Champions League: Είκοσι χρόνια απ' την επική ανατροπή της Λα Κορούνια επί της Μίλαν
Στις 7 Απριλίου 2004 η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια πέτυχε μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στην ιστορία του Champions League, συντρίβοντας με 4-0 την κάτοχο του τίτλου, Μίλαν.
Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από τη βραδιά που η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια έστειλε… περίπατο την ποδοσφαιρική λογική.
Διότι αυτό που συνέβη στις 7 Απριλίου 2004 ήταν στα όρια της τρέλας. Η ισπανική ομάδα συνέτριψε με 4-0 στο Ριαθόρ την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν κα προκρίθηκε στους «4» του Champions League, ανατρέποντας την ήττα της με 4-1 στο πρώτο παιχνίδι!
Η εξαιρετική ομάδα που καθοδηγούσε ο Βάσκος προπονητής, Χαβιέ Ιρουρέτα, συνιστούσε υπολογίσιμο μέγεθος διεθνώς εκείνη την εποχή. Κανείς, όμως, δεν φανταζόταν ότι ήταν ικανή για μια τέτοια ανατροπή, απέναντι στην ομάδα των Μαλντίνι, Πίρλο, Νέστα, Κακά, Καφού, Ζέεντορφ, Γκατούζο και Σεφτσένκο, η οποία θεωρούταν φαβορί για να διατηρήσει τα σκήπτρα για δεύτερη διαδοχική σεζόν.
Τα ονόματα, όμως, δεν παίζουν μπάλα. Ούτε οι φανέλες – κι ας ισχυρίζονται πολλοί το αντίθετο, όταν κάποιος «μεγάλος» πετυχαίνει κάτι φαινομενικά δύσκολο κόντρα σε κάποιον «μικρό». Η Λα Κορούνια το απέδειξε εκείνο το βράδυ, παίρνοντας σκορ πρόκρισης από το πρώτο κιόλας ημίχρονο της ρεβάνς!
Ο Βάλτερ Παντιάνι άνοιξε το σκορ στο 5′ με ένα όχι και τόσο δυνατό σουτ, που πάντως αιφνιδίασε τον Ντίντα. Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας πραγματοποίησε στη συνέχεια κάποιες καλές αποκρούσεις, αλλά στο 35′ έφερε ολοκληρωτική ευθύνη για το 2-0, μια και έκανε έξοδο… του Μεσολογγίου δίνοντας τη δυνατότητα στον Χουάν Κάρλος Βαλερόν να σκοράρει με κεφαλιά.
Εκεί που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ο Ντίντα ήταν στο τρίτο γκολ. Στο 44′, ο Αλμπέρ Λούκε βρήκε διάδρομο απ’ τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή και κάρφωσε με σουτ την μπάλα στο δεξί «Γ» της εστίας της Μίλαν. Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν πέσει ζαλισμένοι στο καναβάτσο.
Αν και απέμενε ένα ολόκληρο ημίχρονο, η αντίδραση δεν ήρθε ποτέ. Τα αστέρια των «ροσονέρι» είχαν βρεθεί σε κακή μέρα και το 4-0 από τον Φραν στο 76′ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της Λα Κορούνια. Με εξαίρεση ένα καλό σουτ του Ρουί Κόστα που έσωσε ο Μολίνα (81′) κι ένα άψυχο τελείωμα του Ιντσάγκι (89′), η Μίλαν δεν απείλησε σοβαρά και γκρεμίστηκε απ’ τον θρόνο της.
Mετάβαση στη νέα εποχή
Το πιο τρελό απ’ όλα ήταν ότι αυτήν την εντυπωσιακή ανατροπή την είχε πετύχει η ομάδα που είχε συντριβεί με 8-3 από τη Μονακό μερικούς μήνες νωρίτερα. Η Λα Κορούνια, ωστόσο, προκρίθηκε απ’ τον όμιλο (στον οποίο μετείχε και η ΑΕΚ) και στη συνέχεια απέκλεισε με δύο νίκες τη Γιουβέντους για να βρεθεί στους «8», όπου έκανε ένα ακόμα μεγαλύτερο θαύμα.
Ήταν γενικότερα η χρονιά των θαυμάτων στο Champions League, αφού την τετράδα των ημιτελικών συμπλήρωναν ομάδες που μόνο παραδοσιακές δυνάμεις δεν τις έλεγες. Η Τσέλσι, η οποία δεν είχε αποκτήσει το κατοπινό status, η Πόρτο και η παλιά γνώριμη της Λα Κορούνια απ’ τον όμιλο, η Μονακό. Με μία διαφορά. Οι δύο τελευταίες είχαν στους πάγκους δύο ραγδαία ανερχόμενους προπονητές. Τον Ζοζέ Μουρίνιο και τον Ντιντιέ Ντεσάν αντίστοιχα.
Η Πόρτο του Μουρίνιο έμελλε να βάλει φρένο και στη Λα Κορούνια, νικώντας τη με 1-0 στη ρεβάνς του Ριαθόρ, ύστερα από το «στείρο» πρώτο ματς στο Ντραγκάο (0-0). Θα κατακτούσε και το τρόπαιο σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, που θα είχε επίκεντρο των εξελίξεων την Πορτογαλία και την Ισπανία.
H τελευταία αναλαμπή
Η Λα Κορούνια, ωστόσο, δεν ήταν γραφτό να παίξει ρόλο σ’ αυτήν την εποχή της ιβηρικής κυριαρχίας. Το 4-0 επί της Μίλαν ήταν η τελευταία αναλαμπή της ομάδας που είχε ξεπεταχθεί απότομα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και με ηγέτη τον Μπεμπέτο έγινε διεκδικήτρια του τίτλου της La Liga. Μέχρι που τον κατέκτησε το 2000, έχοντας πλέον άλλους πρωταγωνιστές στο χορτάρι.
Η παρακμή της άρχισε την αμέσως επόμενη σεζόν (2004-05), το τέλος της οποίας βρήκε τον Ιρουρέτα να αποχωρεί απ’ τον πάγκο της ύστερα από επτά συναπτά χρόνια. Το 2007 κινδύνευσε για πρώτη φορά με υποβιβασμό κι ύστερα από μια μικρή ανάκαμψη, βίωσε την πτώση στη Segunda Division το 2011.
Για μερικά χρόνια η Λα Κορούνια έγινε… ασανσέρ μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, αλλά τα οικονομικά προβλήματα την «έπνιξαν» στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Από το 2021 αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία και οι οπαδοί της αναπολούν τις ένδοξες μέρες, με αποκορύφωμα εκείνο το μαγικό 4-0 επί της Μίλαν στις 7 Απριλίου 2004.
Όταν η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο
Μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο έστειλε η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ στις 7 Απριλίου 1999, με το φιλικό παιχνίδι που έδωσε με αντίπαλο την Παρτίζαν στο Βελιγράδι. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν από τις 24 Μαρτίου την πρωτεύουσα της Σερβίας, λόγω της πολεμικής σύρραξης στο Κόσοβο. Και η κίνηση της ΑΕΚ ήταν εκτός από συμβολική και πολύ τολμηρή.
Η κίνηση είχε αποκτήσει πολιτική σημασία, γι’ αυτό την αποστολή ακολούθησαν σημαίνουσες προσωπικότητες. Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, οι βουλευτές Γιώργος Κατσιφάρας, Θόδωρος Κασσίμης και Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και ο κορυφαίος ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας.
Στο γήπεδο βρέθηκαν 15.000 Σέρβοι φίλαθλοι, ενώ οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων πόζαραν αγκαλιασμένοι πριν από τη σέντρα, φορώντας φανέλες στις οποίες έχουν ραφτεί στόχοι. Κράτησαν κι ένα πανό με μήνυμα προς το ΝΑΤΟ: «Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τους βομβαρδισμούς».
Ο ποδοσφαιρικός αγώνας, φυσικά, είχε τη μικρότερη σημασία. Το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1 (13′ Κέζμαν/26′ Ζουμπούλης) μέχρι το 61ο λεπτό, όταν οπαδοί της Παρτίζαν τον διέκοψαν κάνοντας… ειρηνική εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, για να ευχαριστήσουν τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Απριλίου
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Ράντομιρ Άντιτς, ο μοναδικός προπονητής που πέρασε από τους πάγκους και των τριών «μεγάλων» του ισπανικού ποδοσφαίρου (Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα). Συνέδεσε, ωστόσο, το όνομά του κυρίως με το νταμπλ της Ατλέτικο το 1996.
2011: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 67 ετών ο Γιώργος Μοσχούς, ο επονομαζόμενος «Γιωργάρας», ένας από τους ταχύτερους και πιο δημοφιλείς Έλληνες οδηγούς στην ιστορία των ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου. Κατετάγη τέσσερις φορές πρώτος Έλληνας στη γενική κατάταξη του Ράλι Ακρόπολις (1981, 1982, 1984, 1985) οδηγώντας Nissan με συνοδηγό κυρίως τον Αλέξη Κωνσταντακάτο, ενώ παλαιότερα έτρεχε με Alfa Romeo, όπως το 1975 με συνοδηγό τον Άρη Σταθάκη (7ος) και το 1976 με τον Δημήτρη Αρβανιτάκη (4ος).
2010: Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης του Εθνικού κερδίζει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στο κολυμβητήριο του Πειραιά, τα κορίτσια του Κουν Πλασμάγιερ νικούν τη Χάντι Μανσίσκ 17-13 στα πέναλτι (καν. 10-9, παρ. 13-12) στον δεύτερο τελικό του LEN Trophy και το κατακτούν το κύπελλο, ανατρέποντας την ήττα τους με 13-12 στη Ρωσία.
2001: Ο Ολυμπιακός νικά την Φερεντσβάρος (9-7) στη Βουδαπέστη και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίνεται στο Final-4 του Champions Cup της υδατοσφαρίσης, που διεξάγεται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Στον ημιτελικό της 17ης Μαϊου θα νικήσει με 7-6 την ιταλική Ποζίλιπο, αλλά την επομένη στον τελικό θα λυγίσει 8-7 στην παράταση απέναντι στην Γιουγκ Ντουμπρόβνικ.
1992: Πεθαίνει από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο o δήμαρχος Αθηναίων, Αντώνης Τρίτσης, σε ηλικία 55 ετών. Πριν από την πολιτική του σταδιοδρομία, υπήρξε αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού στο ύψος και στο δέκαθλο με διακρίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
1968: Ο Τζιμ Κλαρκ, ένας από τους κορυφαίους οδηγούς της Φόρμουλα 1, χάνει τη ζωή του σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Χόκενχαϊμ της Δυτικής Γερμανίας. Ήταν 32 ετών και είχε κατακτήσει δύο φορές τον παγκόσμιο τίτλο (1963, 1965).
1963: Ο 23χρονος Τζακ Νίκλαους γίνεται ο νεαρότερος γκόλφερ που κατακτά το Masters.
1947: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Χένρι Φορντ, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.
1943: Το NFL επιτρέπει τις ελεύθερες αλλαγές, υποχρεώνει τους παίκτες να φορούν κράνος και συνθέτει ένα πρόγραμμα 10 αγώνων για όλες τις ομάδες.
1929: Η Εθνική Ελλάδας δίνει τον πρώτο της αγώνα υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Υποδέχεται τη Β’ Ιταλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και γνωρίζει την ήττα με 4-1, υπό το βλέμμα και της Έντα Μουσολίνι, κόρης του Ιταλού δικτάτορα. Σκόρερ του παρθενικού ελληνικού γκολ είναι ο Αλβέρτος Ναμίας.
1914: Ο Αλ Μακόι κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο στα μεσαία βάρη της πυγμαχίας, νικώντας με νοκ άουτ τον Τζορτζ Τσιπ σε 45 δευτερόλεπτα, στον πιο σύντομο καταγεγραμμένο τελικό. Το 1987 το ρεκόρ θα ισοφαριστεί όταν ο Βρετανός Λόιντ Χάνιγκαμ θα νικήσει με νοκ άουτ τον Αμερικανό Τζιν Χάτσερ.
1906: Εκρήγνυται ο Βεζούβιος και η λάβα του σκοτώνει περισσότερους από 100 ανθρώπους στην περιοχή της Νάπολι και των γύρω περιοχών. Η Ιταλία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την προετοιμασία για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 στη Ρώμη για οικονομικούς λόγους και η ΔΟΕ θα δώσει λίγο καιρό αργότερα το χρίσμα στο Λονδίνο.
1896: Ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο ξίφος ασκήσεως, νικώντας τον Γάλλο Ζοανί Περονέ στο ειδικά διαμορφωμένο Ζάππειο. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μιλτιάδης Γούσκος είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία με επίδοση 11.03μ. πίσω από τον Αμερικάνο Μπομπ Γκάρετ (11.22).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης