Προκριματικά Euro 2024: Λουξεμβούργο - Η απίστευτη άνοδος της πιθανής αντιπάλου της Εθνικής μας

Στον δρόμο της Εθνικής Ελλάδος ενδεχομένως να βρεθεί η πιο βελτιωμένη εθνική ομάδα των τελευταίων 18 χρόνων!

Η Εθνική Ελλάδος τίθεται να κάνει το πρώτο της βήμα προς την πρόκριση στο Euro 2024 και στον δρόμο της θα αντιμετωπίσει το Καζακστάν  και αν περάσει θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία- Λουξεμβούργο. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η υπόθεση του Λουξεμβούργου καθώς ένα κράτος που έχει μόλις 600.000 πληθυσμό είναι κοντά στην πρώτη του πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διεθνής διοργάνωσης.

Η Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Λουξεμβούργου ιδρύθηκε το 1908 και τρία χρόνια αργότερα έπαιξαν το πρώτο τους φιλικό απέναντι στην Γαλλία όπου και ηττήθηκαν με σκορ 4-1. Η Εθνική Ομάδα του Λουξεμβούργου έχει συμμετάσχει σε έξι Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο εξ αυτόν είχε φτάσει στον δεύτερο γύρο.

«Τα Κόκκινα Λιοντάρια» όπως ονομάζονται  έχουν φτάσει μόνο μια φορά κοντά σε πρόκριση σε Euro, το 1964 όπου και απέκλεισαν την Ολλανδία στον πρώτο γύρο των προκριματικών. Στον γύρο των «8», ένα βήμα πριν την τελική φάση των Euro έχασε με συνολικό σκορ 6-5 από την Δανία και από τότε δεν έχει φτάσει κοντά σε μεγάλη διοργάνωση.

Ωστόσο για δεκαετίες το Λουξεμβούργο βρισκόταν σε συνεχής πτώση. Δείγμα από ατή την πτώση είναι το παιχνίδι της Χουτσάραζε, ένα χωριό 500 κατοίκων όπου κατέκτησε το εγχώριο κύπελλο, απέναντι στην Τσέλσι για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Το συνολικό σκορ κατέληξε να είναι 21-0 ,το οποίο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη μέχρι και σήμερα.  Το χαμηλότερο σημείο στο οποίο είχε φτάσει ήταν το 2006 όπου σε 10 παιχνίδια μετρούσε 8 ήττες, μέσα σε αυτές και ήττα 7-0 απέναντι στην Γερμανία, χωρίς να έχει καταγράψει γκολ. Μέσα σε μια δεκαετία τα « Κόκκινα Λιοντάρια» μετρούσαν 83 συνεχόμενα ματς χωρίς νίκη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν έως την 195η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, μια θέση πάνω από το Μοντσεράτ, ένα νησί της Καραϊβικής το όποιο είχε καταστραφεί από ένα ηφαίστειο. Το Λουξεμβούργο ήταν και επισήμως μια από τις χειρότερες εθνικές ομάδες.

18 χρόνια αργότερα και το Λουξεμβούργο τερμάτισε τρίτο στον προκριματικό όμιλό πάνω από την Ισλανδία και την Βοσνία- Ερζεγοβίνη και έχει ανεβεί στην 85η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πρώην ποδοσφαιριστής του Λουξεμβούργου Πόλ Φελίπ ο οποίος έκατσε δύο δεκαετίες στον πάγκο της Εθνικής ομάδας πρωτού το 2004 γίνει πρόεδρος της Εθνικής ομοσπονδίας. Υπό την προεδρία του, το μικρό κράτος του Λουξεμβούργου έχει αξιοποιήσει  τις προπονητικές εγκαταστάσεις οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2000. Από τότε στόχος του Φελίπ είναι η εύρεση νεαρών ταλέντων ώστε να τα «καλλιεργήσουν» με απώτερο στόχο την πώληση τους σε ομάδες του εξωτερικού, παρόμοιο με το μοντέλο της Ισλανδίας το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία την διετία 2016-18. Το σχέδιο αυτό μέχρι στιγμής δουλεύει με επιτυχία καθώς πολλοί παίχτες αγωνίζονται στα τοπ 10 πρωταθλήματα.

Όπως είναι και η περίπτωση με την γαλανόλευκη έτσι και στο Λουξεμβούργο έχει δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro μέσα από τα play off. Τα «Κόκκινα Λιοντάρια» καλούνται πρώτα να κερδίσουν την Γεωργία στην Τυφλίδα και έπειτα να αντιμετωπίσουν τον νικητή από το ζευγάρι Ελλάδα – Καζακστάν.

Με την Εθνική μας να είναι το φαβορί για να περάσει στα γήπεδα της Γερμανίας και να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση έπειτα από 10 χρόνια, μπορεί το Λουξεμβούργο να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει στο παρθενικό της τουρνουά;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News