Γιάννης Κυράστας: Είκοσι χρόνια από τη «μαύρη» Πρωταπριλιά που μας άφησε
Συμπληρώνονται είκοσι χρόνια σήμερα από τη «μαύρη» Πρωταπριλιά του 2004, την οποία σημάδεψε ο θάνατος του Γιάννη Κυράστα σε ηλικία 51 ετών, ύστερα από πολυήμερη μάχη με σπάνια ασθένεια.
Τα χαμόγελα απ’ τα αθώα ψέματα της Πρωταπριλιάς του 2004 κόπηκαν «μαχαίρι» γύρω στις πεντέμισι το απόγευμα. Όταν έγινε γνωστό το τραγικό νέο, που όλοι ήθελαν να μην είναι αλήθεια και να εντάσσεται στο κλίμα της ημέρας.
Ο Γιάννης Κυράστας είχε φύγει απ’ τη ζωή ύστερα από μάχη ενός μήνα που είχε δώσει νοσηλευόμενος, λόγω επιπλοκών της σπάνιας νόσου του Φουρνιέ (μια μορφή γάγγραινας στην περιοχή του οσχέου). Ο καλύτερος Έλληνας προπονητής της γενιάς του κι ένας απ’ τους καλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών, είχε περάσει βιαστικά και απότομα στην απέναντι πλευρά, σε ηλικία μόλις 51 ετών.
Ήταν μια είδηση που όλοι φοβόμασταν ότι θα ακούσουμε από τα μέσα Μαρτίου, όταν οι θεράποντες γιατροί του στην «Ευρωκλινική» εξηγούσαν με σαφήνεια τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Όλοι, ωστόσο, ελπίζαμε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα γινόταν το θαύμα που θα έσωζε έναν χαρισματικό άνθρωπο, ο οποίος είχε πολλά ακόμα να προσφέρει στο ποδόσφαιρο. Κι ας είχε δηλώσει περίπου ενάμισι χρόνο νωρίτερα ότι αποσυρόταν διά παντός απ’ τον χώρο της προπονητικής, όταν η δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό τελείωσε πρόωρα.
Το «τριφύλλι» είναι η ομάδα με την οποία τον έχει συνδέσει ο περισσότερος ο κόσμος, κυρίως λόγω της επιτυχημένης παρουσίας του ως προπονητής την περίοδο 1999-2000. Ωστόσο, ο Κυράστας πέρασε τα καλύτερα χρόνια του ως ποδοσφαιριστής στον «αιώνιο» αντίπαλο, τον Ολυμπιακό.
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 25 Νοεμβρίου 1952, αλλά μεγάλωσε στα Πετράλωνα. Εντάχθηκε στα «τσικό» του Ολυμπιακού προτού κλείσει τα 15 του χρόνια, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 1972 και από την περίοδο 1974-75 καθιερώθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας.
Κατέκτησε τίτλους με τους «ερυθρόλευκους», έγινε γρήγορα βασικό στέλεχος και της Εθνικής Ελλάδας και το καλοκαίρι του 1981 πρωταγωνίστησε, μαζί με τον Μάικ Γαλάκο, σε μία από τις πιο πολύκροτες μεταγραφικές υποθέσεις στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάνοντας χρήση της οκταετίας του, μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, την ομάδα που συμπαθούσε από μικρός!
Στο «τριφύλλι» καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου 1982-83 ως λίμπερο, θέση στην οποία διέπρεψε ακόμα περισσότερο, παραμένοντας βασικός και στην εθνική ομάδα. Ωστόσο, αν και είχε καθοριστική συμβολή στο νταμπλ του 1986 (όπως και σε εκείνο του 1984) και είχε μόλις υπογράψει για την πενταετία του, παραγκωνίστηκε από το ξεκίνημα της επόμενης περιόδου.
Αντιλαμβανόμενος ότι δεν βρισκόταν στα πλάνα του Παναθηναϊκού, σταμάτησε το ποδόσφαιρο και στράφηκε στην προπονητική. Από την περίοδο 1987-88, όταν ανέβασε τον Εθνικό Ελληνορώσων από τη Β’ στην Α’ Κατηγορία ΕΠΣΑ, μέχρι και το 1992-93, όταν οδήγησε ξανά στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής τον Πανιώνιο, το όνομα «Κυράστας» ήταν συνυφασμένο με τη λέξη «άνοδος»!
Ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία έκανε πάντως το 1996, αναλαμβάνοντας τον Πανηλειακό μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε ο Αντώνης Γεωργιάδης. Η πορεία του ήτα διαρκώς ανοδική κι έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του Γιώργου Βαρδινογιάννη να του αναθέσει το καλοκαίρι του 1999 την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.
Ο Κυράστας όχι μόνο… κολύμπησε στα βαθιά (πάντοτε, άλλωστε, η σχέση του με το νερό ήταν καλή, αφού ήταν εξαιρετικός κολυμβητής και φανατικός ψαράς), αλλά παρουσίασε μια ομάδα που έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Το «τριφύλλι» έχασε τον τίτλο, ο ασυμβίβαστος Κυράστας αποχώρησε και συνέχισε στον Ηρακλή. Όμως, το πεπρωμένο του ήταν να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό.
Η δεύτερη θητεία αποδείχθηκε βραχύβια. Τον Δεκέμβριο του 2001 ο Κυράστας παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι αποχωρεί οριστικά απ’ το ποδόσφαιρο. Ήταν προφανές, όμως, ότι έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά που τόσο αγαπούσε και περίμενε να ωριμάσουν οι συνθήκες για να επιστρέψει. Το άφηνε να εννοηθεί σε συνεντεύξεις του, αλλά δεν ήταν γραφτό να προλάβει.
Ο Παναθηναϊκός τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του. Το ίδιο και οι οπαδοί του, που τον αγάπησαν όσο ελάχιστους προπονητές. Ο Κυράστας, όμως, εκτιμήθηκε από όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα απ’ την οπαδική προτίμησή τους. Διότι έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που ήθελε να προσφέρει στο ποδόσφαιρο χωρίς να παρεκκλίνει απ’ τις αρχές του.
Κάθε χρόνος που περνάει, αντί να ξεθωριάζει τις αναμνήσεις από την παρουσία του στα γήπεδα, κάνει την απουσία του όλο και πιο αισθητή…
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την 1η Απριλίου
2021: Η FIBA ανακοινώνει την ένταξη του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Hall Of Fame, με την τάξη του 2021. Ο «Δράκος» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και επί σειρά ετών αρχηγός και προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, θα γίνει ο τρίτος Έλληνας που θα γίνει μέλος του Hall Of Fame, μετά τον Νίκο Γκάλη το 2007 και τον Παναγιώτη Φασούλα το 2016, σε διαδικτυακή τελετή στις 18 Ιουνίου.
2020: Τη ματαίωση της διεξαγωγής του Γουίμπλεντον ανακοινώνουν οι διοργανωτές του ιστορικού τουρνουά γκραν σλαμ του Λονδίνου, λόγω της πανδημίας του Covid-19.
2016: Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, βραβεύεται από την Ευρωλίγκα για την προσφορά του στην διοργάνωση με το βραβείο «Euroleague Basketball Legend» μπροστά στους φιλάθλους της ομάδας του στο τελευταίο εντός αγώνα του Παναθηναϊκού εναντίον της Τσεντεβίτα για το Top 16 στο ΟΑΚΑ.
2008: Ο Μπόγιαν Κρκιτς σκοράρει για τη Μπαρτσελόνα εναντίον της Σάλκε 04 (0-1) και γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής (17 ετών και 217 ημερών) που σημειώνει γκολ σε τελική φάση του Champions League.
2001: Ο Μάσιμο Ταΐμπι της Ρετζίνα γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της Seria A που πετυχαίνει γκολ σε κανονική ροή ενός αγώνα, ισοφαρίζοντας την Ουντινέζε (1-1).
1993: Η ομάδα ράγκμπι της Αγγλίας δημιουργεί νέο ρεκόρ όταν κερδίζει την Γαλλία με 72-6 στο Σουίντον.
1992: Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, Χουανίτο, σκοτώνεται σε τροχαίο σε ηλικία 37 ετών.
1987: Ο Στιβ Νιούμαν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας.
1985: Το NCAA αποφασίζει να εφαρμόσει το όριο των 45 δευτερολέπτων στην επίθεση από την περίοδο 1986-87.
1984: Οκτώ άνδρες κάνουν ρεκόρ κωπηλατώντας τη μεγαλύτερη απόσταση (13 μίλια) σε 24 ώρες.
1976: Η Παλακανέστρο Βαρέζε, που ιδρύθηκε το 1945 και ταύτισε το όνομά της με το όνομα του χορηγού της, της εταιρείας Ignis, νικά στον τελικό στη Γενεύη την Ρεάλ Μαδρίτης με 81-74 και κατακτά το πέμπτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία χρονιά ενός σερί δέκα παρουσιών σε τελικούς, στους οποίους κατέκτησε πέντε τρόπαια.
1966: Η ΑΕΚ χάνει με 85-62 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μικρό τελικό του Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Ιταλίας.
1931: Η Τζάκι Μίτσελ γίνεται η πρώτη γυναίκα που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα του μπέιζμπολ, τους Τσατανόγκα Λουκάουτς της μικρής λίγκας του MLB.
1912: Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων που διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κωστής Τσικλητήρας πηδά στα 3.47 μ. στο μήκος άνευ φοράς και πλησιάζει το παγκόσμιο ρεκόρ του Αμερικανού Ρέι Γιούρι (3.47,5).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται