Γιώργος Σιδέρης: Ο Ολυμπιακός είχε δώσει μάχη με τον Παναθηναϊκό για να τον αποκτήσει
Στις 29 Ιουλίου 1959 ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του Γιώργου Σιδέρη από τον Ατρόμητο Πειραιά, αρπάζοντάς τον μέσα από τα χέρια του Παναθηναϊκού.
Έχετε σκεφτεί πόσο διαφορετικά θα είχε γραφτεί η ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν ο Γιώργος Σιδέρης είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό αντί για τον Ολυμπιακό;
Δεν πρόκειται για υπόθεση εργασίας. Είναι μια απορία που στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία προηγήθηκαν της μεταγραφής του μεγάλου «κανονιέρη» στους «ερυθρόλευκους», στις 29 Ιουλίου 1959. Ο Παναθηναϊκός είχε πράγματι προβάδισμα για να αποκτήσει το μεγάλο ταλέντο του Ατρόμητου Πειραιά.
Ο Σιδέρης, μάλιστα, δεν είχε κρύψει την προτίμησή του προς τους «πράσινους». Όχι μόνο λόγω του αισθήματος αντιπαλότητας που είχε αναπτυχθεί από τα ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως επειδή εκεί αγωνιζόταν ήδη ο φίλος και γείτονάς του, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ.
Από τις πρώτες ημέρες του 1959 το «τριφύλλι» είχε πάρει… υπό την προστασία του τον «Φόντακα» και ήλπιζε ότι αργά ή γρήγορα θα πετύχαινε τη συμφωνία και με τον Ατρόμητο. Το καλοκαίρι, όμως, μπήκε στο κόλπο ο Ολυμπιακός.
Η ομάδα των Καμινίων δελεάστηκε από τα ανταλλάγματα που πρόσφερε ο ισχυρός συμπολίτης της, όμως ο Σιδέρης ήταν ανένδοτος. Μέχρι και στα γραφεία της «Αθλητικής Ηχούς» είχε φτάσει για να δηλώσει ενυπογράφως ότι θα αρνηθεί να υπογράψει στους «ερυθρόλευκους»!
Τελικά ο Ατρόμητος παρέδωσε το δελτίο του ταλαντούχου κυνηγού στον Ολυμπιακό στις 29 Ιουλίου 1959 και εκτός από ένα σεβαστό ποσό, πήρε ως αντάλλαγμα και πέντε παίκτες, ένας απ’ τους οποίους ήταν ο γνωστός μας, Νίκος Αλέφαντος.
Οι αντιρρήσεις του Σιδέρη κάμφθηκαν στην πορεία κι από την ίδια κιόλας σεζόν άρχισε να φορτώνει με γκολ τις εστίες των αντιπάλων του Ολυμπιακού. Ο Σιδέρης εξελίχθηκε στον κορυφαίο σκόρερ του πειραϊκού συλλόγου στην Α’ Εθνική με 224 γκολ, θέση που κατέχει έως και σήμερα και δύσκολα θα κινδυνεύσει να χάσει στο μέλλον!
Η 29η Ιουλίου είναι ημερομηνία πραγματοποίησης κι άλλων σημαντικών μεταγραφών για τον Ολυμπιακό. Το 1964 απέκτησε τον Βασίλη Μποτίνο από τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Γρηγόρη Αγανιάν από τον Παναιγιάλειο. Το 1965 τον Χρήστο Ζαντέρογλου από τη Νίκη Βόλου και το 1970 έναν ακόμα Βολιώτη άσο, τον Τάκη Συνετόπουλο από τον τοπικό Ολυμπιακό. Το 1979, τέλος, απέκτησε τον Βαγγέλη Κουσουλάκη από τον Ηρακλή.
Όλοι τους ήταν σπουδαίοι παίκτες, οι οποίοι κατέκτησαν τίτλους με τον σύλλογο του Πειραιά και αγαπήθηκαν από τους φιλάθλους του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Ιουλίου
2021: Η Λετονία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 των ανδρών, επικρατώντας με 21-18 της Ρωσίας στον τελικό. Αυτό είναι και το πρώτο χρυσό μετάλλιο που απονέμεται στο άθλημα, το οποίο έκανε την παρθενική του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της Σερβίας, που επικράτησε του Βελγίου με 21-10 στον μικρό τελικό.
2017: Η Εθνική μπάσκετ γυναικών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους 23ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών που διεξάγονται στην Σαμψούντα της Τουρκίας νικώντας στον μεγάλο τελικό τη Λιθουανία με 67-50.
2011: Η εθνική ομάδα πόλο γυναικών με προπονητή τον Γιώργο Μορφέση νικά με 9-8 την οικοδέσποινα Κίνα στον τελικό του 14ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και κατακτά τον τίτλο. Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο του ελληνικού αθλητισμού σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού αθλήματος.
2007: Ολοκληρώνεται στην Κρήτη το 19ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέων (Κ-16) το οποίο είχε αρχίσει στις 20 Ιουλίου. Η Σερβία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης καθώς νικά στον τελικό την Ισπανία με 56-55.
2001: Η Κολομβία νικά το Μεξικό με 1-0 στο στάδιο «El Campin» της Μπογκοτά και κατακτά το Κόπα Αμέρικα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί αμαυρώνονται από τον θάνατο τριών ατόμων, δυο εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά.
1999: Ο Παναγιώτης Φασούλας δηλώνει σε συνέντευξή του ότι βάζει τέλος στην επιτυχημένη καριέρα του στο μπάσκετ, που είχε αρχίσει το 1981.
1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα Mistral, στους αγώνες που διεξάγονται στη θάλασσα της Σαβάνα. Πρόκειται για το τέταρτο χρυσό της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, ύστερα από εκείνα του Πύρρου Δήμα και του Κάχι Καχιασβίλι στην άρση βαρών και του Ιωάννη Μελισσανίδη στην ενόργανη γυμναστική.
1996: Ο Καρλ Λιούις κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα με 8.50 μ. και γίνεται μόλις ο δεύτερος αθλητής που ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο ίδιο αγώνισμα στίβου για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση (μετά το 1984, το 1988 και το 1992). Ο προηγούμενος ήταν ο Αμερικανός δισκοβολος, Αλ Έρτερ (1956, 1960, 1964, 1968).
1994: Ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου υποβάλλει την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντομπάσκετ του Καναδά. Αιτία είναι το «άδειασμά» του από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, σε μία διαμάχη του με τον Παναγιώτη Φασούλα. Τον Κιουμουρτζόγλου θα διαδεχθεί ο μέχρι εκείνη τη μέρα συνεργάτης του, Μάκης Δενδρινός.
1989: Ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ βελτιώνει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος με 2.44 μ., κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος Καραϊβικής στο Πουέρτο Ρίκο.
1984: Οι Αμερικανίδες κολυμβήτριες, Νάνσι Χόγκσχεντ και Κάρι Σταϊνσάιφερ, τερματίζουν ταυτόχρονα στην πρώτη θέση στον τελικό των 100 μέτρων ελεύθερο και κερδίζουν από ένα χρυσό μετάλλιο.
1980: Η Ελλάδα πανηγυρίζει την κατάκτηση δύο χάλκινων μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Την αρχή κάνει ο ιστιοπλόος, Τάσος Μπουντούρης, ο οποίος με πλήρωμα τους Τάσο Γαβρίλη και Άρη Ρεπανάκη τερματίζει τρίτος στην κατηγορία σκαφών «Σόλινγκ». Λίγες ώρες αργότερα, επαλαμβάνει το επίτευγμα ο παλαιστής της κατηγορίας των 62 κιλών της ελευθέρας, Γιώργος Χατζηιωαννίδης.
1967: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Ανδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος της ΕΠΣΑ και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού. Είναι ο παππούς του μετέπειτα προέδρου της MIG και μετόχου του Παναθηναϊκού με το ίδιο ονοματεπώνυμο.
1963: Αρχίζει η τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης, του τελευταίου που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ λίγο πριν από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής. Τα αποτελέσματα είναι: ΑΕΚ-Ανατόλια 53-51, Τρίτων–Άρης 89-80 και Παναθηναϊκός-Πανελλήνιος 95-85. Πρωταθλήτρια θα αναδειχτεί η ΑΕΚ με 16 βαθμούς.
1948: Αρχίζουν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο, οι πρώτοι μετά τη διακοπή της διοργάνωσης λόγω του Β’ Παγκοσμίου. Δεν προσκαλούνται οι χαμένες του πολέμου, Γερμανία και Ιαπωνία, ενώ η Σοβιετική Ένωση εμμένει στην απόφαση της να μην εισέλθει στους κόλπους της ΔΟΕ και δεν λαμβάνει μέρος. Οι αγώνες μεταδίδονται από την τηλεόραση και γυρίζεται έγχρωμη ταινία των αγώνων.
1928: Ο Πάαβο Νούρμι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ. Είναι το ένατο και τελευταίο χρυσό του θρυλικού δρομέα, ο οποίος τις μέρες που θα ακολουθήσουν θα κατακτήσει δύο ασημένια στα 5.000 μ. και στα 3.000 μ. στιπλ.
1874: Ο Άγγλος ταγματάρχης Γουόλτερ Κόπτον Γουίνφιλντ πατεντάρει το γήπεδο του τένις.
1751: Ο πρώτος διεθνής αγώνας πυγμαχίας για τον παγκόσμιο τίτλο διεξάγεται στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Ο Άγγλος πρωταθλητής Τζακ Σλακ νικά τον Γάλλο Ζαν Πετί μέσα σε 25 λεπτά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται