Παναθηναϊκός 2021-22: Λίγο ακόμα, να σηκωθεί, λίγο ψηλότερα...

Στόχος του Παναθηναϊκού είναι να ξαναγίνει ομάδα. Στόχος αποψινός είναι να ξεκινήσει με το δεξί. Στραβοπάτημα απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης δεν χωράει για πολλούς λόγους.

Η επίσκεψη του Γιάννη Αλαφούζου στο Κορωπί ενόψει της (αποψινής) πρεμιέρας του εφετινού πρωταθλήματος έδωσε το έναυσμα για τη νέα χρονιά και επί της ουσίας οριοθέτησε το στόχο. Η είδηση από μόνη της ήταν η παρουσία του αφεντικού της “πράσινης” ΠΑΕ που αν μη τι άλλο δείχνει τη διάθεση να είναι στο πλευρό της ομάδας τη σεζόν που αρχίζει σήμερα, αλλά το σημαντικότερο κομμάτι αυτής είναι το… μπαλάκι που έριξε (για να μην πούμε “καυτή πατάτα”) στους αρχηγούς της ομάδας.

Τα λόγια του Γιάννη Αλαφούζου δείχνουν τα “θέλω” του σε σχέση με το περασμένο φιάσκο. Τα όσα γίνονταν στα αποδυτήρια πέρυσι και δημιουργούσαν μία κατάσταση ωρολογιακής βόμβας με τον Μπόλονι στον πάγκο, πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να κλειδωθούν καλά σε αυτό. Ουσιαστικά, ο Αλαφούζος άρχισε με τα βασικά: για να γίνει ο Παναθηναϊκός κανονική ομάδα, πρέπει να αποκτήσει κανονικά αποδυτήρια και κανονικές συνθήκες εργασίας και αφοσίωσης στο πλάνο.

Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός, πρώτος από το λεγόμενο “Big-5”, ρίχνεται απόψε στις 20:30 (Cosmote Sport) στη μάχη του εφετινού πρωταθλήματος φιλοξενώντας τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Θεωρητικά εύκολη αποστολή, πρακτικά ένα μεγάλο ερωτηματικό αφού θα είναι η πρώτη “γνωριμία” του νέου Παναθηναϊκού -των μεταγραφών στο… 90′ της περιόδου- στον κόσμο του.

Ο Παναθηναϊκός των φιλικών στην Ολλανδία και όσα ακολούθησαν επί ελληνικού εδάφους και αυτoύ με τη Μίλαν δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που θα παραταχθεί κόντρα στην “Ελαφρά Ταξιαρχία”. Με πολλά από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα να ετοιμάζονται για τη βασική ενδεκάδα (Κώτσιρας, Ρούμπεν Πέρεθ, Λούντκβιστ, Παλάσιος και Βιτάλ), ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε συνθήκες πρωταθλήματος και… προετοιμασίας. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προετοίμαζε όλο το καλοκαίρι μία διαφορετική ομάδα από αυτή που αρχίζει τις επίσημες υποχρεώσεις και το ζητούμενο για τον νέο προπονητή του τριφυλλιού είναι τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα θα φέρουν ηρεμία, η ηρεμία θα φέρει χρόνο για να “δέσει” το σύνολο και ο χρόνος ίσως γιατρέψει τις (περσινές) πληγές.

Ο στόχος του Παναθηναϊκού την εφετινή σεζόν είναι να τα πάει καλύτερα από την προηγούμενη. Και αυτός είναι ο μόνιμος στόχος στα 9 χρόνια του Γιάννη Αλαφούζου στην ηγεσία, μέχρι κάποια στιγμή η ομάδα να αποκτήσει ξανά πρωταθληματικό χαρακτήρα και μία κανονικότητα που να συνάδει με την ιστορία της.

Το να ξεπεράσει ο εφετινός Παναθηναϊκός τον περσινό δεν είναι δα και σπουδαίο κατόρθωμα. Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πάει; Το να αποκτήσει, όμως, ο Παναθηναϊκός έναν ποδοσφαιρικό χαρακτήρα ώστε να αφήσει το αποτύπωμά του στο εφετινό πρωτάθλημα είναι μία πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει όλος ο οργανισμός και δη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το θετικό για τον έμπειρο προπονητή είναι ότι έχει τη στήριξη του κόσμου (έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια ο προπονητής είναι ο τελευταίος που φταίει), το επίσης θετικό είναι πως ήταν προσωπική επιλογή του Γιάννη Αλαφούζου. Τουλάχιστον ως προς τις συνθήκες της αφετηρίας είναι μία χαρά. Τώρα η μπάλα είναι στα χέρια του ώστε να συνεχίσει έτσι και να αποκτήσει πολλά “κανονάκια” για τη συνέχεια.

Με λίγα λόγια ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι να ξαναγίνει ομάδα. Στόχος αποψινός είναι να ξεκινήσει με το δεξί για να μπορέσει να μπει στις ράγες ώστε να ξαναγίνει ομάδα. Στραβοπάτημα απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης δεν χωράει για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος είναι πως θα ξενερώσει τον κόσμο από την 1η αγωνιστική.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι στο ξεκίνημα μπαίνει με ζεστούς, από τις μεταγραφές, οπαδούς, με ενεργό τον Γιάννη Αλαφούζο, με μία ομάδα που ανεβαίνει σε ποιότητα (διατηρώντας, όμως, κάποιες χτυπητές αδυναμίες κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι) και με μία θετική αύρα που θα παίξει κι αυτή το ρόλο της. Ομως για τον Παναθηναϊκό μιλάμε. Όχι μεγάλα λόγια μέχρι τα… μεγάλα έργα. Πάει όπως το ‘λεγε ο αείμνηστος Σεφέρης και μελοποίησε ο ανυπέρβλητος Θεοδωράκης:

Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε
Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News