Ιστορίες EURO: Η «γλυκιά» ήττα της Ελλάδας, το χατ τρικ του μπαμπά Κονσεϊσάο και ο... ορίτζιναλ Πανένκα
Άρωμα Euro έχει η 20ή Ιουνίου, αφού εκτός από την πρόκριση της Ελλάδας στους «8» το 2004, με τη «γλυκιά» ήττα από τη Ρωσία, έχουν καταγραφεί άλλες δύο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της διοργάνωσης.
Στις 20 Ιουνίου 2004 καταγράφηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο «οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν για την Εθνική ποδοσφαίρου». Παρά την ήττα με 2-1 απ’ τη Ρωσία, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ προκρίθηκε στους «8» του Euro της Πορτογαλίας.
Αν και βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ με 2-0, η Ελλάδα δεν το έβαλε κάτω και μείωσε στο 43′ με τον Ζήση Βρύζα. Το γκολ ήταν καθοριστικό, αφού σε συνδυασμό με τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Ισπανίας με 1-0, μας χάρισε την πρόκριση. Οι Πορτογάλοι ήταν πρώτοι με 6 βαθμούς κι εμείς που ισοβαθμούσαμε στους 4 με την Ισπανία είχαμε καλύτερη διαφορά τερμάτων (4-4 έναντι 2-2).
Μετά το 60′, όταν ο Νούνο Γκόμες πέτυχε το γκολ που έφερνε την Εθνική μας στη δεύτερη θέση, η αγωνία χτύπησε κόκκινο. Και στο 87′ οι καρδιές εκατομμυρίων κινδύνεψαν να σπάσουν όταν από σέντρα του Αλεξέι Μπουγκάγεφ η μπάλα έφτασε στο ύψος της μικρής περιοχής της Ελλάδας, αλλά ο Ντμίτρι Σιτσόφ δεν μπόρεσε να τη βρει σωστά και απέτυχε να σκοράρει.
Δύο άλλοι παίκτες με το όνομα «Ντμίτρι» μας είχαν κάνει τη ζημιά στην αρχή του αγώνα. Ο Κιριτσένκο άνοιξε το σκορ μόλις στο 67ο δευτερόλεπτο (το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του Euro μέχρι πριν λίγες μέρες, όταν ο Αλβανός Νεντίμ Μπαϊράμι πήρε το ρεκόρ) και πριν προλάβουν να συνέλθουν οι διεθνείς μας, ο Μπουλίκιν διαμόρφωσε το 2-0 στο 17′.
Ευτυχώς οι θεοί του ποδοσφαίρου είχαν διαφορετικά σχέδια για την Ελλάδα και την κράτησαν στη διοργάνωση. Και πού να φανταζόμασταν τι θα ακολουθούσε, παρά την προβληματική εκείνη εμφάνιση!
Σέρτζιο Κονσεϊσάο: Χατ τρικ και πρόκριση
Ο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο πέτυχε προχθές το νικητήριο γκολ της Πορτογαλίας, στην εκπνοή του αγώνα με την Τσεχία. Και όλοι τον προσφωνούσαν ως «τον γιο του Σέρζιο Κονσεϊσάο», μια και είναι ακόμα μικρός και δεν έχει γράψει τη δική του ιστορία.
Κάτι που έχει καταφέρει ο πατέρας του, με την τεράστια καριέρα σε Πόρτο, Λάτσιο, Πάρμα και Ίντερ, πολύ προτού έρθει στον ΠΑΟΚ όπου έκλεισε την καριέρα του το 2010. Αλλά και με την Εθνική Πορτογαλίας, με την οποία σημείωσε χατ τρικ κόντρα στη Γερμανία, στις 20 Ιουνίου 2000, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στις Κάτω Χώρες!
Η Πορτογαλία νίκησε με 3-0 και άφησε εκτός συνέχειας την πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία χρειαζόταν μόνο νίκη και παράλληλα να νικήσει με μικρή διαφορά η Ρουμανία την Αγγλία στο άλλο παιχνίδι. Όλα πήγαν στραβά, όμως, για την ομάδα του Έριχ Ρίμπεκ, ο οποίος επέμενε στη χρησιμοποίηση του 39χρονου Λόταρ Ματέους, αν και είχε προωθήσει νέους και ταλαντούχους παίκτες, όπως ο Μίχαελ Μπάλακ και ο Σεμπάστιαν Ντάισλερ.
Η Πορτογαλία παρατάχθηκε με αρκετές αλλαγές, αφού είχε εξασφαλίσει την πρόκριση. Και πάλι, όμως, ήταν πολύ ανώτερη και έφτασε σε μια εντυπωσιακή νίκη με το χατ τρικ του Κονσεϊσάο. Ο χαρισματικός εξτρέμ σκόραρε στο 35′ με κοντινή κεφαλιά, στο 54′ με δυνατό σουτ (και τραγική εκτίμηση του Όλιβερ Καν, στο πρώτο τουρνουά που έπαιξε βασικός) και στο 71′ με διαγώνιο σουτ.
Τους Πορτογάλους, μάλιστα, ακολούθησαν στους «8» οι Ρουμάνοι, οι οποίοι νίκησαν την ίδια ώρα την Αγγλία με 3-2 με γκολ του Ιονέλ Γκάνεα λίγο πριν την εκπνοή.
Άντονιν Πανένκα: Από αυτόν άρχισαν όλα!
Πόσες φορές έχετε ακούσει το «α λα Πανένκα», όταν κάποιος παίκτης εκτελεί πέναλτι με σκαφτό σουτ; Αμέτρητες, προφανώς.
Αν και είναι δύσκολο να το μαθαίνετε πρώτη φορά από εμάς, η ονομασία αυτού του στιλ εκτέλεσης οφείλεται σε υπαρκτό πρόσωπο. Τον Άντονιν Πανένκα, ο οποίος στις 20 Ιουνίου 1976 χάρισε στην Τσεχοσλοβακία τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης κόντρα στη Δυτική Γερμανία, ευστοχώντας σε πέναλτι που εκτέλεσε μ’ αυτόν τον ριψοκίνδυνο (όσο και θεαματικό) τρόπο.
Ο τελικός της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου έληξε ισόπαλος 2-2 και στη διαδικασία των πέναλτι οι δύο φιναλίστ ήταν απόλυτα εύστοχοι στις τρεις πρώτες εκτελέσεις. Ο Λάντισλαβ Γιούρκεμικ «έγραψε» στη συνέχεια το 4-3 για την Τσεχοσλοβακία, όμως αμέσως μετά ο Ούλι Χένες αστόχησε (άουτ).
Ο τίτλος βρισκόταν στα πόδια του Πανένκα, ο οποίος αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα. Με ένα σκαφτό σουτ, που δεν έδωσε μεγάλη καμπύλη στην μπάλα, ξεγέλασε τον Ζεπ Μάγερ που έπεσε στα αριστερά και διαμόρφωσε το 5-3. Η Τσεχοσλοβακία ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο μυστακοφόρος μέσος είχε γράψει το όνομά του στην ποδοσφαιρική Ιστορία.
Όπως εξήγησε ο Πανένκα, έτρεξε γρήγορα για να σουτάρει ώστε να περιορίσει την ικανότητα του Δυτικογερμανού τερματοφύλακα να μαντέψει προς τα πού θα στείλει την μπάλα. Ταυτόχρονα, όμως, πρόλαβε να δει τον Μάγερ να κινείται προς τα αριστερά (δεξιά, όπως έβλεπε εκείνος). Έτσι, θεώρησε καλύτερο το σκαφτό σουτ στο κέντρο της εστίας. Και δικαιώθηκε.
Οι Τσεχοσλοβάκοι θα μπορούσαν να είχαν κατακτήσει τον τίτλο απ’ την κανονική διάρκεια, αφού προηγήθηκαν 2-0 με τέρματα του Γιαν Σβέλικ (8′) και του Κάρολ Ντόμπιας (25′). Οι Δυτικογερμανοί, όμως, δεν τα παρατούν ποτέ. Ο Ντίτερ Μίλερ (καμία σχέση με τον Γκερντ) μείωσε στο 28′ και ο Μπερτ Χελτσενμπάιν ισοφάρισε στο 89′ με κεφαλιά, τιμωρώντας άστοχη έξοδο του πολύ καλού Τσεχοσλοβάκου τερματοφύλακα, Ίβο Βίκτορ.
«Κάθε φορά που συναντώ τον Πανένκα, του λέω ότι χωρίς το δικό μου λάθος δεν θα τον ήξερε κανείς», είχε δηλώσει ο Βίκτορ σε παλιότερο αφιέρωμα της UEFA. Άδικο έχει;
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 20 Ιουνίου
2022: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Θαλής Τσιριμώκος στα 68 του χρόνια. Σπουδαίος επιθετικός, με διακρίσεις με τις φανέλες των ΠΑΣ Γιάννινα, Άρη, ΟΦΗ και Απόλλωνα Σμύρνης, ενώ αργότερα εργάστηκε και ως προπονητής. Υπήρξε και ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που τιμήθηκε με το βραβείο fair play, για τον ασπασμό του στον Νίκο Σαργκάνη, ύστερα από εντυπωσιακή απόκρουσή του σε κεφαλιά του Γιώργου Βλαστού στον αγώνα Ολυμπιακός-ΟΦΗ 2-0, την 1η Απριλίου 1984.
2019: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Δημήτρης Μαυρίκης, ένας από τους ποδοσφαιριστές-σύμβολα του Πανιωνίου, μια και φόρεσε τη φανέλα του από το 1972 έως και το 1987. Ήταν βασικός επιθετικός και αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο το 1979, ενώ υπηρέτησε τους «κυανέρυθρους» και ως γενικός αρχηγός (τη χρονιά του δεύτερου Κυπέλλου, το 1998) και ως υπηρεσιακός τεχνικός.
2015: Τρία μετάλλια κατακτούν οι Έλληνες αθλητές στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που διεξάγονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ο Λευτέρης Πετρούνιας το χρυσό στους κρίκους, ο Βλάσης Μάρας το ασημένιο στο μονόζυγο και η Εθνική Νεανίδων του πόλο το χάλκινο, νικώντας στον μικρό τελικό την αντίστοιχη της Ιταλίας με 8-7.
2014: Η Κόστα Ρίκα νικά 1-0 την Ιταλία με γκολ του Μπράιαν Ρουίς στο 44′ και εξασφαλίζει την πρόκριση από έναν απ’ τους πιο δύσκολους ομίλους του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Είχε προηγηθεί η νίκη της με 3-1 επί της Ουρουγουάης.
2010: Η Νέα Ζηλανδία αποσπά ισοπαλία 1-1 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Οι Νεοζηλανδοί, μάλιστα, ανοίγουν το σκορ με τον Σμελτς στο 7′, προτού οι «Ατζούρι» ισοφαρίσουν στο 29′ με πέναλτι του Ιακουίντα.
1996: Η ΑΕΚ ολοκληρώνει μία από τις πιο σημαντικές μεταγραφές της ιστορίας της. Αποκτά τον Ντέμη Νικολαΐδη από τον Απόλλωνα Σμύρνης, καταβάλλοντας το ποσό των 288 εκατομμυρίων δραχμών και τον Παντελή Κωνσταντινίδη ως δανεικό για έναν χρόνο. Ο Ολυμπιακός είχε καταθέσει καλύτερη πρόταση, όμως ο Εβρίτης επιθετικός ξεκαθαρίζει στον πρόεδρο του Απόλλωνα, Κώστα Αλαμάνο, ότι θέλει να μεταγραφεί στην Ένωση.
1992: Ο 18χρονος Κώστας Γκατσιούδης από το Διδυμότειχο καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στον ακοντισμό, με βολή στα 80.30 μέτρα, ενώ ταυτόχρονα παίρνει και το πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών από τον Αντώνη Παπαδημητρίου (79.56 μ. από το 1987).
1990: Η Κόστα Ρίκα νικά με 2-1 τη Σουηδία και προκρίνεται στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας, στην παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση. Ο Ρότζερ Φλόρες (75′) και ο Ερνάν Μέντφορντ (88′) πετυχαίνουν τα γκολ της ομάδας απ’ την Κεντρική Αμερική, η οποία είχε βρεθεί να χάνει από το 25′ με γκολ του Τζόνι Έκστρεμ. Πρώτη στον όμιλο τερματίζει η Βραζιλία, η οποία με γκολ του Μίλερ στο 83′ νικά με 1-0 τη Σκωτία, η οποία γνωρίζει άλλον έναν άδοξο αποκλεισμό.
1984: Με γκολ του Μαθέδα στο 90′ η Ισπανία νικά με 1-0 τη Δυτική Γερμανία και προκρίνεται στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας. Μαζί της παίρνει την πρόκριση και η Πορτογαλία, η οποία επικρατεί δύσκολα με 1-0 της Ρουμανίας με γκολ του Νενέ στο 81′.
1982: Η Ισπανία νικά με 2-1 τη Γιουγκοσλαβία και παίρνει προβάδισμα πρόκρισης απ’ τον όμιλό της στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται στα εδάφη της, μετά την γκέλα της πρεμιέρας με την Ονδούρα (1-1). Οι «πλάβι» έχουν παράπονα απ’ τον Δανό διαιτητή Σόρενσεν για το πέναλτι με το οποίο οι Ισπανοί ισοφαρίζουν 1-1 με τον Χουανίτο στο 14′, αφού ο Ζάετς έχει ανατρέψει τον Αλόνσο εκτός περιοχής.
1980: Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει τη μεταγραφή του τερματοφύλακα της Καστοριάς, Νίκου Σαργκάνη, αντί του ποσού των 8 εκατομμυρίων δραχμών.
1979: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 62 ετών ο Αντώνης Μαντζεβελάκης, επί χρόνια γενικός αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού.
1968: Οι Αμερικανοί Τζιμ Χάινς, Ρόνι Ρέι Σμιθ και Τσαρλς Γκριν γίνονται οι πρώτοι αθλητές που τερματίζουν στα 100 μέτρα σε χρόνο μικρότερο των 10 δευτερολέπτων (με χρονόμετρο χειρός). Πρώτοι καταρρίπτουν το παγκόσμιο ρεκόρ με 9.9 ο Χάινς και ο Σμιθ, στον πρώτο ημιτελικό του εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ και την επίδοση επαναλαμβάνει λίγο αργότερα ο Γκριν, στον δεύτερο ημιτελικό. Αργότερα οι χρόνοι τους θα υπολογιστούν με την ηλεκτρονική μέθοδο χρονομέτρησης ως 10.03 για τον Χάινς, 10.10 για τον Γκριν και 10.14 για τον Σμιθ.
1954: Η Ουγγαρία συντρίβει με 8-3 τη Δυτική Γερμανία στον δεύτερο και τελευταίο αγώνα της για τη φάση των ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας. Τέσσερα γκολ πετυχαίνει ο Κότσις (3′, 20′, 67′, 78′), ένα ο Πούσκας (18′), δύο ο Χιντεγκούτι (52′, 56′) κι ένα ο Γ. Τοτ (71′). Για τους Δυτικογερμανούς, οι οποίοι για άγνωστο λόγο έχουν παραταχθεί με επτά αναπληρωματικούς, σκοράρουν οι Πφαφ (28′), Ραν (77′) και Χέρμαν (81′). Η δεύτερη θέση θα κριθεί σε μπαράζ ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και την Τουρκία, η οποία συντρίβει με 7-0 τη Νότιο Κορέα.
1949: Η Αμερικανίδα τενίστρια Γκάσι Μοράν εμφανίζεται στο Γουίμπλεντον φορώντας κοντή πλισέ φούστα και δαντελένια εσώρουχα, τα οποία είχε παραγγείλει από τον επίσημο σχεδιαστή του τουρνουά, Τεντ Τένλινγκ. Η στολή της θεωρείται πολύ προκλητική από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, σερ Λούι Γκρέιγκ, ο οποίος διακόπτει τη συνεργασία με τον Τένλινγκ κατηγορώντας τον για σεξισμό. Ο Άγγλος σχεδιαστής θα μείνει εκτός Γουίμπλεντον μέχρι το 1982, οπότε οι διοργανωτές τον καλούν ξανά για να σχεδιάσει τις στολές των παικτών και των παικτριών.
1936: Ο Τζέσι Όουενς σημειώνει νέο ρεκόρ στα 100 μέτρα με 10.2, κατά τη διάρκεια του εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ στο Σικάγο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα