Λόρι Σάντσες: Ο δήμιος της Λίβερπουλ στον τελικό του '88, που πέρασε και απ' τον Απόλλωνα
Αρκετοί θα θυμάστε τον Λόρι Σάντσες, ο οποίος πέρασε για λίγο από την τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα Σμύρνης, την περίοδο 2013-14. Στις 14 Μαΐου 1988, όμως, είχε πρωταγωνιστήσει με τη φανέλα της Γουίμπλεντον σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο Κύπελλο Αγγλίας.
Όταν ο Λόρι Σάντσες ήρθε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2013 για να εργαστεί ως προπονητής στον Απόλλωνα Σμύρνης, ως μεγαλύτερο παράσημο της πορείας του παρουσιάστηκε αυτό που είχε καταφέρει ως ποδοσφαιριστής πολλά χρόνια νωρίτερα.
Στις 14 Μαΐου 1988 ο Σάντσες ήταν βασικό στέλεχος της «Τρελής Συμμορίας» της Γουίμπλεντον, η οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας νικώντας με 1-0 τη Λίβερπουλ στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Και όχι μόνο αυτό. Μάλιστα, ο υψηλόσωμος μέσος με την κοσμοπολίτικη καταγωγή (πατέρας από το Εκουαδόρ, μητέρα από τη Βόρειο Ιρλανδία) είχε πετύχει το «χρυσό» γκολ.
Στο 37ο λεπτό, ο Σάντσες πήδησε στο σωστό τάιμινγκ ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Ντένις Γουάιζ από αριστερά και με κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Μπρους Γκρόμπελααρ. Η Λίβερπουλ του Κένι Νταλγκλίς είχε κατακτήσει με άνεση το πρωτάθλημα και στόχευε στο νταμπλ, δεν είχε υπολογίσει όμως την «Τρελή Συμμορία» από το νοτιοδυτικό Λονδίνο.
Η Γουίμπλεντον ήταν η ομάδα-θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή. Μέχρι το 1977 δεν αγωνιζόταν καν στις εθνικές κατηγορίες και η διαρκώς ανοδική πορεία της, που κορυφώθηκε με την συμμετοχή στην Α’ Κατηγορία (νυν Πρέμιερ Λιγκ) την περίοδο 1986-87 είχε προκαλέσει αίσθηση. Σαν σήμερα το 1988, όμως, είχε πιάσει μία ακόμα υψηλότερη κορυφή.
Το προσωνύμιο «Τρελή Συμμορία» (Crazy Gang) είχε αποδοθεί στη Γουίμπλεντον λόγω του άναρχου και συχνά σκληρού παιχνιδιού της. Στο κέντρο της, άλλωστε, δέσποζε η φιγούρα του διεθνή Ουαλού Βίνι Τζόουνς, ενός από τους πιο σκληρούς (για να μην πούμε αντιαθλητικούς) ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει απ’ τα βρετανικά γήπεδα κι ο οποίος πραγματοποιεί επιτυχημένη καριέρα ως ηθοποιός τις τελευταίες δεκαετίες.
Εκτός από τον Σάντσες και τον Γουάιζ (ο οποίος έκανε αργότερα μεγάλη καριέρα στην Τσέλσι), άλλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές της Κυπελλούχου Γουίμπλεντον ήταν ο επιθετικός Τζον Φάσανου και ο τερματοφύλακας, Ντέβιντ Μπέσαντ. Ο τελευταίος απέκρουσε και το πέναλτι του Τζον Όλντριτζ στο 60ό λεπτό του τελικού, διατηρώντας το 1-0 για την ομάδα του. Αυτό ήταν και το πρώτο χαμένο πέναλτι στην υπεραιωνόβια ιστορία των τελικών του FA Cup!
Ως αλλαγή για τη Γουίμπλεντον είχε αγωνιστεί και ο Λόρι Κάνινγκαμ, ο διεθνής εξτρέμ που είχε περάσει και από τη Ρεάλ Μαδρίτης στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Άλλο ένα αξιοπρόσεκτο όνομα στη σύνθεση της «Τρελής Συμμορίας» είναι ο Ιρλανδός αριστερός μπακ, Τέρι Φίλαν, ο οποίος πέρασε στη συνέχεια από Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και Έβερτον και αγωνίστηκε με την Ιρλανδία στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994.
Η διάλυση και η… εξαφάνιση
Η Γουίμπλεντον μεσουράνησε στο αγγλικό ποδόσφαιρο μέχρι το 2000, όταν και υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ. Η μετακόμιση στο Μίλτον Κινς το 2002 και η μετονομασία της από τη νέα ιδιοκτησία της σε Μίλτον Κινς Ντονς, προκάλεσε την αντίδραση των πιστών οπαδών της, οι οποίοι ίδρυσαν νέο σύλλογο με ονομασία που παρέπεμπε στην παλιά (AFC Wimbledon), αρχίζοντας την προσπάθεια από τη χαμηλότερη τοπική κατηγορία. Από το 2011 έχει επιστρέψει στη Football League, χωρίς ωστόσο να βρεθεί ψηλότερα από την τέταρτη τη τάξει εθνική κατηγορία.
Όσο για τον Λόρι Σάντσες; Αγωνίστηκε στη Γουίμπλεντον μέχρι τις αρχές του 1994, όταν έφυγε με μεταγραφή για τη Σουίντον, η οποία αγωνιζόταν τότε στην Πρέμιερ Λιγκ. Μετά τον υποβιβασμό της, πήγε στην ιρλανδική Σλάιγκο Ρόβερς ως παίκτης-προπονητής και επικεντρώθηκε στην καριέρα του στους πάγκους από το 1999 με τη Γουίκομ. Σημείωσε αρκετές επιτυχίες, ενώ κοουτσάρισε για τρία χρόνια και την εθνική ομάδα της Βορείου Ιρλανδίας (2004-07).
Η θητεία του Βορειοϊρλανδού τεχνικού στον Απόλλωνα δεν κρίνεται αποτυχημένη, παρότι η ομάδα υποβιβάστηκε στο τέλος της περιόδου 2013-14 από τη Super League. Έκτοτε, ωστόσο, ο Σάντσες δεν έχει εργαστεί σε άλλον σύλλογο και μάλλον έχει δώσει σιωπηλό τέλος στην καριέρα του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Μαΐου
2006: Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος επανεκλέγεται πρόεδρος της FIBA Europe, μετά από μία επιτυχημένη τετραετία, στο διάστημα της οποίας κατάφερε να δημιουργήσει μία οικονομική σταθερότητα στην ομοσπονδία.
1997: Με γκολ του 20χρονου Βραζιλιάνου επιθετικού Ρονάλντο με πέναλτι στο 38′, η Μπαρτσελόνα νικά 1-0 την Παρί Σεν Ζερμέν και κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων, στον τελικό που διεξάγεται στο Ρότερνταμ.
1995: Η Μπλάκμπερν του Κένι Νταλγκλίς κατακτά το πρωτάθλημα Αγγλίας για πρώτη φορά μετά το 1914. Αν και στον τελευταίο αγώνα ηττάται με 2-1 από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», την ίδια ώρα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μένει στο 1-1 με τη Γουέστ Χαμ και απλώς μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά στον έναν βαθμό (89 έναντι 88). Στις τάξεις της Μπλάκμπερν ανήκουν ο κορυφαίος Άγγλος κυνηγός της εποχής, Άλαν Σίρερ και άλλοι σπουδαίοι άσοι (Κρις Σάτον, Γκρέαμ ΛεΣο, Τιμ Φλάουερς, Στιούαρτ Ρίπλεϊ, Χένινγκ Μπεργκ, Κόλιν Χέντρι κ.ά.).
1980: Για πρώτη φορά στα χρονικά ένας τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αυτός του Κυπέλλου Κυπελλούχων, οδηγείται στη διαδικασία των πέναλτι. Η Βαλένθια επικρατεί με 5-4 της Άρσεναλ στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών και κατακτά τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά τα Κύπελλα Εκθέσεων του 1962 και του 1963.
1978: Η ΑΕΚ γιορτάζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής νικώντας με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια τον βασικό αντίπαλό της για τον τίτλο, τον ΠΑΟΚ. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς (17′) και ο Θωμάς Μαύρος (88′).
1978: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Μπιλ Πάουελ Λίαρ, εφευρέτης του Lear Jet και ιδρυτής της Lear Jet Corporation.
1977: Η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη ομάδα που κερδίζει το πρωτάθλημα Αγγλίας για δέκατη φορά, με το 0-0 στην Γουέστ Χαμ. Προπονητής των «κόκκινων» είναι ο Μπομπ Πέισλι και βασικά στελέχη οι Κέβιν Κίγκαν, Κένι Νταλγκλίς, Τέρι ΜακΝτέρμοτ, Ρέι Κλέμενς, Ρέι Κένεντι, Έμλιν Χιουζ κ.ά.
1975: Η Ντιναμό Κιέβου του Βαλέρι Λομπανόφσκι, με αστέρια τους Μπλαχίν, Ρουντάκοφ, Κονκόφ, Μπούριακ και Κολότοφ, γίνεται η πρώτη ομάδα απ’ τη Σοβιετική Ένωση που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στον τελικό που διεξάγεται στη Βασιλεία, νικά την Φερεντσβάρος με 3-0 (18′, 39′ Ονιστσένκο, 67′ Μπλαχίν).
1959: Πεθαίνει ο Νικόλαος Αθανασιάδης, ένας από τους ανθρώπους που είχαν ιδρύσει τον Εθνικό ΓΣ το 1893.
1957: Η Εθνική Ελλάδος βόλεϊ δίνει τον πρώτο της μεταπολεμικό αγώνα εναντίον της Ρουμανίας στο γήπεδο του Πανελληνίου και ηττάται με 3-0. Με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίζεται και ο Κάρολος Παπούλιας, αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στο μήκος και στο βόλεϊ και μετέπειτα Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1927: Το ραδιόφωνο του BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα κρίκετ: Έσεξ εναντίον Νέας Ζηλανδίας από το Λέιτον.
1904: Αρχίζουν οι 3οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, των πρώτων που φιλοξενούνται στις ΗΠΑ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης. Η ημερομηνία ελέγχεται διότι κατά άλλους οι αγώνες άρχισαν την 1η Ιουλίου και τελείωσαν στις 29 Οκτωβρίου. Και εδώ, όπως και το 1900 στο Παρίσι , οι αγώνες έχουν παταγώδη αποτυχία. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν δεν συμφωνεί με την τέλεση αγώνων στην Αμερική και δεν παρίσταται, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι αθλητές (συμμετέχουν τελικά μόνο 50). Συνολικά λαμβάνουν μέρος 687 αθλητές από 18 χώρες.
1754: Είκοσι δύο ευγενείς και άρχοντες του Βασιλείου του Φάιφ της Σκωτίας αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στο παιχνίδι του γκολφ και διαγωνίζονται στις πλαγιές του Σεντ Άντριους, με έπαθλο ένα ασημένιο μπαστούνι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα