άγιαξ, ο πιο επιτυχημένος σύλλογος του ολλανδικού ποδοσφαίρου.
1893: Ο Λόρδος Στάνλεϊ του Πρέστον παρουσιάζει ένα αργυρό κύπελλο που θα απονέμεται στον πρωταθλητή του Καναδά στο χόκεϊ (το Stanley Cup). Ο ίδιος το είχε αγοράσει με 50 δολάρια.
1892: Νέοι κανόνες επιβάλλονται στις ιπποδρομίες, οι οποίοι απαγορεύουν στους αναβάτες να χρησιμοποιούν οτιδήποτε άλλο πέρα από μαστίγιο και σπιρούνια στη διάρκεια της κούρσας.