Εμίλ Ζάτοπεκ: Ο άνθρωπος-ατμομηχανή, που υπερέβη τη φύση του
Στις 27 Ιουλίου 1952 ο Εμίλ Ζάτοπεκ κέρδισε τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι και ολοκλήρωσε ένα ανεπανάληπτο τρεμπλ χρυσών μεταλλίων στις μεγάλες αποστάσεις.
Βλέποντας κανείς τον Εμίλ Ζάτοπεκ στις φωτογραφίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του θα θεωρήσει ότι μετείχε σε αγώνες βετεράνων. Αν τον δει κιόλας σε στιγμιότυπα, θα απορήσει για το πώς ένας άνθρωπος που έμοιαζε… ξεθεωμένος απ’ το ξεκίνημα κάθε κούρσας, ήταν στην πραγματικότητα ανεξάντλητος.
Αυτό που κατόρθωσε, όμως, ο μεγάλος Τσεχοσλοβάκος δρομέας στις 27 Ιουλίου του 1952, προκαλεί δέος. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα, αλλά είχε δυνάμεις ώστε να κατέβει και στην απόλυτη κούρσα αντοχής: τον Μαραθώνιο. Και νίκησε και εκεί, πηγαίνοντας κόντρα στην ανθρώπινη φύση!
Δεν έμοιαζε με άνθρωπο άλλωστε, έτσι όπως έτρεχε κουνώντας το κεφάλι πέρα-δώθε, σαν… έμβολο ατμομηχανής. Αυτό ήταν και το παρατσούκλι του: Ο άνθρωπος-ατμομηχανή. Και φυσικά δεν ήταν βετεράνος. Την εποχή που σημείωσε τον ιστορικό άθλο δεν είχε κλείσει καν τα 30 του.
Ο χρόνος του Ζάτοπεκ στον Μαραθώνιο του Ελσίνκι μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόλογος ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα. Έκοψε το νήμα σε 2 ώρες 23:03, δυόμισι λεπτά πριν από τον δεύτερο, τον Αργεντινό Ρεϊνάλντο Γκόρνο και τρία από τον τρίτο, τον Σουηδό Γκούσταφ Γιάνσον.
Αυτό, όμως, ήταν δευτερεύον μπρος στο κατόρθωμα της κατάκτησης των χρυσών μεταλλίων σε όλες τις μεγάλες αποστάσεις, το οποίο δεν είχε καταφέρει κανένας δρομέας στο παρελθόν ούτε το επανέλαβε κανείς στο μέλλον. Ακόμα κι ο ίδιος ο Ζάτοπεκ, αμφιταλαντευόταν για το αν θα κατέβαινε στον Μαραθώνιο, μια και δεν είχε τρέξει ποτέ άλλοτε την απόσταση των 42.195 μέτρων!
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τζαμακαϊνοί αθλητές της ομάδας σκυταλοδρομίας 4×400 μ., που είχαν κατακτήσει κι εκείνο το χρυσό μετάλλιο λίγα λεπτά πριν τον τερματισμό του Μαραθωνίου, σήκωσαν στους ώμους τον Τσεχοσλοαβάκο υπεραθλητή και τον περιέφεραν στον στίβο του σταδίου εν μέσω αποθέωσης από 70.000 θεατές.
Μόνο ο «Ιπτάμενος Φινλανδός», Πάαβο Νούρμι, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι πέτυχε ακόμα πιο εντυπωσιακά πράγματα το 1924 στο Παρίσι. Τότε που κέρδισε τα 1.500 και τα 5.000 μέτρα, αλλά και τον ανώμαλο δρόμο (μαζί με άλλα δύο χρυσά μετάλλια σε ομαδικά αγωνίσματα). Στη σύγχρονη εποχή, όμως, κανείς αθλητής δεν έχει τολμήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα όρια, μετέχοντας σε τρεις απαιτητικούς αγώνες μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Ο Ζάτοπεκ είχε δείξει τις διαθέσεις του στο Ελσίνκι από τις 20 Ιουλίου, όταν κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μ. με νέο ολυμπιακό ρεκόρ (29:17.0). Τέσσερις ημέρες αργότερα, όμως, στον τελικό των 5.000 μ., έμοιαζε ανήμπορος να αντιδράσει όταν ο Βρετανός Κρις Τσάταγουεϊ, έκανε την επίθεσή του λίγο πριν το τελευταίο βιράζ. Από το πουθενά, όμως, βρήκε αποθέματα δυνάμεων κι έκοψε πρώτος νήμα με άλλο ένα ολυμπιακό ρεκόρ (14:06.6), ελάχιστα μπροστά από τον Γάλλο, Αλέν Μιμούν, ο οποίος είχε μείνει δεύτερος και στο «δεκάρι».
Λίγα λεπτά μετά τον δεύτερο θρίαμβο, στις 24 Ιουλίου 1952, η σύζυγός του, Ντάνα Ζατόπκοβα, είχε αναδειχθεί κι εκείνη χρυσή ολυμπιονίκης στον ακοντισμό! Αυτό το οικογενειακό «2-1» υπέρ του στα μετάλλια δεν φαινόταν αρκετό για τον ακούραστο Εμίλ, ο οποίος με το τρίτο χρυσό στον μαραθώνιο, κέρδισε υψηλή θέση ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Ιουλίου
2021: Η Αμερικανίδα Κέιτι Λεντέκι, κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με χρόνο 15:37.34. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται το άθλημα των 1500μ ελεύθερο για τις γυναίκες σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αμερικανίδα Έρικα Σάλιβαν τερματίζει δεύτερη με 15:41.41 και η Γερμανίδα Σάρα Κόλερ τρίτη με 15:42.91.
2019: Οι κωπηλάτριες Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στον τελικό της δικώπου χωρίς πηδαλιούχο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ-23 που διεξάγεται στις ΗΠΑ.
2012: Διεξάγεται η τελετή έναρξης των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η παρέλαση των 10.500 αθλητών και των 205 χωρών ξεκινά με την Ελλάδα και τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη και θα ολοκληρωθεί με την πολυπληθή ομάδα της Μεγάλη Βρετανία. Το Λονδίνο γίνεται η πρώτη πόλη που καλείται να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά, αφού είχαν προηγηθεί εκείνες το 1908 και το 1948. Για πρώτη φορά όλες οι χώρες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν στις αποστολές τους γυναίκες, οι οποίες έχουν συμμετοχή σε όλα τα αθλήματα.
2007: Η Εθνική Νέων του Νίκου Νιόπλια ηττάται με 1-0 από την Ισπανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Αυστρία. Αστέρια της ομάδας μας είναι ο Κώστας Μήτρογλου, Δημήτρης Σιόβας, Σωτήρης Νίνης, Ελίνι Δημούτσος, Μιχάλης Μπουκουβάλας, Θανάσης και Τάσος Παπάζογλου, Γιάννης Παπαδόπουλος και Βασίλης Κουτσιανικούλης.
2000: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Νότης Μαστρογιάννης, αντιπρόεδρος της ΕΟΚ και επίτιμος πρόεδρος από το 1993, ένας από τους πιο δραστήριους παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ. Επίσης, ήταν ο δημιουργός της ομάδας μπάσκετ του Παγκρατίου, του οποίου υπήρξε αθλητής στίβου και βόλει
1997: Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο κάνει την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Ίντερ, αγωνιζόμενος για 17 λεπτά στον αγώνα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-1).
1996: Η τρομοκρατική επίθεση στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα με απολογισμό δύο νεκρούς και 111 τραυματίες, αμαυρώνει τα επιτεύγματα των αθλητών στους αγώνες που λαμβάνουν χώρα λίγες ώρες αργότερα. Στον στίβο, ο Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι θριαμβεύει στα 100 μέτρα με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (9.84), ενώ η Ελλάδα πανηγυρίζει το ασημένιο μετάλλιο του Λεωνίδα Κόκα στην κατηγορία των 91 κιλών. Ο Βρετανός κωπηλάτης, Στιβ Ρεντγκρέιβ, κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε τέταρτη διαδοχική διοργάνωση (στη δίκωπο χωρίς πηδαλιούχο).
1993: Ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος με 2.45 μ., κατά τη διάρκεια μίτινγκ στη Σαλαμάνκα.
1993: Πεθαίνει κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο σταρ των Μπόστον Σέλτικς, Ρέτζι Λιούις, σε ηλικία 27 ετών. Δύο μήνες νωρίτερα, είχε σωριαστεί στο παρκέ κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους Σάρλοτ Χόρνετς στο Boston Garden, αλλά είχε συνέλθει και μάλιστα είχε συμμετάσχει στη συνέχεια του αγώνα. Αμέσως μετά, όμως, είχε διαγνωστεί με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και οι γιατροί του είχαν συστήσει να σταματήσει το μπάσκετ.
1992: Η 14χρονη Κιόκο Ιβασάκι από την Ιαπωνία γίνεται η νεότερη κολυμβήτρια που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη νίκη της στα 200 μέτρα πρόσθιο στη Βαρκελώνη. Ακόμα μικρότερη είναι η Κινέζα καταδύτρια Φου Μινσιά (13 ετών και 345 ημερών), η οποία αναδεικνύεται χρυσή ολυμπιονίκης στην πλατφόρμα των 10 μέτρων.
1986: Ο Αμερικανός Γκρεγκ Λεμόντ γίνεται ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποδηλάτης που κερδίζει τον Γύρο της Γαλλίας.
1976: Ο Σοβιετικός σκακιστής, Βίκτορ Κορτσνόι, εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα του Άμστερνταμ και ζητά πολιτικό άσυλο. Θα επανεμφανιστεί σε αγώνες με τη σημαία της Ελβετίας.
1963: Ο 17χρονος Αμερικανός Ντον Σολάντερ σπάει το φράγμα των 2 λεπτών στα 200 μέτρα ελεύθερο με χρόνο 1:58.8. Το 1968 θα αποχωρήσει από τη δράση με 22 παγκόσμια ρεκόρ και πέντε χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.
1958: Ο 19χρονος επιθετικός, Νίκος Αλέφαντος, παίρνει μεταγραφή από την ΑΕ Χαλανδρίου στον Ολυμπιακό.
1953: Οι Αφροαμερικανοί σόουμεν, Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, δίνουν τον πρώτο αγώνα τους στην Αθήνα, παρουσία και του 13χρονου διαδόχου του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνου. Νικούν 60-42 μία ομάδα επιλέκτων έχοντας ηγέτες τους Σαμ Γουίλερ και Νατ Κλίφτον.
1947: Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Θαλασσίου Σκι στη Γενεύη της Ελβετίας.
1924: Ολοκληρώνονται οι 8οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, που είχαν αρχίσει στις 4 Μαϊου. Την πρώτη θέση στον πίνακα μεταλλίων καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 99 (45 χρυσά, 27 αργυρά και 27 χάλκινα), τη δεύτερη η Φινλανδία με 37 (14-13-10) και την τρίτη η Γαλλία με 38 (13-15-10).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα