Θωμάς Μαύρος: Έτσι τελείωσε το σίριαλ της μεταγραφής του από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ
Στις 2 Ιουλίου 1976 ολοκληρώθηκε μία ιστορική μεταγραφή, αλλά κι ένα πολύκροτο σίριαλ που είχε διαρκέσει έναν χρόνο. Ο Θωμάς Μαύρος, το μεγάλο «αστέρι» του Πανιωνίου και του ελληνικού ποδοσφαίρου, είχε υπογράψει στην ΑΕΚ!
Η μαραθώνια διαμάχη μεταξύ του Πανιωνίου και του Θωμά Μαύρου έλαβε οριστικό τέλος στις 2 Ιουλίου 1976, όταν οι «κυανέρυθροι» συναίνεσαν στη μεταγραφή του στην ΑΕΚ εισπράττοντας το ποσό των 10 εκατομμυρίων δραχμών.
Το νέο μεγάλο «αστέρι» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε προσπαθήσει επί έναν χρόνο να φύγει από τον σύλλογο που τον ανέδειξε. Παρότι, όμως, κέρδισε τις περισσότερες δικαστικές μάχες, δεν κατάφερε ποτέ να απελευθερωθεί από αυτόν τελεσίδικα. Όπως εύκολα μπορεί να διασταυρώσει κανείς μέσω των εφημερίδων της εποχής, ο Πανιώνιος έβρισκε τρόπους να μπλοκάρει στην ΕΠΟ την έκδοση δελτίου του ως παίκτη της ΑΕΚ.
Ήταν, πάντως, η πρώτη φορά στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά που κάποιος παίκτης προσέφυγε στα δικαστήρια για να αποδεσμευτεί από τον σύλλογό του. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Μαύρος ενήργησε ως άλλος Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, είκοσι χρόνια νωρίτερα! Οι δύο περιπτώσεις, βέβαια, έχουν αρκετές διαφορές.
Ο διεθνής κυνηγός ακολούθησε τον Ιούλιο του 1975 τη δικαστική οδό για να αποχωρήσει από τον Πανιώνιο, ισχυριζόμενος ότι το δελτίο που είχε υπογράψει όταν ήταν ανήλικος δεν είχε ισχύ, επειδή δεν έφερε την υπογραφή του πατέρα του. Αρχικά το Πρωτοδικείο τον δικαίωσε, όμως η ΕΠΟ δίσταζε να του εκδώσει δελτίο, φοβούμενη ότι θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.
Η ομοσπονδία ακύρωσε εντέλει τα δελτία αμειβομένου παίκτη που είχαν καταθέσει και οι δύο ομάδες κι έβαλε τον παίκτη… στον πάγο μέχρι την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης!
Ο Μαύρος κέρδισε άλλα δύο δικαστήρια τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 1976, όμως ο Πανιώνιος κατάφερε με ασφαλιστικά μέτρα να μπλοκάρει την έκδοση του δελτίου του από την ΕΠΟ, «πατώντας» στο γεγονός ότι το ερασιτεχνικό δελτίο του παίκτη με τον σύλλογο παρέμενε σε ισχύ!
Η εμπλοκή του ΠΑΟΚ
Καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε και η παρέμβαση του ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος της ΑΕΚ στη μάχη του τίτλου. Οι Θεσσαλονικείς κατέθεσαν προσφυγή τον Απρίλιο του 1976 με την οποία ζητούσαν την τιμωρία της Ένωσης επειδή ο Μαύρος είχε παίξει σε φιλικούς αγώνες της χωρίς να διαθέτει έγκυρο δελτίο.
Ο κίνδυνος δεν ήταν αμελητέος για την ΑΕΚ. Γι’ αυτό άρχισε να επικρατεί η λογική του συμβιβασμού με τον Πανιώνιο. Στα τέλη Απριλίου καταγράφονται στον Τύπο οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των προέδρων των δύο συλλόγων, του Λουκά Μπάρλου και του Κώστα Τσολακάκη. Έστω κι αν υπήρχε οικονομικό χάσμα (η Ένωση πρόσφερε 8 εκατομμύρια δραχμές και οι «κυανέρυθροι» ζητούσαν 12), δινόταν η αίσθηση ότι θα βρισκόταν λύση.
Αφού ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, με την ΑΕΚ να χάνει τελικά τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ, οι συζητήσεις μπήκαν στην τελική ευθεία. Ο Τσολακάκης αποδείχθηκε πολύ σκληρός διαπραγματευτής, αφού είχε να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις του κόσμου του Πανιωνίου.
Εκείνη την εποχή, η συμφωνία για την παραχώρηση ενός κορυφαίου παίκτη, έστω και με αντάλλαγμα ένα πολύ σεβαστό ποσό, ισοδυναμούσε με προδοσία στα μάτια των φιλάθλων!
Η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος υπέγραψαν τελικά εξώδικο συμβιβασμό στις 2 Ιουλίου 1976, ο οποίος έδωσε τέλος στο πολύκροτο σίριαλ και άνοιξε το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του Μαύρου. Οι «κυανέρυθροι» συμφώνησαν να εισπράξουν 10 εκατομμύρια δρχ. Το 1,5 σε μετρητά που καταβλήθηκαν αυθημερόν και τα υπόλοιπα 8,5 σε γραμμάτια που εξοφλήθηκαν σε βάθος διετίας.
Την ίδια μέρα υπέγραψε το δελτίο του με την Ένωση ο Μαύρος, ο οποίος πήρε πριμ μεταγραφής 2,5 εκατομμύρια δραχμές. Ο Μπάρλος του έδωσε άλλες 100 χιλιάδες σε μετρητά την ώρα των υπογραφών. «Για να πιεις μια μπίρα», όπως του είπε χαριτολογώντας.
«Όλος ο κόσμος περιμένει να δικαιολογήσω τον θόρυβο που έγινε για τη μεταγραφή μου τόσο καιρό», δήλωνε πανευτυχής ο 22χρονος επιθετικός, ο οποίος όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά οδήγησε την ΑΕΚ σε ορισμένες από τις σημαντικότερες επιτυχίες της ιστορίας της.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Ιουλίου
2017: Πεθαίνει στα 75 του ο Μίνως Κυριακού, ο οποίος εκτός από εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, είχε διατελέσει και πρόεδρος του Πανελληνίου Γ.Σ. και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-09).
2016: Η Γερμανία σπάει την αρνητική παράδοση κόντρα στην Ιταλία στις τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, αφού τη νικά με 6-5 στα πέναλτι στον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας. Ο κανονικός αγώνας λήγει ισόπαλος 1-1 (65′ Οζίλ/78′ πέν. Μπονούτσι) και η διαδικασία των πέναλτι είναι συναρπαστική. Τρεις παίκτες από κάθε ομάδα αποτυγχάνουν να σκοράρουν και όλα κρίνονται στην ένατη εκτέλεση, όπου ο Νόιερ «νικά» τον Νταρμιάν και λίγο αργότερα ο Έκτορ ευστοχεί, διαμορφώνοντας το 6-5.
2014: Σε ηλικία 97 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο παλαίμαχος Αμερικανός δρομέας μεσαίων αποστάσεων, Λούι Ζαμπερίνι. Είχε τερματίσει όγδοος στα 5.000 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, έγινε όμως ευρέως γνωστός όταν η συγγραφέας Λόρα Χίλενμπραντ κατέγραψε σε βιβλίο («Unbroken», ελληνικός τίτλος «Αλύγιστος», εκδόσεις Bell 2014) την απίστευτη ιστορία επιβίωσής του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2014 η ιστορία του Ζαμπερίνι γυρίστηκε σε ταινία, σε παραγωγή και σκηνοθεσία της Αντζελίνα Τζολί, με τον τίτλο «Unbroken».
2008: Αρχίζει στην Πάτρα το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κωφών ανδρών-γυναικών, που θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου. Στο τουρνουά των ανδρών μετέχουν 15 ομάδες και το κατακτά η Γερμανία (5-3 την Τουρκία) και σε εκείνο των γυναικών πέντε ομάδες, με τελική νικήτρια τη Ρωσία (1-0 τη Γερμανία στην παράταση).
2000: Η κάτοχος του παγκοσμίου τίτλου Γαλλία κατακτά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νικώντας την Ιταλία με 2-1 στην παράταση στον τελικό του Ρότερνταμ. Οι «Ατζούρι» ανοίγουν το σκορ με τον Μάρκο Ντελβέκιο στο 55′ και κρατούν το προβάδισμα μέχρι το τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Σιλβέν Βιλτόρ ισοφαρίζει με «ξερό» σουτ. Ο Νταβίντ Τρεζεγκέ πετυχαίνει στο 103′ το «χρυσό» γκολ που δίνει πρόωρο τέλος στην παράταση, αξιοποιώντας εξαιρετική ατομική προσπάθεια και ασίστ του Ρομπέρ Πιρές.
1995: Στην επιστροφή της στο διεθνές μπασκετικό στερέωμα μετά τον αποκλεισμό της λόγω του εμφυλίου πολέμου, η Γιουγκοσλαβία (τα εδάφη της οποίας περιορίζονται πλέον στη Σερβία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο) κατακτά το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Στον δραματικό τελικό που διεξάγεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ, οι «Πλάβι» νικούν με 96-90 τη Λιθουανία, η οποία τυγχάνει απρόσμενης στήριξης από τους Έλληνες φιλάθλους. Κάποιες αμφιλεγόμενες αποφάσεις των διαιτητών ωθούν τους φιλάθλους να φωνάξουν «Lietuva, Lietuva» (το όνομα της Λιθουανίας στη γλώσσα της), εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους και για την εύνοια της οποίας είχαν τύχει οι Γιουγκοσλάβοι και στον ημιτελικό κόντρα στην Ελλάδα (60-52). Οι αποδοκιμασίες συνεχίζονται και κατά την απονομή, παρότι οι Γιουγκοσλάβοι παίκτες σχηματίζουν με τα δάχτυλά τους το σήμα της Ορθοδοξίας σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το ελληνικό κοινό.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού είναι ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος πετυχαίνει 41 πόντους, MVP του τουρνουά όμως αναδεικνύεται ο Λιθουανός, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις (32 πόντοι στον τελικό). Προπονητής της Γιουγκοσλαβίας είναι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με βοηθούς τους Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Μίλαν Μίνιτς, ενώ βασικά της στελέχη είναι οι Ζάρκο Πάσπαλι (ο οποίος εκφράζει πικρία στις δηλώσεις του για τη στάση του ελληνικού κοινού), Ντέγιαν Μποντίρογκα, Βλάντε Ντίβατς, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Ζόραν Σάβιτς και Ζέλικο Ρέμπρατσα. Στον μικρό τελικό που είχε διεξαχθεί νωρίτερα την ίδια μέρα, η Ελλάδα γνώρισε την ήττα από την Κροατία με 73-68 και αρκέστηκε στην τέταρτη θέση. Οι Κροάτες παίκτες, μάλιστα, αποχώρησαν από το βάθρο πριν την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Γιουγκοσλαβίας.
1994: Ο 27χρονος Κολομβιανός αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ δολοφονείται στην πρωτεύουσα Μεντεγίν από τρία άτομα που τον κατηγορούν ως υπαίτιο για την αποτυχία της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ. Ο Εσκομπάρ είχε σημειώσει αυτογκόλ στην ήττα της Κολομβίας από τις ΗΠΑ με 2-1, που επικύρωσε τον αποκλεισμό από τον 1ο γύρο της διοργάνωσης. Ως ύποπτος για τη δολοφονία του συλλαμβάνεται μερικές ώρες αργότερα ο Ουμπέρτο Κάστρο, μέλος καρτέλ ναρκωτικών, ο οποίος ομολογεί την πράξη του την επόμενη μέρα. Το 2005 θα κριθεί ένοχος για τη δολοφονία και θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 43 ετών, ποινή η οποία αργότερα θα μειωθεί στα 26 έτη. Ο Κάστρο θα αποφυλακιστεί τελικά το 2005, λόγω καλής διαγωγής. Το Μεντεγίν έχει τιμήσει τη μνήμη του Εσκομπάρ με την ανέγερση ανδριάντα του σε πάρκο της πόλης. Η τραγική ιστορία του έγινε και σειρά στο Netflix με τίτλο «The Final Score».
1982: Η Βραζιλία νικά με 3-1 την Αργεντινή και δίνει τέλος στην προσπάθειά της για υπεράσπιση του τίτλου που είχε κερδίσει το 1978. Αρνητικός πρωταγωνιστής του αγώνα είναι ο σταρ της «Αλμπισελέστε», Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος αντικρίζει την κόκκινη κάρτα στο 85′ για αντιαθλητικό φάουλ στον Ζοάο Μπατίστα (ο οποίος λίγες στιγμές νωρίτερα είχε πέσει άτσαλα πάνω στον Χουάν Μπάρμπας). Το σκορ τη στιγμή της αποβολής είναι 3-0 για τη «Σελεσάο» με γκολ των Ζίκο (12′), Σερζίνιο (67′) και Ζούνιορ (75′). Ο Ραμόν Ντίας μειώνει στο 89′ για την Αργεντινή.
1967: Η Γαλλίδα παίκτρια του γκολφ, Κατρίν Λακόστ, γίνεται η νεότερη και ταυτόχρονα η πρώτη ξένη νικήτρια του US Open. Η Λακόστ είναι κόρη του παλαίμαχου τενίστα και μετέπειτα επιχειρηματία, Ρενέ Λακόστ και της παλιάς πρωταθλήτριας του γκολφ, Σιμόν ντε λα Σομ.
1961: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για πέμπτη διαδοχική σεζόν (επίδοση-ρεκόρ όλων των εποχών), όταν νικά στον τελικό τον Πανιώνιο με 3-0. Το σκορ ανοίγει ο Κώστας Παπάζογλου στο 34′ και τη νίκη των «ερυθρόλευκων» σφραγίζει ο Γιώργος Σιδέρης με δύο τέρματα (69′, 88′). Το σερί θα σπάσει άδοξα την επόμενη χρονιά, όταν ο τελικός Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός θα διακοπεί λόγω σκότους και δεν θα επαναληφθεί, επειδή έχουν προηγηθεί επεισόδια που φοβίζουν τους ιθύνοντες της ΕΠΟ.
1957: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας ταχύτητας στην πίστα προσγείωσης του Τατοΐου με νικητή τον Κωνσταντίνο Σπηλιωτάκη με Alfa Romeo και ταχύτητα 102 χλμ/ώρα. Η διαδρομή των τεσσάρων χιλιομέτρων συμπληρώνεται με παρακείμενους αγροτικούς δρόμους της πίστας δημιουργώντας ένα μικτό σχήμα «ειδικής διαδρομής» και «αγώνα ταχύτητας».
1954: Η Αυστρία νικά με 3-1 την Ουρουγουάη στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας και κατακτά την τρίτη θέση, την υψηλότερη στην ιστορία της στη διοργάνωση (είχε μείνει τέταρτη το 1934).
1950: Η Ουρουγουάη συντρίβει με 8-0 τη Βολιβία στον μοναδικό αγώνα της για τον 1ο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας και προκρίνεται στην ημιτελική φάση. Στον όμιλο είχε κληρωθεί και η Γαλλία, η οποία όμως απέσυρε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της λόγω του υψηλού κόστους του ταξιδιού.
1921: Στον πρώτο πυγμαχικό αγώνα με χρηματικό έπαθλο που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια, ο Τζακ Ντέμσι νικά με νοκ άουτ στον 4ο γύρο τον Γάλλο Ζορζ Καρπαντιέ και διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία βαρέων βαρών.
1916: Αρχίζει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1ο Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής, το γνωστό μας σήμερα ως Κόπα Αμέρικα. Πρόκειται για την αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση εθνικών ομάδων στον πλανήτη, πέρα από τα τουρνουά που είχαν διεξαχθεί στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στον ιστορικό εναρκτήριο αγώνα η Ουρουγουάη νικά με 4-0 τη Χιλή, με τους Χοσέ Πιεντιμπένε και Ισαβελίνο Γραδίν να πετυχαίνουν από δύο τέρματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»