Κανέλλος Κανελλόπουλος: Η πτήση με τον «Δαίδαλο» που του χάρισε ρεκόρ Γκίνες
Στις 23 Απριλίου 1988, ο πρωταθλητής της ποδηλασίας, Κανέλλος Κανελλόπουλος, κέρδισε θέση στα ρεκόρ Γκίνες όταν αναβίωσε την πτήση του Δαίδαλου πιλοτάροντας ένα αεροσκάφος που πέταξε μόνο με τη μυϊκή του δύναμη.
Το πρωί της 23ης Απριλίου 1988 οι Έλληνες φίλαθλοι (και όχι μόνο) παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα.
Ο πρωταθλητής της ποδηλασίας, Κανέλλος Κανελλόπουλος, επιχειρούσε να αναβιώσει την πτήση του μυθικού Δαίδαλου, πετώντας από την Κρήτη στη Θήρα. Όχι φυσικά φορώντας στους ώμους του γιγαντιαία φτερά που είχε κατασκευάσει ο ίδιος κολλώντας τα με κερί. Αλλά με ένα αεροσκάφος το οποίο ήταν σχεδιασμένο να πετάξει μόνο με τη μυϊκή του δύναμη και τη συνδρομή των νόμων της Φυσικής!
Ήταν μια ιδέα φοιτητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Χρειάστηκαν τρία χρόνια ατελείωτης δουλειάς και μελετών απ’ την πλευρά τους για να τελειοποιήσουν το αεροσκάφος, στο οποίο έδωσαν τη συμβολική ονομασία «Δαίδαλος».
Ο Κανελλόπουλος ήταν ένας από τους πέντε διεθνούς κλάσης ποδηλάτες (οι υπόλοιποι ήταν Αμερικανοί) που προετοιμάστηκαν σκληρά επί έξι εβδομάδες, χωρίς να γνωρίζουν μέχρι και λίγες ημέρες νωρίτερα ποιος θα καλούνταν να εκτελέσει το παράτολμο εγχείρημα. Άγνωστο ήταν και το πότε θα πραγματοποιούνταν η πτήση, αφού χρειαζόταν η έγκριση των μετεωρολόγων. Για να πετάξει ο «Δαίδαλος», βλέπετε, ήταν αναγκαίο να μη φυσάει σχεδόν καθόλου άνεμος.
Ο Κανελλόπουλος κρίθηκε εντέλει ο ικανότερος για να φέρει σε πέρας τη ριψοκίνδυνη αποστολή και μπήκε στο πιλοτήριο του «Δαίδαλου» στις 7:03 το πρωί της 23ης Απριλίου 1988. Από την αρχή της προσπάθειας, δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας ακολουθούσαν την πτήση και καθοδηγούσαν τον πρωταθλητή της ποδηλασίας, προσφέροντάς του παράλληλα και την ασφάλεια ότι θα επενέβαιναν για να τον σώσουν σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.
Η πτώση λίγο πριν την ακτή
Ο Κανελλόπουλος χρειαζόταν να διανύσει τουλάχιστον 35 χιλιόμετρα για να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ πτήσης με παρόμοιο αεροσκάφος. Τέτοια απόσταση είχε καλύψει τον Ιούνιο του 1979 στη Μάγχη ο Αμερικανός Μπράιαν Άλεν. Το κατάφερε πολύ εύκολα, όμως αυτό που τον απασχολούσε περισσότερο ήταν να φτάσει στον προορισμό του.
Δυστυχώς, ύστερα από σχεδόν τέσσερις ώρες πτήσης και μερικές δεκάδες μέτρα πριν από την παραλία της Θήρας, μια ριπή ανέμου τσάκισε το ένα φτερό του «Δαίδαλου». Το αεροσκάφος έχασε ύψος και τελικά έπεσε στη θάλασσα, προκαλώντας άγχος σε όσους περίμεναν τον Κανελλόπουλο στην ακτή. Ευτυχώς, όμως, ο Πατρινός πρωταθλητής απεγκλωβίστηκε έγκαιρα και παρά την κόπωση, κολύμπησε χαμογελαστός μέχρι τη στεριά.
Έστω κι έτσι, πάντως, είχε υλοποιήσει ένα ιστορικό επίτευγμα. Είχε καλύψει χρησιμοποιώντας μόνο τη μυϊκή του δύναμη μια απόσταση 115,11 χιλιομέτρων στον αέρα, ενώ η πτήση είχε διαρκέσει 3 ώρες, 59 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα! Σημείωσε έτσι διπλό ρεκόρ Γκίνες (απόστασης και διάρκειας), το οποίο δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.
Οι υπόλοιπες διακρίσεις του Κανελλόπουλου
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Κανέλλος Κανελλόπουλος ήταν ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στους Έλληνες φιλάθλους. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957 και αναδείχθηκε έξι φορές πρωταθλητής Ελλάδας στο αγώνισμα της ποδηλασίας δημοσίας οδού, όπου σημείωσε και πολλές διεθνείς διακρίσεις.
Η πιο σημαντική από αυτές ήταν το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Καζαμπλάνκα το 1983, ενώ το 1984 μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, όπου όμως δεν κατάφερε να τερματίσει. Αναδείχθηκε 16 φορές Βαλκανιονίκης, ενώ 1989 κέρδισε διεθνείς αγώνες όπως ο Γύρος της Αιγύπτου και ο Γύρος της Τουρκίας.
Αναδείχθηκε επίσης 15 φορές πρωταθλητής Ελλάδας σε αγωνίσματα πίστας και δημοσίας οδού, ενώ συνέχισε να μετέχει σε αγώνες μέχρι το 2018.
Κατόρθωμα που εκτιμήθηκε από λίγους
Θα περίμενε κανείς ότι το επίτευγμα του Κανελλόπουλου θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτοί που το γνωρίζουν είναι λίγοι. Επίσης, οι αναφορές στις αθλητικές εφημερίδες της εποχής ήταν περιορισμένες. Η σημασία του εγχειρήματος δεν είχε αξιολογηθεί σωστά.
Από τις 10 Ιουνίου 2016, πάντως, έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου της Αεροπορικής Βάσης Ηρακλείου Κρήτης ειδική αναμνηστική πλακέτα η οποία αναφέρεται στην ιστορική πτήση, στα αποκαλυπτήρια της οποίας ήταν παρών και ο πιλότος του «Δαίδαλου». Ευτυχώς, όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουν τι ακριβώς είχε επιτευχθεί στις 23 Απριλίου 1988.
Η προετοιμασία, αλλά και η ίδια η πτήση του Κανελλόπουλου με τον «Δαίδαλο», έχει καταγραφεί στο ντοκιμαντέρ «Ποδηλατώντας στους ουρανούς», το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο στο YouTube.
* Πηγή φωτογραφίας: www.historica.gr
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 23 Απριλίου
2023: Πεθαίνει από επιπλοκές του τοκετού η Αμερικανίδα σπρίντερ Τόρι Μπόουι, η οποία είχε κατακτήσει τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο (χρυσό στα 4×100, ασημένιο στα 100μ. και χάλκινο στα 200μ.). Ήταν μόλις 32 ετών.
2017: Ο Λιονέλ Μέσι πετυχαίνει το 500ό επίσημο γκολ του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, στην εκτός έδρας νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2.
2011: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 90 κιλών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο της Κωνσταντινούπολης, νικώντας στον τελικό τον Ρώσο Κίριλ Ντενίσοφ.
2000: Τρεις φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία λόγω συνωστισμού, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λιβερία-Τσαντ 0-0 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Ο αγώνας δεν διακόπτεται μια και κανείς στον αγωνιστικό χώρο δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κερκίδα.
1998: Με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, η ΑΕΚ αγωνίζεται στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη, όπου γνωρίζει την ήττα με 58-44 από την Κίντερ Μπολόνια. Στον ημιτελικό που είχε διεξαχθεί δύο ημέρες νωρίτερα, είχε νικήσει την Μπενετόν Τρεβίζο με 69-66.
1986: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ, νικώντας 88-78 τον Ολυμπιακό στον τελικό που φιλοξενείται στο ΣΕΦ. Κορυφαίος παίκτης του αγώνα είναι ο Ντέιβιντ Στεργάκος με 25 πόντους.
1983: Ο Καναδός Κλιφ Θόρνμπορν πετυχαίνει το πρώτο maximum break σε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ, στο θέατρο Crucible του Σέφιλντ, στον αγώνα του 2ου γύρου κόντρα στον Ουαλό, Τέρι Γκρίφιθς.
1978: Η ΑΕΚ εξασφαλίζει και μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας στο ποδόσφαιρο, χάρη στο 1-1 που αποσπά στην Καστοριά από την τοπική ομάδα. Προπονητής της Ένωσης είναι ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και βασικά στελέχη οι Μίμης Παπαϊωάννου, Θωμάς Μαύρος, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Χρήστος Αρδίζογλου, Λάκης Νικολάου κ.ά.
1954: Δύο νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ στο ΝΒΑ, το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων για την εκδήλωση επίθεσης και το όριο των έξι φάουλ ανά περίοδο, μετά το οποίο αποκτάται δικαίωμα για την εκτέλεση δύο ελεύθερων βολών.
1931: Ο Άγγελος Μεσσάρης σημειώνει δύο γκολ για τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι με την ΑΕΚ που λήγει ισόπαλο 2-2. Ο αγώνας αυτός θα αποδειχθεί ο τελευταίος της καριέρας του ταλαντούχου επιθετικού, ο οποίος λίγο καιρό αργότερα θα αποσυρθεί από τη δράση για λόγο που δεν αποκάλυψε ποτέ όσο ζούσε.
1930: Ο Άρης αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ για πρώτη φορά, αφού νικά με 33-22 τη ΧΑΝΘ στον καθοριστικό αγώνα. Στην ομάδα αγωνίζονται αθλητές των «κιτρίνων» σε άλλα τμήματα, όπως ο ποδοσφαιριστής Δανελιάν, οι βολεϊμπολίστες Ιασωνίδης και Καρατζάς και ο πολίστας και κολυμβητής Ζωγράφος.
1927: Η Κάρντιφ νικά με 1-0 την Άρσεναλ στο Γουέμπλεϊ και κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας για πρώτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά στην ιστορία της. Ο τελικός έχει ιστορική σημασία επειδή είναι ο πρώτος που μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιόφωνο του BBC.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα