Εθνική Ελλάδας: Στον τελικό με σούπερ Γκάλη και το τρίποντο του Φάνη

Στις 24 Ιουνίου 1989 η Εθνική μπάσκετ έβγαλε ξανά τους Έλληνες στους δρόμους, αφού νίκησε με 81-80 τη Σοβιετική Ένωση και προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ για δεύτερη διαδοχική φορά.

Το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να κρατηθείς εκεί. Και η Εθνική Ελλάδας απέδειξε στις 24 Ιουνίου 1989 στο Ζάγκρεμπ ότι δεν είχε βρεθεί τυχαία στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δύο χρόνια νωρίτερα.

Η ιστορική νίκη με 81-80 επί της Σοβιετικής Ένωσης, χάρη στο τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου 54 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, έφερε το εθνικό μας συγκρότημα στον τελικό του Ευρωμπάσκετ για δεύτερη σερί φορά. Το ότι δεν θα κατάφερνε να υπερασπιστεί τον τίτλο της στον τελικό, απέναντι στην καλύτερη Γιουγκοσλαβία όλων των εποχών, δεν μειώνει την αξία της επιτυχίας.

Η νίκη επί των Σοβιετικών αποτέλεσε ηχηρή απάντηση στους ισχυρισμούς τους ότι ο ελληνικός θρίαμβος του 1987 οφειλόταν αποκλειστικά στην έδρα και τις βοήθειες από τη διαιτησία. Και αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι τον προηγούμενο χρόνο είχε κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στη Σεούλ και κατέβαινε ενισχυμένη με τους Άρβιντας Σαμπόνις και Ρίμας Κουρτινάιτις, οι οποίοι είχαν χάσει το τουρνουά της Αθήνας λόγω τραυματισμών.

Η Εθνική μας, πάλι, δεν είχε προκριθεί καν στη Σεούλ. Μάλιστα, η αποτυχία στο προολυμπιακό τουρνουά του Ρότερνταμ προκάλεσε την παραίτηση του «ευρωκόουτς», Κώστα Πολίτη και την αντικατάστασή του από τον μέχρι πρότινος βοηθό του, Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου. Μοναδικός στόχος στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ ήταν η πρόκριση στην τετράδα και επιτεύχθηκε σχετικά εύκολα, με τις νίκες επί της Γαλλίας (80-74) και της Βουλγαρίας (103-73).

Άγχος για τον ημιτελικό δεν υπήρχε. Εκεί, όμως, μίλησε η κλάση του Νίκου Γκάλη, ο οποίος πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του με τη γαλανόλευκη φανέλα. Μέχρι το τελευταίο λεπτό είχε πετύχει 45 από τους 78 πόντους της Εθνικής και την κρατούσε στη διεκδίκηση της νίκης (78-80). Κι ύστερα από μία χαμένη επίθεση των Σοβιετικών, έφυγε στον αιφνιδιασμό και υπό την πίεση δύο αντιπάλων (και αφού πάτησε, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους διαιτητές, τη βασική γραμμή), πάσαρε στον Χριστοδούλου.

Ο φόργουορντ του Πανιωνίου βγήκε έξω από τη γραμμή των 6.25 (τότε) μέτρων και με ένα σουτ στην κίνηση έγραψε το 81-80. Το επιθετικό φάουλ του Βαλντεμάρας Χομίτσιους στον Παναγιώτη Γιαννάκη και τα βήματα του Γκούνταρς Βέτρα λίγο αργότερα, στην τελευταία επίθεση των Σοβιετικών, κράτησαν αυτό το σκορ μέχρι την κόρνα της λήξης.

Στον τελικό, η μεγάλη Γιουγκοσλαβία θα επικρατούσε άνετα με 98-77, εκμεταλλευόμενη και τη δύναμη της έδρας. Όμως, η Ελλάδα είχε αποδείξει ότι δεν ήταν… φωτοβολίδα.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Ιουνίου

2021: Η UEFA ανακοινώνει την απόφασή της να καταργήσει τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ στους διπλούς αγώνες των νοκ άουτ φάσεων στις διοργανώσεις της.

2014: Η Εθνική Ελλάδας προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη νοκ άουτ φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού νικά 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού, με εύστοχο πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Η Εθνική μας είχε προηγηθεί στο 43′ με τον Ανδρέα Σάμαρη, ο οποίος είχε μπει ως αλλαγή στο 12′ αντί του τραυματία Παναγιώτη Κονέ (στο 24′ θα αποχωρούσε τραυματισμένος και ο τερματοφύλακας Ορέστης Καρνέζης, με τον Παναγιώτη Γλύκο να τον αντικαθιστά). Οι Αφρικανοί είχαν ισοφαρίσει στο 74′ με τον Αλφρέ Μπονί.

Η Ελλάδα τερματίζει δεύτερη αφού την ίδια ώρα η Κολομβία που έχει εξασφαλίσει την πρόκριση δεν χαρίζεται στην Ιαπωνία και τη συντρίβει με 4-1. Στο 85ο λεπτό περνάει στον αγώνα για τους νικητές ο τερματοφύλακας Φαρίντ Μοντραγόν, ο οποίος σε ηλικία 43 ετών και τριών ημερών γίνεται ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε τελική φάση Μουντιάλ (ρεκόρ που θα χάσει στην επόμενη διοργάνωση από τον Αιγύπτιο Εσάμ Ελ Χανταρί).

2012: Η Ιταλία δίνει τέλος στο όνειρο της Αγγλίας να διακριθεί στο Euro της Ουκρανίας και την Πολωνίας, αφού την αποκλείει με 4-2 στα πέναλτι στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος 0-0 και στα πέναλτι μοιραίοι είναι οι δύο Άσλεϊ, ο Γιανγκ και ο Κόουλ.

2010: Η Σλοβακία κάνει τη μεγάλη έκπληξη, μια και νικά με 3-2 την κάτοχο του τίτλου Ιταλία και προκρίνεται στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, στην παρθενική παρουσία της σε τελική φάση. Πρωταγωνιστής του αγώνα είναι ο 22χρονος Μάρεκ Χάμσικ της Νάπολι, ο οποίος δίνει την ασίστ για το ένα από τα δύο γκολ που πετυχαίνει ο Ρόμπερτ Βίτεκ, ενώ συμμετοχή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα έχει ο εν ενεργεία παίκτης της Ξάνθης, Ζντένκο Στρμπα, καθώς και ο Έρικ Γέντρισεκ, που θα φορέσει τη φανέλα της αργότερα (2017-19).

2004: Η Πορτογαλία προκρίνεται στους «4» του Euro που διοργανώνεται στη χώρα της, αποκλείοντας στα πέναλτι την Αγγλία (6-5) ύστερα από έναν δραματικό αγώνα που λήγει 2-2 στην παράταση (83′ Ποστίγκα, 110′ Ρουί Κόστα/3′ Όουεν, 115′ Λάμπαρντ). Πρωταγωνιστής στην ψυχοφθόρο διαδικασία είναι ο Πορτογάλος τερματοφύλακας Ρικάρντο, ο οποίος αποκρούει το τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι του Ντάριους Βασέλ αφού έχει βγάλει τα γάντια του.

1998: Η Ισπανία αποκλείεται από τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας, παρά τη νίκη της επί της Βουλγαρίας με 6-1, αφού την ίδια ώρα η Παραγουάη νικά με 3-1 τη Νιγηρία, που έχει εξασφαλίσει την πρόκριση και περνάει εκείνη ως δεύτερη.

1990: Η Αργεντινή νικά με 1-0 τη Βραζιλία σε αγώνα της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας. Οι Βραζιλιάνοι υπερέχουν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα κι έχουν και δύο δοκάρια, όμως στο 81′ ο Ντιέγκο Μαραντόνα κάνει ό,τι θέλει την άμυνά της και δίνει την ασίστ στον Κλαούντιο Κανίγια, ο οποίος θα πετύχει το γκολ που κάνει τη διαφορά.

Αργότερα την ίδια μέρα, η Δυτική Γερμανία παίρνει ρεβάνς από την Ολλανδία για την ήττα της στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988. Τη νικά με 2-1 χάρη σε τέρματα του Γιούργκεν Κλίνσμαν (51′) και του Αντρέας Μπρέμε (81′). Μειώνει στο 90′ με πέναλτι ο νυν προπονητής των «Οράνιε», Ρόναλντ Κούμαν.

1988: Εκδίδεται η εγκύκλιος των μεταγραφών βάσει της οποίας δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στις ελληνικές ομάδες καλαθοσφαίρισης να χρησιμοποιούν έναν αλλοδαπό παίκτη στο εγχώριο πρωτάθλημα. Εννέα από τις δέκα ομάδες του πρωταθλήματος θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

1984: Η Ισπανία προκρίνεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας, νικώντας με 5-4 στα πέναλτι τη Δανία. Το σκορ του κανονικού αγώνα είναι 1-1 (67′ Μαθέδα/7′ Λέρμπι) και μοιραίος παίκτης για τους Δανούς είναι ο Έλκιερ, που στέλνει άουτ το τελευταίο πέναλτι.

1978: Η Βραζιλία κατακτά την τρίτη θέση στο Μουντιάλ της Αργεντινής, αφού νικά με 2-1 την Ιταλία στον μικρό τελικό στο Μονουμεντάλ του Μπουένος Άιρες. Οι Ιταλοί ανοίγουν το σκορ με τον Κάουζιο (38′), όμως η «Σελεσάο» απαντά με δύο εκπληκτικά σε εκτέλεση γκολ των Νελίνιο (64′) και Ντιρσέου (72′).

1958: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον 17χρονο Πελέ, ο οποίος σημειώνει χατ τρικ (53′, 58′, 74′) η Βραζιλία συντρίβει με 5-2 τη Γαλλία και προκρίνεται στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σουηδίας. Ο Βαβά (1′) και ο Ντιντί (39′) πετυχαίνουν τα υπόλοιπα δύο γκολ, ενώ για τους «Μπλε» σκοράρουν ο Φοντέν (9′) κι ο Πιαντονί (83′). Στον άλλο ημιτελικό, η γηπεδούχος Σουηδία νικά 3-1 τη Δυτική Γερμανία (33′ Σκόγκλουντ, 81′ Γκρεν, 88′ Χάμριν/23′ Σέφερ).

1956: Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με 2-1. Ο Χανιώτης ανοίγει το σκορ για την Ένωση στο 22′, ο Δαρίβας ισοφαρίζει στο 27′ και το τελικό σκορ διαμορφώνει στο 67′ ο Κανάκης με έξοχο πλασέ, αφού πρώτα έχει αποφύγει τρεις αντιπάλους.

1935: Η Εθνική Ελλάδας αναδεικνύεται ισόπαλη 2-2 με τη Ρουμανία στη Σόφια, στο πλαίσιο του Βαλκανικού Κυπέλλου. Και τα δύο ελληνικά γκολ πετυχαίνει ο Κώστας Χούμης του Εθνικού Πειραιώς (10′, 15′) και με την καλή του εμφάνιση προξενεί το ενδιαφέρον της ρουμανικής Βένους Βουκουρεστίου, στην οποία θα μεταγραφεί ένα χρόνο αργότερα.

1928: Ο Άρης κατακτά το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ιστορίας, χάρη στη νίκη του με 3-1 επί του Εθνικού στο καθοριστικό τελευταίο παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη. Δύο γκολ πετυχαίνει ο Διονύσης Καλτέκης και ένα ο Ζαρές Μινασιάν, ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο Νίκος Αγγελάκης με τέσσερα τέρματα.

1894: Η νεοσύστατη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διεξαγωγή τους κάθε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από το 1896 στην Αθήνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News