Παναθηναϊκός προετοιμασία: «Πιέζουμε και δεν σταματάμε» - Ο Αλόνσο τους «τρέχει»

Αυτό το επίμονο πρες του Αλόνσο θα το ακούν και στον… ύπνο τους οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού»

Σε αυτό το πρώτο διήμερο του Παναθηναϊκού στην Αυστρία, ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει ρίξει το βάρος τόσο στο «χτίσιμο» της φυσικής κατάστασης, όσο και στην τακτική και δη στα κομμάτια της πίεσης σε ψηλά μέτρα, στην άμεση ανάκτηση της μπάλας και στο κάθετο παιχνίδι.

Προχθές το πρωί οι «πράσινοι» δούλεψαν αποκλειστικά για 50 λεπτά στο γυμναστήριο που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό γήπεδο, ενώ το απόγευμα ο Ουρουγουανός άρχισε να βάζει στο γήπεδο στοιχεία της φιλοσοφίας του και του παιχνιδιού που θέλει απ’ την ομάδα του.

Τόσο προχθές το απόγευμα, όσο και χθες το πρωί, το χάι πρες (που θα είναι σήμα κατατεθέν του «τριφυλλιού») μπήκε στην… ημερήσια διάταξη, με τον προπονητή του Παναθηναϊκού να ζητάει εκκίνηση της πίεσης απ’ τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου.

Απαιτούσε να υπάρχουν συνεχώς σωστές αποστάσεις ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, συγχρονισμός και τάιμινγκ στην έναρξη της πίεσης και μεγάλη ένταση, προκειμένου αυτή να γίνεται συγκροτημένα (σαν κύμα) και να οδηγεί στην άμεση ανάκτηση της μπάλας.

Από εκεί και πέρα, στο κομμάτι της επιθετικής ανάπτυξης, ο Αλόνσο και το τιμ του δούλεψαν και τους τρεις άξονες της επιθετικής ανάπτυξης: απ’ το πρώτο build up, στην εξέλιξη της επίθεσης κι από εκεί στο τελείωμά της, ο 49χρονος τεχνικός έβαλε ανδρείκελα σε ρόλο αντιπάλου, ζητώντας κάθετες κινήσεις απ’ όλους τους παίκτες του, μέσα από ταχύτητα και αμεσότητα στις πάσες.

Στοιχείο πάνω στο οποίο θα δουλέψει, ξανά και ξανά και ξανά. Χθες το πρωί, μετά το πολύ έντονο «κορόιδο» 5 εναντίον 2, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» δούλεψε στο πρέσινγκ και στο τρανζίσιον. Πρώτα με τρεις εξάδες σε μικρό χώρο και τέσσερις εστίες, με εντολές πίεσης, άμεσης ανάκτησης και γκολ στα τερματάκια και μετά σε δίτερμα στα 2/3 του γηπέδου.

«Πιέζουμε και δεν σταματάμε», φώναζε διαρκώς και ζητούσε ένταση στα ύψη και πρέσινγκ ψηλά. Η μια ομάδα πίεζε και προσπαθούσε να ανακτήσει την μπάλα και η άλλη έπρεπε να σπάσει το πρέσινγκ. Ο Ουρουγουανός ήθελε τους πάντες στα… κόκκινα, γνωρίζοντας πως αυτό θα έλθει μέσα απ’ την επανάληψη μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που θέλει. Οταν έβλεπε την άσκηση να εκτελείται με σωστό τρόπο χειροκροτούσε φωνάζοντας «nice» («ωραία»), ενώ όταν έβλεπε αβίαστα λάθη φώναζε «more focus» («περισσότερη συγκέντρωση»).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News