Κόπα Αμέρικα: Οταν ο Καστίγιο «ζάλιζε» τη Βραζιλία και έδινε... ρεσιτάλ με το Μεξικό

Το αξέχαστο καλοκαίρι του 2007, που έβρισκε τον Νέρι Καστίγιο στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ του Κόπα Αμέρικα…

Το Κόπα Αμέρικα αποτελεί πάντα μία… ιδιαίτερη ποδοσφαιρική γιορτή. Το καλοκαίρι του 2007, μάλιστα, ήταν πιο… ελληνική από ποτέ.

Ο 23χρονος, τότε, Νέρι Καστίγιο, βρισκόταν στη μέση μίας διαπραγμάτευσης που θα τον έστελνε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, έναντι ενός ποσού – ρεκόρ. Όντας ακόμη ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, όμως, ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για να κάνει το ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση και εντέλει να πάρει…. στην πλάτη του την εθνική Μεξικού.

Ο Νέρι ξεκίνησε βασικός στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων, απέναντι στη Βραζιλία, το οποίο έμελλε να αποτελέσει και τη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς. Ο Καστίγιο ξεκίνησε βασικός στην κρυφή της επίθεσης, δίπλα στον Κάτσο, και άνοιξε το σκορ στο 24′ με ένα… ποίημα, το οποίο ψηφίστηκε κορυφαίο της διοργάνωσης, μερικές εβδομάδες αργότερα. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Μοράλες σκόραρε με απευθείας φάουλ και «κλείδωσε» τη νίκη με 2-0.

Οι μεγάλες στιγμές, όμως, δε σταμάτησαν εκεί για τον τότε ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, που έκανε όλον τον κόσμο να παραμιλά. Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, τη νίκη με 2-1 επί του Εκουαδόρ, «έσπασε το ρόδι» στο 21′ και άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη κόντρα στην ομάδα του συμπαίκτη του, Φέλιξ Μπόρχα.

Στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου, κόντρα στη Χιλή, έμεινε στον πάγκο, αφού ο Ούγκο Σάντσεζ προχώρησε σε εκτεταμένο ροτέισιον, όμως επέστρεψε στα προημιτελικά το ίδιο… καυτός. Σε μία τρομερή εμφάνιση του Μεξικού κόντρα στην Παραγουάη, που έληξε 6-0, ο Καστίγιο ήταν ξανά ο απόλυτος πρωταγωνιστής.  Με δύο γκολ και μία ασίστ σε κάτι παραπάνω από μισή ώρα παιχνιδιού, έδωσε από νωρίς τέλος στο παιχνίδι και αντικαταστάθηκε στο 54′.

Η «προσγείωση» για την ομάδα του Σάντσεζ ήταν απότομη στα ημιτελικά, αφού η Αργεντινή των Μέσι, Τέβεζ και Ρικέλμε δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης και προκρίθηκε με 3-0.

Μεταξύ των κορυφαίων

Τα τέσσερα γκολ του Νέρι, τα οποία οδήγησαν τόσο μακριά το Μεξικό, ήταν αρκετά για να τον τοποθετήσουν στην τρίτη θέση των σκόρερ της διοργάνωσης, μονάχα πίσω από τους Ρομπίνιο και Ρικέλμε.

Δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας του, το όνομά του έγινε πασίγνωστο σε όλες τις ποδοσφαιρικές πιάτσες, με τον Καστίγιο να αποχωρεί τελικά – κόντρα στη θέλησή του – από τον Ολυμπιακό και να μη δικαιώνει τις προσδοκίες και το ταλέντο του.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News