Ντιέγκο Μαραντόνα: Το χέρι του θεού και η ύψιστη έκφραση ποδοσφαιρικής τέχνης
Στις 22 Ιουνίου 1986 ο Ντιέγκο Μαραντόνα διέσχισε μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών τη χαώδη απόσταση που χωρίζει την απόλυτη απάτη από την ποδοσφαιρική τελειότητα κι έστειλε την Αργεντινή στους «4» του Μουντιάλ του Μεξικού.
Φαίνεται παράδοξο ότι από τα δύο τόσο ιδιαίτερα γκολ που πέτυχε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στις 22 Ιουνίου 1986, στον προημιτελικό της Αργεντινής με την Αγγλία (2-1) για το Μουντιάλ του Μεξικού, ο περισσότερος κόσμος θυμάται κυρίως το πρώτο.
Αντί να παίζεται διαρκώς το βίντεο του δεύτερου, με τον Ντιεγκίτο να ντριμπλάρει σχεδόν όλους τους Άγγλους παίκτες που βρίσκει μπροστά του προτού στείλει την μπάλα στα δίχτυα, επιβραβεύεται παντού το γκολ που είχε πετύχει με το χέρι, τρία λεπτά νωρίτερα.
Ένα γκολ το οποίο ο ίδιος ο δράστης του έχει παραδεχθεί ότι μπήκε από «το χέρι του θεού», σε μια έξαρση ειλικρίνειας αλλά και αυταρέσκειας μαζί. Ήταν η ίδια εκείνη μέρα που οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά την Υφήλιο συνειδητοποίησαν με δέος ότι η η απάτη από την ποδοσφαιρική τελειότητα μπορεί να απέχουν λιγότερο από τέσσερα λεπτά.
Διότι στο 51’, ο Μαραντόνα ξεγελά τον Άγγλο τερματοφύλακα, Πίτερ Σίλτον και πιο πολύ τον Τυνήσιο διαιτητή, Αλί Μπενασέρ, και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα χρησιμοποιώντας το χέρι του, ύστερα από λανθασμένο διώξιμο του Στιβ Χοτζ.
Και στο 54’, αντί να έρθει η νέμεση για την ύβρη που είχε διαπράξει απέναντι στους θεούς του ποδοσφαίρου, αποδεικνύει ότι «θεός» του αθλήματος είναι ο ίδιος!
Το «Χρυσό Αγόρι» της Αργεντινής παίρνει την μπάλα πίσω από τη σέντρα, αποφεύγει με απαράμιλλη φινέτσα τον Μπίρντσλι και τον Ριντ, ύστερα περνάει σαν αέρας απ’ τον Μπούτσερ και τον Φένικ και στη συνέχεια ντριμπλάρει τον Σίλτον και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, την ίδια στιγμή που ο Μπούτσερ του ρίχνει μια κλωτσιά, στην απέλπιδα προσπάθεια να τον σταματήσει.
Η Αγγλία μειώνει στο 81’ με κεφαλιά του Γκάρι Λίνεκερ, αλλά είναι πια αργά. Η πονηριά και η κλάση του Μαραντόνα είχαν χαρίσει στην «Αλμπισελέστε» μια νίκη ουσίας, αφού βρισκόταν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και γοήτρου.
Η ήττα από τους Βρετανούς στον πόλεμο των Νήσων Φόκλαντ το 1982, είχε πληγώσει την υπερηφάνεια του λαού της Αργεντινής κι ας στάθηκε η αιτία για την απελευθέρωση από τη στυγερή χούντα του Χόρχε Βιδέλα. Ο φόρος αίματος ήταν βαρύς.
Δεν το μετάνιωσε ποτέ
Ο αείμνηστος Μπόμπι Ρόμπσον, ο οποίος ήταν τότε προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, προτίμησε να σταθεί στην ομορφιά του δεύτερου γκολ, παρά να γκρινιάξει για το πρώτο. Ίσως επειδή γνώριζε ότι υπεύθυνος και για τα δύο, ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.
Ο Μαραντόνα, πάλι, δεν άφησε μέχρι τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 2020, κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ότι αγαπημένο του γκολ ήταν το πρώτο. «Δεν μετανιώνω καθόλου που έβαλα γκολ με το χέρι. Δεν μετανιώνω!», έγραψε στο βιβλίο του που είναι αφιερωμένο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 («Μαραντόνα, Το Χέρι του Θεού – Η Αλήθειά μου, εκδ. Πατάκη 2018).
Και όχι μόνο δεν μετάνιωσε, αλλά το 2015 επισκέφτηκε τον παλαίμαχο πια Μπενασέρ στο σπίτι του στην Τυνησία συνοδευόμενος από φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες. Του χάρισε μια φανέλα της εθνικής Αργεντινής, του ζήτησε να υπογράψει μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία όπου απεικονίζονται μαζί πριν τη σέντρα του επίμαχου αγώνα και τον χαρακτήρισε «αιώνιο φίλο».
Κοινώς, δεν σταμάτησε ποτέ να… τρολάρει τους Άγγλους γι’ αυτό που τους είχε κάνει στις 22 Ιουνίου 1986. «Για μένα, ήταν σαν να έκλεψα από έναν κλέφτη», συμπληρώνει στο βιβλίο του ο Ντιεγκίτο για να δικαιολογήσει το διαβόητο γκολ. Πάντοτε το έβλεπε ως πράξη εκδίκησης για τους νεαρούς Αργεντινούς στρατιώτες που είχαν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο των Φόκλαντ.
Η «Αλμπισελέστε» έμελλε να κατακτήσει εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο και η νίκη επί της Αγγλίας, ιδίως με τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε, μνημονεύεται ως η πιο σημαντική. Πιο πολύ κι από εκείνη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 22 Ιουνίου
2016: Η Χιλή νικά με 2-0 την Κολομβία και προκρίνεται στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, το οποίο διοργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο ημιτελικός είναι περιπετειώδης αφού διακόπτεται για περισσότερες από δύο ώρες στην ανάπαυλα, λόγω ανεμοθύελλας. Τα γκολ της Χιλής έχουν πετύχει από νωρίς οι Αράνγις (6’) και Φουενσαλίδα (10’).
2016: Στην παρθενική της παρουσία σε τελικά Euro, η Ισλανδία καταφέρνει να προκριθεί απ’ τη φάση των ομίλων, αφού νικά 2-1 την Αυστρία με γκολ του Τράουστασον στο 90’+4.
2015: Η Πάρμα κηρύσσει επίσημα πτώχευση και υποβιβάζεται στη Serie D.
2012: Η Γερμανία βάζει τέλος στο όνειρο της Ελλάδας για επανάληψη του θαύματος του 2004, αφού τη νικά με 4-2 στον προημιτελικό που διεξάγεται στο Γκντάνσκ της Πολωνίας. Ο Σαμαράς ισοφαρίζει στο 55′ το γκολ με το οποίο ο Λαμ είχε δώσει προβάδισμα στη Νατσιοναλμάνσαφτ από το 39′. Ακολουθούν όμως τρία γκολ από τους Κεντίρα (61′), Κλόζε (68′) και Ρόις (74′) προτού μειώσει ο Σαλπιγγίδης με πέναλτι στο 89′.
2010: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει την ήττα με 2-0 από την Αργεντινή, προπονητής της οποίας είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα και δεν καταφέρνει να προκριθεί στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Ντεμιτσέλις στο 77’ και ο Παλέρμο στο 89’. Ο αγώνας αυτός θα αποδειχθεί ο τελευταίος του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Ελλάδας ύστερα από θητεία εννέα ετών, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η κατάκτηση του Euro 2004.
2008: Η Ισπανία του Λουίς Αραγονές αποκλείει στα πέναλτι την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία (4-2, μετά το 0-0 στα 120 λεπτά) και προκρίνεται στους «4» του Euro της Αυστρίας και της Ελβετίας. Πρόκειται για την πρώτη πρόκριση των «Φούριας Ρόχας» επί των Ατζούρι σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης.
2004: Η Σουηδία και η Δανία αναδεικνύονται ισόπαλες 2-2 και προκρίνονται στους «8» του Euro, όμως η Ιταλία που μένει εκτός διοργάνωσης στην ισοβαθμία (με τη νίκη της με 2-1 επί της Βουλγαρίας) κάνει καταγγελία στην UEFA για προσυμφωνημένο αποτέλεσμα.
Το 2-2 είναι το μοναδικό σκορ ισοπαλίας που δίνει την πρόκριση στους Σουηδούς και τους Δανούς, μια και τους χαρίζει καλύτερη επίθεση έναντι των Ιταλών στα μεταξύ τους παιχνίδια (το τρίτο κριτήριο ισοβαθμίας, μετά τους βαθμούς και τη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς). Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, όμως, απορρίπτει όσα ισχυρίζονται οι Ιταλοί αφού δεν προκύπτουν απτά στοιχεία.
2002: Η Νότιος Κορέα γίνεται η πρώτη ασιατική ομάδα που προκρίνεται στους «4» ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκλείοντας την Ισπανία με 5-3 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 0-0). Οι Ισπανοί διαμαρτύρονται για δύο γκολ που τους ακυρώνει άδικα ο Αιγύπτιος διαιτητής, Γκαμάλ Γκαντούρ, ένα του Μπαράχα ως επιθετικό φάουλ κι ένα του Μοριέντες με την αιτιολογία ότι η μπάλα είχε βγει άουτ πριν σεντράρει ο Χοακίν. Ο Μοριέντες έχει και δοκάρι λίγο πριν τη λήξη του 90λέπτου, ενώ ο Χοακίν είναι ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου, αλλά και μοιραίος στη διαδικασία των πέναλτι.
1996: Ο διεθνής πολίστας του Εθνικού, Νώντας Σαμαρτζίδης, πνίγεται στη θάλασσα της Παλαιάς Επίδαυρου την ώρα που πραγματοποιεί ελεύθερη κατάδυση. Είναι μόλις 30 ετών. Εκείνη την εποχή δεν συμμετέχει στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, που έχει ήδη αρχίσει, λόγω τιμωρίας που του έχει επιβάλει ομοσπονδία για πειθαρχικό παράπτωμα.
1994: Οι ΗΠΑ νικούν με 2-1 την Κολομβία στο «Rose Bowl» του Λος Άντζελες και ουσιαστικά εξασφαλίζουν την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σκορ ανοίγει στο 32’ με αυτογκόλ του Κολομβιανού αμυντικού, Αντρές Εσκομπάρ, το οποίο θα αποδειχθεί μοιραίο για τη ζωή του. Ο Έρνι Στιούαρτ γράφει το 2-0 στο 52’ κι ο Αδόλφο Βαλένσια μειώνει στο 90’.
1993: Στην πρεμιέρα της στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας, η Ελλάδα νικά άνετα τη Λετονία με 81-62. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Φάνης Χριστοδούλου πετυχαίνουν από 17 πόντους.
1992: Η Δανία προκρίνεται στον τελικό του Euro της Σουηδίας, αφού αποκλείει στα πέναλτι την κάτοχο του τίτλου Ολλανδία, ύστερα από ένα δραματικό παιχνίδι που λήγει ισόπαλο 2-2 (5′, 33′ Λάρσεν/23′ Μπέργκαμπ, 86′ Ράικαρντ). Μοιραίος παίκτης για τους «Οράνιε» είναι ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος νικιέται απ’ τον Πίτερ Σμάιχελ στο δεύτερο πέναλτι.
1988: Η Σοβιετική Ένωση νικά με 2-0 την Ιταλία και προκρίνεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τα γκολ πετυχαίνουν δύο μετέπειτα παίκτες του Ολυμπιακού, ο Γκενάντι Λιτόφτσενκο στο 58′ και ο Όλεγκ Προτάσοφ στο 62′.
1986: Το Βέλγιο προκρίνεται στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία του, αποκλείοντας με 5-4 στα πέναλτι την Ισπανία (κανονικός αγώνας 1-1).
1985: Ύστερα από δύο χαμένους τελικούς (1982, 1984) και μία δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα (1983), η ΑΕΛ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος συντρίβοντας με 4-1 στον τελικό τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Μιχάλης Ζιώγας (39’, 73’), Κάζιμιρ Κμίετσικ (47’) και Γιάννης Βαλαώρας (75’). Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει κατέβει στον τελικό χωρίς τον Χρήστο Δημόπουλο και στο 20’ χάνει με κόκκινη τον Βασίλη Βασιλάκο, μειώνει στο 55’ με τον Γιώργο Σκαρτάδο.
1984: Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει τη μεταγραφή του διεθνή επιθετικού του Πανιωνίου, Δημήτρη Σαραβάκου, αφού καταβάλλει τα 30 εκατομμύρια δραχμές που προβλέπονται από τον κανονισμό περί πενταετίας. Ο Σαραβάκος θα εισπράξει 15 εκατομμύρια και θα γίνει άμεσα ο νέος ηγέτης του «τριφυλλιού».
1982: Η Σκωτία αποτυγχάνει να προκριθεί από τον όμιλο της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας στη διαφορά τερμάτων, μετά το 2-2 με τη Σοβιετική Ένωση. Το γκολ του Τζόρνταν στο 15’ φέρνει τους Σκωτσέζους σε θέση πρόκρισης, όμως οι Σοβιετικοί ανατρέπουν το σκορ με τέρματα των Τσιβάτζε (59’) και Σενγκέλια (84’). Ο Σούνες ισοφαρίζει στο 87’.
1980: Με δύο γκολ του Χορστ Χρούμπες στο 10’ και το 88’, η Δυτική Γερμανία νικά με 2-1 το μαχητικό Βέλγιο στο Ολίμπικο της Ρώμης και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά. Οι Βέλγοι είχαν ισοφαρίσει στο 75’ με πέναλτι του Ρενέ Βαντερέικεν.
1977: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 2-1 τον ΠΑΟΚ στον τελικό που διεξάγεται στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι «πράσινοι» ανοίγουν το σκορ με τον Τάκη Παπαδημητρίου στο 28’, ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει με τον Χρήστο Τερζανίδη στο 43’ και ο Οδυσσέας Βακάλης σημειώνει το τελικό σκορ στο 84’. Ο «Δικέφαλος» αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο απ’ το 64’, λόγω αποβολής του Γιάννη Γούναρη.
1974: Η Σκωτία γνωρίζει άλλον έναν πικρό αποκλεισμό από τον 1ο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με το 1-1 κόντρα στη Γιουγκοσλαβία στη Φρανκφούρτη (88’ Τζόρνταν/81’ Κάρασι). Οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση του ομίλου με τη Βραζιλία, η οποία νικά την ίδια ώρα το Ζαΐρ με 3-0 και οι δύο θέσεις που οδηγούν στους «8» κρίνονται στη διαφορά τερμάτων, όπου η Σκωτία βγαίνει χαμένη (έχει 3-1 έναντι 3-0 της «Σελεσάο» και 10-1 των «Πλάβι»).
Στον αγώνα Βραζιλία-Ζαΐρ σημειώνεται μία από τις πιο περίεργες φάσεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πριν από την εκτέλεση ενός φάουλ των Βραζιλιάνων, οι οποίοι προηγούνται ήδη με 2-0, ο Ζαϊρινός αμυντικός Μουέπου Ιλούνγκα φεύγει απ’ το τείχος και διώχνει την μπάλα μακριά, προκαλώντας τα γέλια αντιπάλων και φιλάθλων. Όπως εκμυστηρεύεται αργότερα ο Ιλούνγκα, ο αδίστακτος δικτάτορας του Ζαΐρ, Μομπούτου Σέσε Σεκο, είχε εκτοξεύσει απειλές για τις ζωές των παικτών σε περίπτωση που έχαναν με περισσότερα από τρία γκολ διαφορά και επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να ροκανίσει χρόνο.
1938: Ο Αμερικανός Τζο Λούις νικά τον Μαξ Σμέλινγκ με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο και διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας, παίρνοντας παράλληλα και ρεβάνς απ’ τον Γερμανό, ο οποίος τον είχε νικήσει τον Ιούνιο του 1936.
1937: Ο Τζο Λούις γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πυγμάχος που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία των βαρέων βαρών, όταν νικά τον Τζέιμς Μπράντοκ με νοκ άουτ στον όγδοο γύρο. Με τη νίκη αυτή άρχισε το σερί δώδεκα ετών παραμονής του Λούις στον θρόνο, κατά τη διάρκεια των οποίων υπερασπίστηκε τον τίτλο του 25 φορές (ρεκόρ που αντέχει μέχρι τις μέρες μας).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης