CHAMPIONS LEAGUE: Υπόθεση τεσσάρων λιγκών τα 11 τελευταία χρόνια

Από το 2010 η La Liga, η Premier League, η Bundesliga και η Serie A κυριαρχούν στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση με τους Ίβηρες να προηγούνται με 7 κατακτήσεις.

Πέρα από αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο, αυτό που φυσικά ξεχωρίζει είναι ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα τέσσερα σπουδαία πρωταθλήματα έχουν πρωταγωνιστήσει στους τελικούς του Champions League, με μοναδική εξαίρεση τη συμμετοχή της Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό του 2020 κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι και οι 5 «εμφύλιοι». Τα 11 τελευταία χρόνια έχουμε δει στο Champions League 2 τελικούς La Liga, 2 τελικούς Premier League και 1 τελικό Bundesliga.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά την υπεροχή των Ισπανών στις κατακτήσεις, οι αγγλίκες ομάδες είναι εκείνες που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μία ξεκάθαρη υπέρ τους δυναμική και μοιάζουν να είναι και φέτος ξεκάθαρα φαβορί για να ανέβουν στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με την Τσέλσι να έχει πάρα πολλές πιθανότητες να επαναλάβει τον προ μηνών θρίαμβό της.

Οι κατακτήσεις

Ας δούμε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα. Οι ομάδες της La Liga κυριαρχούν με 7 τρόπαια και αυτό βεβαίως οφείλεται στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» είχαν επικρατήσει στον τελικό του 2011 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τέσσερα χρόνια αργότερα με τον Λουίς Ενρίκε τότε στον πάγκο οι Καταλανοί επικρατούσαν της Γιουβέντους στο Βερολίνο. Εκείνη ήταν και η τελευταία φορά που ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης.

Το 2014 η Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Ατλέτικο πανηγύρισε στον επικό τελικό της Λισσαβώνας το δέκατο ευρωπαϊκό της και δύο χρόνια αργότερα στο Μιλάνο είχε επικρατήσει τον «ροχιμπλάνκος» στα πέναλτι, για να γίνει η πρώτη ομάδα επί εποχής Champions League με δύο συνεχόμενες κατακτήσεις. Βεβαίως ακολούθησαν άλλα δύο τρόπαια, το 2017 στον τελικό του Κάρντιφ με την Γιουβέντους και το 2018 στο Κίεβο με τη Λίβερπουλ, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να πανηγυρίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Ακολουθούν οι ομάδες της Premier League, οι οποίες έχουν πάρει το βαρύτιμο τρόπαιο 3 φορές. Η Τσέλσι το 2012 με τον Ντι Ματέο στον πάγκο έζησε στιγμές δόξας μέσα στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν στη διαδικασία των πέναλτι. Πριν από λίγους μήνες στον «εμφύλιο» με την Μάντσεστερ Σίτι η ομάδα του Τόμας Τούχελ έκανε δικό της το «ιερό δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δύο χρόνια νωρίτερα ήταν η Λίβερπουλ εκείνη που σε έναν ακόμη αγγλικό τελικό, με αντίπαλο την Τότεναμ, είχε πάρει το πρώτο της Champions League μετά το 2005.

Για λογαριασμό της Bundesliga η Μπάγερν Μονάχου έχει δύο τρόπαια από το 2010 μέχρι τις μέρες μας. Το πρώτο είχε έρθει στο Γουέμπλεϊ το 2013, όταν οι Βαυαροί έκαμψαν προς το τέλος την αντίσταση της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το καλοκαίρι του 2020 στη Λισσαβώνα επέστρεψαν στην κορυφή αφήνοντας με την πικρή γεύση στο στόμα την Παρί Σεν Ζερμέν.

Για να βρούμε την τελευταία κατάκτηση Champions League από ομάδα της Serie A, πρέπει να πάμε πίσω στο 2010, όταν η Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο νικούσε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» την Μπάγερν Μονάχου. Ήταν η χρονιά του τρεμπλ των «νερατζούρι».

Οι φιναλίστ

Οι αγγλικές ομάδες μετρούν 4 χαμένους τελικούς (2011 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2018 Λίβερπουλ, 2019 Τότεναμ, 2021 Μάντσεστερ Σίτι), ενώ υπολογίζοντας και τους νικητές έχουν συνολικά 7 παρουσίες σε τελικούς Champions League.

Από πλευράς La Liga μόνο η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει 2 δύο χαμένους τελικούς, με τις συνολικές παρουσίες των Ίβηρων να ανέρχονται σε 8. Είναι πέντε περισσότερες συγκριτικά με τους συλλόγους της Serie A, αν στον τελικό του 2010 υπολογίσουμε και τους δύο χαμένους της Γιουβέντους (2015 και 2018).

Η Bundesliga έχει εκπροσωπηθεί συνολικά 5 φορές σε τελικό Champions League: τέσσερις φορές από την Μπάγερν Μονάχου (με 2 κατακτήσεις και 2 ήττες) και 1 από την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Οι ημιφιναλίστ

Τη μερίδα του λέοντος έχουν οι ισπανικές ομάδες με 18 παρουσίες στην ημιτελική φάση του Champions League από το 2010 μέχρι τις μέρες μας. Ακολουθεί η Bundesliga με 12 παρουσίες στις τέσσερις καλύτερες ομάδες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τρεις λιγότερες έχουν οι Άγγλοι, ενώ μόλις 4 μετρούν οι Ιταλοί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News