Νίκος Αναστόπουλος: Η ιστορική μεταγραφή στην Αβελίνο
Στις 15 Ιουνίου 1987 το μεθύσι από την επιτυχία στο Ευρωμπάσκετ δεν είχε φύγει, με συνέπεια το κοσμοϊστορικό γεγονός της μεταγραφής Έλληνα ποδοσφαιριστή σε ομάδα της Serie A να περάσει στα ψιλά.
Μία ημέρα μετά το έπος του Ευρωμπάσκετ, στις 15 Ιουνίου 1987, έσκασε η «βόμβα» από το ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ. Ο Νίκος Αναστόπουλος έπαιρνε μεταγραφή στην ιταλική Αβελίνο με τη σύμφωνη γνώμη του Ολυμπιακού!
Ήταν ιστορική η μεταγραφή, μια και ήταν η πρώτη για Έλληνα ποδοσφαιριστή στο Καμπιονάτο (Serie A, όπως τη λέμε οι περισσότεροι πλέον), το οποίο τότε ήταν ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους ποδοσφαιριστές όλου του κόσμου. Ακόμα πιο σημαντικό ήταν το επίτευγμα για τον Αναστόπουλο, μια και τότε οι ιταλικές ομάδες δικαιούνταν να αποκτήσουν μόλις δύο ξένους ποδοσφαιριστές, ενώ η έννοια του «κοινοτικού» δεν υπήρχε καν στη σφαίρα της φαντασίας.
Σκεφτείτε μόνο ότι οι δύο ξένοι παίκτες της Ίντερ της σεζόν 1986-87 ήταν αστέρια διεθνούς ακτινοβολίας όπως ο Ντανιέλ Πασαρέλα και ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, ενώ η Νάπολι είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα μόνο με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, στον οποίο θα έκανε παρέα από εκείνο το καλοκαίρι το μεγάλο αστέρι της Βραζιλίας, ο Αντόνιο Καρέκα.
Σ’ αυτό το πρωτάθλημα με τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου και τις περιορισμένες ευκαιρίες, κατάφερε να βρει θέση ο «Μουστάκιας». Μάλιστα, ακόμα και η άσημη Αβελίνο (η οποία πάντως είχε τερματίσει όγδοη στο πρωτάθλημα του 1986-87) είχε στη δύναμή της ως πρώτο ξένο τον καταξιωμένο Αυστριακό μεσοεπιθετικό, Βάλτερ Σάχνερ.
Ήταν σαν σήμερα λοιπόν (15 Ιουνίου 1987), όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Αβελίνο αντί του ποσού των 500 εκατ. λιρετών, δηλαδή περίπου 50 εκατ. δραχμών με την τότε ισοτιμία. Την ίδια μέρα αναχώρησε για την Ιταλία ο Αναστόπουλος, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα θα συμφωνούσε με τον σύλλογο της Ιρπίνια να εισπράξει 20 εκ. δρχ. ως πριμ μεταγραφής και 1 εκ. δρχ. ως μηνιαίο μισθό!
Ωστόσο, η μεταγραφή θα ολοκληρωνόταν και τυπικά τον Ιούλιο, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της Αβελίνο και των δικαστικών περιπετειών του προέδρου της, Έλιο Γκρατσιάνο, εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε να χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει παίκτες.
Ο Αναστόπουλος ήταν τότε 29 ετών, δηλαδή όχι στην πρώτη νιότη του, αλλά προερχόταν από μία πολύ καλή σεζόν με τον Ολυμπιακό. Είχε εξαιρετική παρουσία στους πρώτους αγώνες Κυπέλλου της Αβελίνο, όπου πέτυχε τρία γκολ απέναντι στις Σαμπενεντετέζε και Πιατσέντσα. Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.
Η δυσκολία προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, αλλά και στις υψηλές απαιτήσεις του ιταλικού πρωταθλήματος, δεν του επέτρεψαν να παρουσιάσει τον πραγματικό του εαυτό. Αρνητικό ρόλο έπαιξαν και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Αβελίνο, η οποία υποβιβάστηκε και λίγο αργότερα θα χανόταν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ιταλίας.
Σε 16 συμμετοχές στο ιταλικό πρωτάθλημα, κυρίως ως αλλαγή, ο Αναστόπουλος δεν κατάφερε να σκοράρει. Έστω κι έτσι, όμως, έγραψε Ιστορία ως πρώτος Έλληνας που έπαιξε εκεί, ενώ οι γνωριμίες που έκανε κατά το μονοετές πέρασμά του από τη Serie A θα τον βοηθούσαν πολύ να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στην καριέρα που άρχισε μερικά χρόνια αργότερα ως προπονητής.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 15 Ιουνίου
2021: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο γίνεται ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής (36 ετών και 130 ημερών) που πετυχαίνει δύο γκολ σε αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στη νίκη της Πορτογαλίας επί της Ουγγαρίας με 3-0.
2008: Η Τουρκία του Φατίχ Τερίμ πετυχαίνει μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Νικά την Τσεχία με 3-2 με γκολ των Αρντά Τουράν (75′) και Νιχάτ Καχβετζί (87′, 89′), ενώ έχανε με 2-0 (34′ Κόλερ, 62′ Πλάσιλ) και προκρίνεται στα προημιτελικά. Αν ο αγώνας έληγε ισόπαλος θα οδηγούταν στα πέναλτι, μια και υπήρχε απόλυτη ισοβαθμία των δύο ομάδων σε όλα τα κριτήρια.
1996: Ο Πολ Γκασκόιν πετυχαίνει ένα εκπληκτικό γκολ στο 79’ με το οποίο διαμορφώνει το 2-0 για την Αγγλία κόντρα στη Σκωτία, στο πλαίσιο του Euro ’96 και πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες με τη χαρακτηριστική αναπαράσταση της «καρέκλας του οδοντίατρου». Λίγο πριν από το γκολ του Γκασκόιν η Σκωτία είχε χάσει πέναλτι με τον ΜακΆλιστερ, ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Σίρερ στο 53’.
1994: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης παίρνει μεταγραφή από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό, όπου θα ξανασμίξει με τον Νίκο Γκάλη.
1992: Η Γερμανία νικά με 2-0 τη Σκωτία (29′ Ρίντλε, 47′ Έφενμπεργκ) και κάνει μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Σουηδίας, αφού αργότερα την ίδια μέρα η Ολλανδία μένει στο 0-0 με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (η πρώην ΕΣΣΔ).
1988: Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν πετυχαίνει χατ τρικ (44’, 71’,75’) και οδηγεί την Ολλανδία στη νίκη με 3-1 επί της Αγγλίας, με την οποία αναπτερώνονται οι ελπίδες της για πρόκριση στα ημιτελικά του Euro ’88.
1986: Το Βέλγιο νικά με 4-3 τη Σοβιετική Ένωση στην παράταση και την αφήνει έξω απ’ τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Οι Σοβιετικοί έχουν παράπονα από τη διαιτησία του Σουηδού Φρέντρικσον μια και το πρώτο γκολ του Σίφο είναι οφσάιντ, ενώ και στο δεύτερο ο Κέλεμανς βρίσκεται σε ελεγχόμενη θέση.
1986: Ο Μεξικανός Μανουέλ Νεγκρέτε πετυχαίνει με βολ πλανέ ένα από τα πιο θεαματικά γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανοίγοντας το σκορ στη νίκη της ομάδας του επί του Βουλγαρίας με 2-0, χάρη στην οποία προκρίνεται στα προημιτελικά.
1980: Με γκολ του Μάρκο Ταρντέλι στο 79′ η Ιταλία νικά με 1-0 την Αγγλία και διατηρεί ελπίδες πρόκρισης στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στα εδάφη της. Θα χρειαστεί όμως νίκη στον τελευταίο αγώνα με το Βέλγιο, το οποίο επικρατεί την ίδια μέρα με 2-1 της Ισπανίας και ευνοείται σε πιθανή ισοβαθμία λόγω καλύτερης επίθεσης.
1982: Η Ουγγαρία συντρίβει με 10-1 το Σαλβαδόρ στον πρώτο αγώνα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, σημειώνοντας νέο ρεκόρ ευρύτερης νίκης στη διοργάνωση (το παλιό ήταν το 9-0 με το οποίο είχαν νικήσει η Ουγγαρία τη Νότιο Κορέα το 1954 και η Γιουγκοσλαβία το Ζαΐρ το 1974). Διπλό ρεκόρ σημειώνει και ο Λάσλο Κις, μια και σημειώνει το πιο σύντομο χατ τρικ στην ιστορία της διοργάνωσης (σε διάστημα οκτώ λεπτών), ενώ παραμένει και ο μοναδικός που έχει σκοράρει τρεις φορές ως αλλαγή σε αγώνα Μουντιάλ. Περνά στον αγώνα στο 55’ και σκοράρει στο 69’, το 72’ και το 76’.
1969: Ο Γιώργος Σιδέρης πετυχαίνει το νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (2-1) και φτάνει τα 35 στο πρωτάθλημα, επίδοση-ρεκόρ για παίκτη του πειραϊκού συλλόγου στην Α’ Εθνική μέχρι σήμερα. Ο Έλληνας επιθετικός προπορεύεται και στον πίνακα των σκόρερ όλης της Ευρώπης, όμως ο Βούλγαρος Πέταρ Ζέκοφ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας θα τον προσπεράσει μερικές μέρες αργότερα πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα στο τελευταίο παιχνίδι του. Έτσι, ο Σιδέρης θα αρκεστεί στο ασημένιο παπούτσι.
1958: Ο προπονητής της Βραζιλίας, Βισέντε Φεόλα, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον 17χρονο Πελέ στον τρίτο και καθοριστικό αγώνα του ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Σοβιετική Ένωση, όπου η «Σελεσάο» χρειάζεται νίκη για να προκριθεί. Μαζί με τον Μανέ Γκαρίντσα, ο οποίος επίσης δεν είχε ξεκινήσει βασικός το τουρνουά, ανεβάζουν κατακόρυφα την απόδοση της ομάδας και τη βοηθούν να φτάσει στη νίκη με 2-0, χάρη σε ισάριθμα τέρματα του Βαβά (3’, 77’).
1954: Στη Βασιλεία της Ελβετίας ιδρύεται η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου (UEFA), την ημέρα έναρξης του 5ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα ιδρυτικά μέλη είναι 31 χώρες.
1943: Ιδρύεται ο Έσπερος Καλλιθέας, ο οποίος πέρα από την κοινωνική και πολιτιστική του δραστηριότητα θα αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη του αθηναϊκού ποδοσφαίρου κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ενώ η ομάδα του στο μπάσκετ θα συμμετάσχει έξι φορές στην κορυφαία κατηγορία από το 1970 έως το 2000.
1924: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Μονακό.
1869: Ο Αμερικανός Μάικ Μακούλ νικά τον Βρετανό Τομ Άλεν στον πρώτο αγώνα πυγμαχίας με γυμνά χέρια που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.
1844: Ο 44χρονος Αμερικανός Τσαρλς Γκουντγίαρ πατεντάρει τον βουλκανισμό, την μέθοδο θείωσης των ελαστικών, την οποία είχε ανακαλύψει το 1839
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα