Γιώργος Δώνης: Όταν το «Τρένο» αναχώρησε για την Premier League χάρη στον νόμο Μποσμάν
Η μεταγραφή του Γιώργου Δώνη στην Μπλάκμπερν ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου 1996 και θεωρείται ιστορική, επειδή για πρώτη φορά κάποιος Έλληνας παίκτης έφυγε για το εξωτερικό εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Μποσμάν.
Η εντυπωσιακή παρουσία του Γιώργου Δώνη στην πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τους «4» του Champions League του 1995-96, έφερε τη μεγάλη μεταγραφή στην Μπλάκμπερν.
Οι υπογραφές στο τριετές συμβόλαιο συνολικής αξίας 1,1 δισ. δρχ. έπεσαν στις 5 Ιουνίου 1996 και η μεταγραφή έμεινε στην Ιστορία. Όχι μόνο επειδή ο Δώνης γινόταν ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνιζόταν στο αγγλικό πρωτάθλημα (και μάλιστα στην ομάδα που είχε κατακτήσει τον τίτλο το 1995), αλλά κυρίως επειδή είχε γίνει ο πρώτος που αξιοποιούσε τις ευνοϊκές για τους ποδοσφαιριστές διατάξεις που ίσχυαν από εκείνο το καλοκαίρι.
Από τον Δεκέμβριο του 1995, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε δικαιώσει τον άσημο Βέλγο ποδοσφαιριστή, Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, και είχε εξομοιώσει τους ποδοσφαιριστές με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους. Ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε τίποτα από τη μεταγραφή, μια και ο Δώνης ήταν πια ελεύθερος με τη λήξη του συμβολαίου του να πάει όπου εκείνος επιθυμούσε. Το σύστημα της πενταετίας που «έδενε» τους Έλληνες παίκτες με τους συλλόγους τους ανήκε πια στο παρελθόν και τα συμβόλαια μπορούσαν να διαρκούν από έξι μήνες έως και πέντε χρόνια.
Κατά σύμπτωση, μάλιστα, την ίδια ημέρα που το «Τρένο» υπέγραψε στην Μπλάκμπερν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΠΑΕ και του ΠΣΑΠ, προκειμένου να οργανώσουν όλοι μαζί την υποχρεωτική εναρμόνιση του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα όσα προέβλεπε ο νόμος Μποσμάν. Συμφωνήθηκε λοιπόν ότι από την 1η Ιουλίου 1996, ημέρα επίσημης έναρξης της μεταγραφικής περιόδου, εκτός από την απελευθέρωση των συμβολαίων, κάθε ελληνική ομάδα θα είχε δικαίωμα να αποκτήσει απεριόριστο αριθμό παικτών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τότε ήταν που μπήκε στη ζωή μας ο όρος «κοινοτικός», ο οποίος πηγάζει από την παλιά ονομασία της Ε.Ε. (ΕΟΚ, δηλαδή «Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα»). Ως κοινοτικός μεταγράφηκε και ο Δώνης στην Μπλάκμπερν, αφού τότε το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χάρη στις ίδιες ευεργετικές διατάξεις του νόμου Μποσμάν έφυγαν το ίδιο καλοκαίρι για το εξωτερικό κι άλλοι συμπατριώτες μας.
Η ΑΕΚ είχε ήδη συμφωνήσει για την πώληση του Βασίλη Τσιάρτα στη Σεβίλλη, ενώ λίγο αργότερα θα εντασσόταν ως ελεύθερος στην ίδια ομάδα και ο Πέτρος Μαρινάκης του Ολυμπιακού. Ο διεθνής σέντερ φορ, Νίκος Μαχλάς, επέλεξε την ολλανδική Φιτέσε, η οποία πάντως πλήρωσε τον ΟΦΗ για να τον αποκτήσει αφού δεν ήταν ελεύθερος. Και στα είκοσι οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν ακολούθησαν αμέτρητοι άλλοι, αφού δεν ίσχυαν πια οι περιορισμοί για τον αριθμό των κοινοτικών παικτών.
Το αντιστάθμισμα; Ο αριθμός των Ελλήνων παικτών στις εντεκάδες των ομάδων μας μειώθηκε δραματικά και πλέον δεν μας προξενεί εντύπωση ακόμα κι αν δεν βρίσκεται κανένας σ’ αυτές (όπως συνέβη με τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό). Ο χάρτης του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει εντυπωσιακά σε όλο τον κόσμο.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 5 Ιουνίου
2016: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατακτά για πρώτη φορά το Ρολάν Γκαρός, νικώντας στον τελικό του Άντι Μάρεϊ με 3-1 σετ (3-6, 6-1, 6-2, 6-4).
2005: Ο εμβληματικός προπονητής της Οσέρ, Γκι Ρου, ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από τη δράση, μία ημέρα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας (2-1 τη Σεντάν στον τελικό του Stade de France). Ο Ρου κατέχει το ρεκόρ της μακροβιότερης παραμονής στον ίδιο σύλλογο, αφού ήταν προπονητής της Οσέρ από το 1961 χωρίς καμία διακοπή. Ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες που ανέδειξε ξεχωρίζουν οι Ερίκ Καντονά, Μπαζίλ Μπολί και Τζιμπρίλ Σισέ, ενώ το 1996 οδήγησε την ομάδα στο νταμπλ.
1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος σημειώνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 8.36 μ., κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ «Βενιζέλεια», στα Χανιά.
1986: Ισόπαλα λήγουν τα δύο ντέρμπι του 1ου γύρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Η κάτοχος του τίτλου Ιταλία μένει στο 1-1 με την Αργεντινή (7′ πέν. Αλτομπέλι/34′ Μαραντόνα) για τον 1ο Όμιλο, ενώ με το ίδιο σκορ λήγει και ο αγώνας Γαλλία-Σοβιετική Ένωση (62′ Φερναντές/54′ Ρατς).
1985: Ο ΠΑΟΚ συντρίβει με 4-0 τον Παναθηναϊκό και προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως το γεγονός του αγώνα είναι ο τραυματισμός του Γιώργου Κωστίκου, την ώρα της επίτευξης του 2-0. Ο διεθνής κυνηγός σκοράρει με εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι, πέφτει όμως άσχημα στο έδαφος με το κεφάλι και χάνει τις αισθήσεις του. Χρειάζεται η έγκαιρη παρέμβαση των γιατρών για να τον επαναφέρουν, ενώ όταν συνέρχεται στο νοσοκομείο έχει πάθει αμνησία και δεν θυμάται το γκολ που είχε πετύχει.
1983: Ο Γιανίκ Νοά γίνεται ο πρώτος Γάλλος που κατακτά το Ρολάν Γκαρός μετά το 1946 και ο τελευταίος μέχρι σήμερα, όταν νικά στον τελικό με 3-0 τον Σουηδό Ματς Βιλάντερ (6-2, 7-5, 7-6).
1978: Ο Ολυμπιακός νικά με 83-72 την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξάγεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με πρώτους σκόρερ τους Στιβ Γιατζόγλου (28 π.) και Γιώργο Καστρινάκη (21 π.). Οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν το νταμπλ για δεύτερη φορά μέσα σε μία τριετία, αφού έχουν κατακτήσει ήδη και το πρωτάθλημα.
1978: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Άγγελος Μεσσάρης, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και της Ελλάδας γενικότερα, κατά την προπολεμική περίοδο. Ήταν ηγέτης των «πρασίνων» στην πορεία για την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος του 1930, είχε αγωνιστεί στον πρώτο αναγνωρισμένο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας το 1929, αλλά σταμάτησε μυστηριωδώς το ποδόσφαιρο τον Απρίλιο του 1931.
1977: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 9-1 την Παναχαϊκή στο «Γ. Καραϊσκάκης» και σημειώνει τη δεύτερη ευρύτερη νίκη του στην Α’ Εθνική μετά το 11-0 επί του Φωστήρα το 1974. Οι «ερυθρόλευκοι», μάλιστα, έχουν επτά διαφορετικούς σκόρερ (5′ Συνετόπουλος, 31′ Δαβουρλής, 33′ Καραβίτης, 47′, 72′ Δεληκάρης, 49′, 67′ Γαλάκος, 62′ Σταυρόπουλος, 70′ Βιέρα/41′ Σπεντζόπουλος).
1968: Η Ιταλία προκρίνεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1968, αφού ευνοήθηκε στην κλήρωση μετά το 0-0 στον ημιτελικό με τη Σοβιετική Ένωση. Αντίπαλός της εκεί θα είναι η Γιουγκοσλαβία (1-0 την Αγγλία στον άλλο ημιτελικό).
1966: Με γκολ του Νίκου Γιούτσου στο 90′, ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 τον Πανσερραϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και κάνει το πιο καθοριστικό βήμα για να εξασφαλίσει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά το 1959, οπότε και καθιερώθηκε η Α’ Εθνική. Οι «ερυθρόλευκοι» παραμένουν στο +1 από τον Παναθηναϊκό, με δύο αγωνιστικές να απομένουν.
1953: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Αμερικανός τενίστας, Μπίλ Τίλντεν, ο οποίος είχε βρεθεί στο Νο 1 του κόσμου μεταξύ 1932 και 1933 και είχε κατακτήσει 14 μεγάλους τίτλους, εκ των οποίων οι 10 σε τουρνουά γκραν σλαμ.
1938: Η Βραζιλία νικά την Πολωνία με 6-5 στην παράταση, σε αγώνα για τον 1ο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας. Στο ματς αυτό λάμπουν τα «αστέρια» δύο κορυφαίων σκόρερ της προπολεμικής περιόδου. Του Βραζιλιάνου Λεονίντας, ο οποίος σημειώνει τρία γκολ (το δεύτερο χωρίς παπούτσι, σύμφωνα με τον αστικό μύθο) και του Πολωνού, Ερνστ Βιλιμόφσκι, ο οποίος πετυχαίνει τέσσερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό