Τάκης Οικονομόπουλος: Το ασύλληπτο σερί χωρίς να δεχθεί γκολ
Στις 16 Μαΐου 1965, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος, δέχθηκε γκολ για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις μήνες. Και έτσι, όμως, είχε δημιουργήσει ένα ασύλληπτο ρεκόρ που αντέχει μέχρι σήμερα.
Σήμερα, αν κάποιος τερματοφύλακας καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε πέντε ή έξι διαδοχικά παιχνίδια, θεωρούμε ότι έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο. Κι όταν κανείς ανακαλύπτει ότι ο Τάκης Οικονομόπουλος του Παναθηναϊκού κατέχει το ρεκόρ της Α’ Εθνικής με 1.088 διαδοχικά αγωνιστικά λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ, παθαίνει σοκ. Και όχι άδικα.
Ήταν 16 Μαΐου 1965 όταν το σερί σταμάτησε και το μυθικό ρεκόρ καταγράφηκε επίσημα στα στατιστικά βιβλία. Ο Παναθηναϊκός προηγούνταν με 4-0 του Απόλλωνα Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, όταν στο 85′ ο Γιάννης Καραμυτηλιός σκόραρε με σουτ από μακρινή απόσταση, διαμορφώνοντας το τελικό. Ένα σερί που είχε αρχίσει στις 17 Ιανουαρίου 1965, ύστερα απ’ το γκολ που είχε δεχθεί ο νεαρός, τότε, τερματοφύλακας από τον Παναγιώτη Σκούφο της Προοδευτικής, στο 77′ του μεταξύ τους αγώνα στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» (2-2).
Ακολούθησαν έντεκα διαδοχικοί αγώνες στους οποίους ο Οικονομόπουλος δεν δέχθηκε γκολ, βοηθώντας τον Παναθηναϊκό να πετύχει εννέα νίκες και δύο ισοπαλίες και να πάρει προβάδισμα για τον τίτλο. Η ανωτερότητα του Παναθηναϊκού έναντι των αντιπάλων του βοήθησε σε αρκετά από αυτά τα ματς το «Πουλί» να κρατήσει το μηδέν χωρίς να χρειαστεί… να πετάξει.
Υπήρξαν, όμως, και κάποια δύσκολα απογεύματα στα οποία «μίλησε» η σπάνια κλάση του. Στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στις 14 Φεβρουαρίου, ο Οικονομόπουλος απέκρουσε πέναλτι του Γιαννέλου Μαργαρίτη στο 8′ για να διατηρήσει το 0-0. Και στις 11 Απριλίου, στη νίκη με 1-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, υπέστη διάσειση ύστερα από σε σύγκρουση με τον Γιώργο Φράγκου στο 26′, αλλά συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το τέλος.
Το ρεκόρ και η σημασία του δεν είχαν γίνει αντιληπτά εκείνη την εποχή. Μόνο κατά τη δεκαετία του του ’80, όταν τα στατιστικά βρήκαν χώρο στις αθλητικές εφημερίδες (κυρίως χάρη στον σκαπανέα του είδους στην Ελλάδα, Γιώργο Παγιωτέλη), ανακαλύφθηκε και κέρδισε την αναγνώριση που του αρμόζει. Ενδεικτικό του υψηλού βαθμού δυσκολίας του επιτεύγματος, είναι ότι εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια, μόνο δύο τερματοφύλακες το έχουν απειλήσει σοβαρά.
Και οι δύο ήταν διάδοχοι του Οικονομόπουλου στον Παναθηναϊκό: ο Βασίλης Κωνσταντίνου, ο οποίος σταμάτησε στα 988 λεπτά το 1979-80 (και στα 847 την επόμενη περίοδο) και ο Γιόζεφ Βάντσικ, οποίος κράτησε το μηδέν επί 908 διαδοχικά λεπτά το 1992-93 (και 872 το 1994-95).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Μαΐου
2018: Η Ατλέτικο Μαδρίτης κατακτά το Γιουρόπα Λιγκ για τρίτη φορά στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό της Λιόν τη Μαρσέιγ με 3-0. Δύο γκολ για τους «Ροχιμπλάνκος» πετυχαίνει ο Αντουάν Γκριεζμάν και ένα ο Γκάμπι.
2015: Ο Σενεγαλέζος επιθετικός, Σάντιο Μανέ, σημειώνει χατ τρικ σε διάστημα δύο λεπτών και 56 δευτερολέπτων στον θρίαμβο της Σαουθάμπντον επί της Άστον Βίλα με 6-1. Πρόκειται για το πιο γρήγορο χατ τρικ στην ιστορία της Premier League, αφού το παλιό ρεκόρ κατείχε από τις 28 Αυγούστου 1994 ο Ρόμπι Φάουλερ της Λίβερπουλ, με τρία γκολ μέσα σε τέσσερα λεπτά και 33 δευτερόλεπτα στο 3-0 επί της Άρσεναλ στο Άνφιλντ.
2004: Με γκολ του Ολισαντέμπε στο 89′, ο Παναθηναϊκός νικά 2-1 την Προοδευτική στη Νίκαια και διατηρεί τη διαφορά στο +2 από τον δεύτερο Ολυμπιακό (3-0 τον Άρη στη Ριζούπολη). Η Προοδευτική έχει δοκάρι σε φάουλ του Φρατζέσκου στις καθυστερήσεις.
2001: Με αυτογκόλ του Χέλι στο 116′, η Λίβερπουλ νικά 5-4 την Αλαβές στην παράταση και κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Προπονητής των «κόκκινων» είναι ο Γάλλος, Ζεράρ Ουγιέ και αστέρια στο χορτάρι οι Μάικλ Όουεν, Εμίλ Χέσκι, Στίβεν Τζέραρντ, Γκάρι ΜακΆλιστερ, Σάμι Χίπια, Τζέιμι Κάραγκερ, Ρόμπι Φάουλερ κ.ά.
1999: Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής για τρίτη σερί χρονιά, μια και νικά με 3-2 τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ και διατηρεί τη διαφορά των 10 βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ (2-0 τον Εθνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια) τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη.
1998: Ο Νίκος Νταμπίζας γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ». Δεν καταφέρνει, ωστόσο, να σηκώσει το τρόπαιο, μια και η Νιουκάστλ γνωρίζει την ήττα από την Άρσεναλ με 2-0.
1996: Οι κωμικοί Ντέιβιντ Μπαντίελ και Φρανκ Σκίνερ σε συνεργασία με το συγκρότημα «The Lightning Seeds», κυκλοφορούν το τραγούδι «Three Lions», το οποίο είναι αφιερωμένο στην επικείμενη παρουσία της Εθνικής Αγγλίας στο Euro ’96, το οποίο θα διεξαχθεί επί αγγλικού εδάφους. Το τραγούδι θα εξελιχθεί στον ύμνο του αγγλικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2018 θα επανεμφανιστεί απρόσμενα στα βρετανικά τσαρτ. Ο στίχος «it’s coming home», που αρχικά αναφερόταν στο γεγονός ότι μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση (το Euro ’96) φιλοξενούνταν στη χώρα που γέννησε το άθλημα, πέρασε ως ευχή για την επιστροφή του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αγγλία.
1984: Με γκολ του Βινιόλα (12′) και του Μπόνιεκ (41′), η Γιουβέντους νικά με 2-1 την Πόρτο (είχε ισοφαρίσει στο 29′ με τον Σόουσα) και κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων, στον τελικό που διεξάγεται υπό βροχή στη Βασιλεία.
1982: Ο Άλεξ Χίγκινς κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ για δεύτερη φορά στην καριέρα του (η πρώτη ήταν το 1972), νικώντας στον τελικό στο θέατρο Crucible τον Ρέι Ριέρντον με 18-15. H επιτυχία του Βορειοϊρλανδού άσου έχει μείνει ιστορική, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο είχε νικήσει τον 20χρονο Τζίμι Γουάιτ στον ημιτελικό. Τότε που χρειάστηκε ένα εντυπωσιακό clearance 69 πόντων (για πολλούς παραμένει το κορυφαίο όλων των εποχών) για να ισοφαρίσει 15-15 και να φτάσει στη νίκη στο τελευταίο frame.
1979: Σε έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίνεται στην παράταση, η Μπαρτσελόνα νικά με 4-3 τη Φορτούνα Ντίσελντορφ στη Βασιλεία και κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων. Πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο των Μπλαουγκράνα ύστερα από τα Κύπελλα Εκθέσεων του 1958, του 1960 και του 1966.
1975: Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζει τρεις Αργεντινούς ποδοσφαιριστές στον φιλικό αγώνα κόντρα στην Αθηναΐδα (6-0). Αυτός που ξεχωρίζει με το ταλέντο του δίνεται στον Τύπο ως Χουάν Ρότσα Μπουμπλίς, αλλά η μεταγραφή του δεν θα προχωρήσει. Πρόκειται φυσικά για τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, τον οποίο θα αποκτήσει τελικά το «Τριφύλλι» τον Δεκέμβριο του 1979 ως «Ιωάννη Μπουμπλή» (αφού τον είχε «περάσει» παράνομα ως Έλληνα).
1973: Η Μίλαν νικά 1-0 τη Λιντς στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξάγεται στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και στιγματίζεται από τα λάθη του Έλληνα διαιτητή, Χρήστου Μίχα. Οι παίκτες της αγγλικής ομάδας διαμαρτύρονται για τον μη καταλογισμό τριών πέναλτι υπέρ τους και την επομένη οι εφημερίδες θα κάνουν λόγο για «διασυρμό της ελληνικής διαιτησίας».
1939: Οι Φιλαδέλφεια Αθλέτικς νικούν με 8-3 τους Κλίβελαντ Ίντιανς, στον πρώτο αγώνα μπέιζμπολ που διεξάγεται υπό το φως των προβολέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης