Ολυμπιακοί Αγώνες: Η «χρυσή» νύχτα με Μελισσανίδη και Καχιασβίλι

Στις 28 Ιουλίου 1996 η Ελλάδα βίωσε την πιο παραγωγική βραδιά της σύγχρονης ολυμπιακής ιστορίας. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Ιωάννης Μελισσανίδης και ο Κάχι Καχιασβίλι κατέκτησαν από ένα χρυσό μετάλλιο στην Ατλάντα.

Εκεί που ήμασταν συνηθισμένοι να πανηγυρίζουμε ένα, άντε δύο μετάλλια σε ολόκληρες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, στις 28 Ιουλίου 1996 ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε στην Ατλάντα δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες!

«Δράστες» της διπλής επιτυχίας για την Ελλάδα ήταν ο Κάχι Καχιασβίλι στην κατηγορία των 99 κιλών της άρσης βαρών και ο Ιωάννης Μελισσανίδης στις ασκήσεις εδάφους της ενόργανης γυμναστικής. Για τον πρώτο, η επιτυχία ήταν εντός προγράμματος, μια και ήταν ήδη χρυσός ολυμπιονίκης με τη Γεωργία το 1992 (στα 90 κιλά).

Την πρωτιά του Μελισσανίδη, αντίθετα, την περίμεναν μόνο όσοι κατείχαν καλά το άθλημά του. Σίγουρα δεν την προσδοκούσαν και κάποια στελέχη του ΣΕΓΑΣ, που είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν, άγνωστο γιατί, την παρουσία του στην Ατλάντα.

Μάλιστα, επειδή ο αγώνας του 19χρονου αθλητή απ’ τη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες για την Ελλάδα, λίγοι είχαν καθίσει να τον παρακολουθήσουν. Οι περισσότεροι έμαθαν για τον θρίαμβό του όταν ξύπνησαν και τις επόμενες ημέρες τον θαύμασαν (και) για την απίστευτη ωριμότητα και την πνευματική καλλιέργεια που έδειχνε στις δηλώσεις του τόσο στα ελληνικά όσο και στα ξένα κανάλια. Μέχρι και το CNN του είχε πάρει συνέντευξη!

Ο Μελισσανίδης αγωνίστηκε πρώτος στον τελικό του εδάφους και έβαλε κατ’ ευθείαν πολύ ψηλά τον πήχυ για τους υπόλοιπους επτά φιναλίστ. Εκτέλεσε με ασύγκριτη χάρη τις ασκήσεις του, ενθουσιάζοντας το κοινό και ίσως άξιζε καλύτερο βαθμό κι απ’ το πολύ υψηλό 9.850 που του έδωσαν οι κριτές (τότε το άριστα στην ενόργανη γυμναστική ήταν το 10).

Δύο από τους πιο δυνατούς αντιπάλους του, ο Λευκορώσος Βιτάλι Σέρμπο και ο Ουκρανός Γέβγεν Μισούτιν, απέτυχαν παταγωδώς όταν ήρθε η σειρά και κατέλαβαν τις δύο τελευταίες θέσεις. Ούτε ο Κινέζος, Λι Σιαοσουάνγκ, ο οποίος ήταν ο χρυσός ολυμπιονίκης του αγωνίσματος το 1992 στη Βαρκελώνη και είχε θριαμβεύσει λίγες ημέρες νωρίτερα στο σύνθετο ατομικό, κατάφερε να ξεπεράσει τον αθλητή μας. Βαθμολογήθηκε με 9.837 και έμεινε οριακά δεύτερος.

«Πήραμε χρυσό;», ακούστηκε να λέει ο Μελισσανίδης στον προπονητή του, Θανάση Καπνίδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα. Φαινόταν απρόσμενα ψύχραιμος για την ξεχωριστή περίσταση, αλλά και εμφανώς αμήχανος!

Τους έκανε πλάκα στο επολέ-ζετέ

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και ο Καχιασβίλι, για τον οποίο μάλιστα ο αγώνας είχε εξελιχθεί πιο εύκολα. Από τη στιγμή που τελείωσε το αρασέ όντας μόλις 2,5 κιλά πίσω από τον Ανατόλι Χράπατι (Καζακστάν) και τον Ντένις Γκότφριντ (Ουκρανία), ήταν βέβαιο ότι στο επολέ-ζετέ, όπου ήταν καλύτερος με διαφορά, θα υπερκάλυπτε τη διαφορά.

Πράγματι, ο ομογενής απ’ τη Γεωργία αρσιβαρίστας εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο στη δεύτερη μόλις προσπάθειά του. Σήκωσε με σχετική άνεση 225 κιλά και λίγο αργότερα ο Χράπατι απέτυχε στα 227,5 κιλά στη δική του τρίτη και τελευταία προσπάθεια. Έτσι, έμεινε στα 222,5 και έχανε στην ισοβαθμία επειδή ήταν βαρύτερος.

Χωρίς άγχος πλέον, ο Καχιασβίλι (που τότε προσπαθήσαμε να καθιερώσουμε με το ελληνοπρεπές «Κακιασβίλης») έβαλε άλλα δέκα κιλά στην μπάρα, ώστε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ και στο σύνολο (420 κιλά, αφού είχε σηκώσει 185 στο αρασέ). Και τα κατάφερε!

Για πρώτη φορά μετά το 1896 στην Αθήνα, η Ελλάδα κατακτούσε περισσότερα από δύο χρυσά μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων – είχε προηγηθεί η πρωτιά του Πύρρου Δήμα στα 83 κιλά της άρσης βαρών. Κι όλα έδειχναν ότι θα ερχόταν και το τέταρτο, από τον Νίκο Κακλαμανάκη στην ιστιοσανίδα Mistral.

Εκατό χρόνια μετά την αναβίωση του κορυφαίου αθλητικού θεσμού, η χώρα μας ζούσε ιστορικές στιγμές. Το μόνο παράπονο ήταν ότι η ιστορική διοργάνωση δεν φιλοξενούνταν στην Αθήνα, όπως όλοι είχαν ονειρευτεί στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Ιουλίου

2019: Η Αννέτα Κυρίδου και η Δήμητρα Τσαμοπούλου κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ-23 που διεξάγεται στις ΗΠΑ.

2013: Η 20χρονη κωπηλάτρια, Κατερίνα Νικολαϊδου, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών που διεξάγεται στο Λιντς της Αυστρίας.

2012: H 30χρονη αθλήτρια της σκοποβολής από τη Μαλαισία, Νουρ Σουριάνι Ταΐμπι, συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ενώ είναι οκτώ μηνών έγκυος, προκαλώντας τον διεθνή θαυμασμό. Δεν καταφέρνει, ωστόσο, να προκριθεί στον τελικό του αεροβόλου τουφεκιού.

1999: O Φέρεντς Πούσκας ονομάζεται «Πρέσβης του αθλητισμού της Ουγγαρίας» από τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν.

1992: Ο επονομαζόμενος «Τσάρος της πισίνας», Αλεξάντρ Ποπόφ, κατακτά το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, όταν θριαμβεύει στα 100 μ. ελεύθερο με χρόνο 49.02.

1985: Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού, Χαράλαμπος Παπανικολάου, ολοκληρώνει την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων-Νεανίδων της Γενεύης έχοντας κατακτήσει τέσσερα μετάλλια. Το ένα είναι χρυσό (στα 100 μ. ύπτιο) και τα υπόλοιπα τρία ασημένια (στα 200 και στα 400 μικτή και στα 200 μ. ύπτιο).

1980: Ο Ιταλός παγκόσμιος ρέκορντμαν των 200 μέτρων, Πιέτρο Μενέα, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, όταν τερματίζει οριακά μπροστά από τον Βρετανό, Άλαν Γουέλς (20.19 έναντι 20.21).

1966: Αποκαλύπτεται ότι ο Ολυμπιακός έχει καταθέσει στον ΠΑΟΚ πρόταση για την απόκτηση του Γιώργου Κούδα, που περιλαμβάνει χρηματικά και έμψυχα ανταλλάγματα (300.000 δραχμές και τους ποδοσφαιριστές Αυγητίδη, Πλέσσα, Ν. Σιδέρη, Κυπριανίδη, Νεοφώτιστο), καθώς κι ότι έχει συμφωνήσει ήδη με τον διεθνή μεσοεπιθετικό. Αρχίζει ένα σίριαλ που θα διαρκέσει δύο χρόνια και δεν θα έχει την επιθυμητή κατάληξη για τους Πειραιώτες, με τη συνδρομή και του δικτατορικού καθεστώτος που από το 1967 θα αναλάβει την εξουσία της χώρας.

1965: Η Ρεάλ Μαδρίτης καταθέτει (μέσω του ταμία της, Ραϊμούνδο Σαπόρτα)  πρόταση ύψους 3 εκατομμυρίων δραχμών στην ΑΕΚ για την απόκτηση του Μίμη Παπαϊωάννου, στον οποίο προσφέρει 750.000 δραχμές. Ο Βεροιώτης μεσοεπιθετικός είχε εντυπωσιάσει τους Ισπανούς στο φιλικό παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 12 Ιουλίου 1965. Η Ένωση, ωστόσο, θα αρνηθεί την πρόταση, γεγονός που προκαλεί προσωρινή ρήξη στις σχέσεις της με τον Παπαϊωάννου.

1962: Με αφορμή την κακή παρουσία της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB), με πρόεδρο τον Χέρμαν Νοϊμπέργκερ, αποφασίζει να καθιερώσει το πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας (τη γνωστή μας Μπουντεσλίγκα) που θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν με τη συμμετοχή 16 συλλόγων.

1948: Την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ο σερ Λούντβιχ Γκούτμαν διοργανώνει στο Στόουκ Μάντεβιλ αθλητικούς αγώνες για βετεράνους, θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επανένταξής τους στην κοινωνία. Οι αγώνες αυτοί αποτελούν προοϊμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.

1928: Πραγματοποιείται η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, η οποία εισάγει δύο καινοτομίες. Η πρώτη αφορά την Ελλάδα, η αποστολή της οποίας αποφασίστηκε να ηγείται της παρέλασης, σε ένδειξη τιμής για τους αγώνες της αρχαιότητας, αλλά και τη φιλοξενία της πρώτης σύγχρονης διοργάνωσης το 1896. Και η δεύτερη έχει να κάνει με τον βωμό που ανάβει για πρώτη φορά με την ολυμπιακή φλόγα (αν και δεν έχει προηγηθεί λαμπαδηδρομία).

1008: Στην διαθήκη του Ermengaud II, κόμη του Ουρχέλ, περιέχεται η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο σκάκι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News