ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Στο φαύλο κύκλο της αγωνιστικής μετριότητας

Στο ματς με την Μπάγερν Μονάχου η ήττα φάνηκε απόλυτα φυσιολογική με τους Καταλανούς να δείχνουν ότι έχουν χάσει το «μέταλλό» τους στη διοργάνωση.

Ήταν ένα ματς, το οποίο έγινε στη σκιά του 2-8. Ήταν ένα ματς, πριν από το οποίο και ο Κούμαν και ο Μπουσκέτς είχαν φροντίσει να υπενθυμίσουν πόσο λείπει στην ομάδα ο Λιονέλ Μέσι. Δεν ήταν όμως μόνο το σοκ της απουσίας που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα. Ήταν και κάποιες δηλώσεις πριν το ματς που μας έκαναν να σκεφτούμε ότι δεν ταιριάζουν σε μία ομάδα όπως Μπαρτσελόνα: «Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, όμως έχουμε πολλές ελπίδες και θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο Champions League», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρόναλντ Κούμαν.
 
Ο Σέρχιο Μπουσκέτς είχε πει πριν την αναμέτρηση: «Σκοπός μας είναι να γίνουμε μία συμπαγής ομάδα, η οποία θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη σε κάθε ματς και δεν βλέπω το λόγο, για τον οποίο δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε». Και τελικά δεν τα κατάφεραν. Μας φαίνεται λίγο ξένο, όταν διαβάζουμε ότι η Μπαρτσελόνα θέλει να είναι απλά ανταγωνιστική. Δεν της αρμόζει και σίγουρα το ότι θέλει να γίνει μία συμπαγής ομάδα (άρα δεν είναι ακόμα) δεν είναι και το πλέον αισιόδοξο σημάδι. 
 
Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στο χορτάρι, εκεί όπου ο Ρόναλντ Κούμαν παρέταξε την ομάδα του με αρχικό σκοπό να αποφύγει μία βαριά ήττα και την απέφυγε συγκριτικά με τον προημιτελικό της Λισσαβώνας τον Αύγουστο του 2020.
 
 
Μετά από 17 χρόνια η Μπαρτσελόνα έπαιξε σε ματς του Champions League χωρίς τον Λιονέλ Μέσι. Ήταν οι μακρινές εποχές που οι αντίπαλοι ήξεραν ότι με το που σφύριζε ο διαιτητής, ήταν έτοιμοι να περάσουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του αγώνα πίσω από την μπάλα. Αυτό που είδαμε κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου αγγίζει τα όρια της ποδοσφαιρικής κατάθλιψης. Και δεν γίνεται να μην ισχύει κάτι τέτοιο, αφού οι Καταλανοί για πρώτη φορά τουλάχιστον μετά τη σεζόν 2003-2004 έμειναν χωρίς τελική προσπάθεια στο στόχο σε έναν αγώνα Champions League. 

Ο Ρόναλντ Κούμαν ήταν ο πρώτος που ουσιαστικά παραδέχτηκε την κατωτερότητα της ομάδας του, έπαιξε για να μην πάθει ζημιά φοβούμενος τις αδυναμίες του ίδιου του συνόλου του. Μπορούμε να πούμε φυσικά και για το 3-5-2, το οποίο δεν λειτούργησε, ωστόσο και αυτό μπαίνει στο γενικότερο πλαίσιο της κουβέντας, δηλαδή στη λογική ότι η Μπάγερν Μονάχου ήταν δύο με τρεις ταχύτητες πιο πάνω. 

Η Μπαρτσελόνα υπέφερε, γιατί δεν έχει συνηθίσει να έχει παθητικό ρόλο σε τέτοια παιχνίδια και να χάνει σχεδόν όλες τις μάχες. Οι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν Μονάχου προλάβαιναν κάθε κίνηση των αντιπάλων τους. Κάθε φορά που οι γηπεδούχοι έπαιρναν την μπάλα στα πόδια τους, η πίεση ήταν τουλάχιστον ασφυκτική. 
 
Είναι κοινή παραδοχή ότι το ματς κόντρα στους Βαυαρούς θύμισε πολύ την εντός έδρας ήττα από την Παρί Σεν Ζερμέν. Είναι άγνωστο το πότε θα αρχίσει να διορθώνεται η κατάσταση, με τον Ζεράρ Πικέ μετά το ματς να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας: «Έτσι έχουν τα πράγματα, είμαστε αυτοί που είμαστε. Νομίζω ότι η ομάδα έχει τις βάσεις, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική. Τώρα υπάρχει διαφορά με τους υπόλοιπους, ωστόσο όταν επιστρέψουν οι τραυματίες, μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News