Γιώργος Χελάκης: Με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο τα πράγματα γίνονται πιο απλά...

Ο Ολυμπιακός πιέζει ψηλά κι αναπτύσσεται με γρήγορες πάσες, ώστε να φέρει σβέλτα κάποιον παίκτη σε θέση βολής.

Στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν αρέσουν οι περίπλοκες καταστάσεις. Απλοποιεί τα πράγματα και διευκολύνει τους παίκτες του να κατανοήσουν τι ζητεί απ’ αυτούς. Ο στόχος του δεν είναι να… μπερδέψει τους αντιπάλους, αλλά να βοηθήσει τη δική του ομάδα να φτάσει στον στόχο της. Αν υπάρχει ένας λόγος, για τον οποίον η ομάδα του εμφανίζεται συμπαγής και στα φιλικά, παρά το γεγονός ότι έχει πολλές νέες παρουσίες και μάλιστα… ανηλίκων ποδοσφαιριστών, αυτός είναι ότι όλοι κατανοούν τι ακριβώς παίζει η ομάδα στο γήπεδο. Κι όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Απ’ τον Βέλντε μέχρι τον Μπακούλα.

Η ομάδα πιέζει ψηλά κι αναπτύσσεται με γρήγορες πάσες, ώστε να φέρει σβέλτα κάποιον παίκτη σε θέση βολής. Οι ακραίοι μπακ θα βγουν να πρεσαρουν, ακόμα και στο ύψος της μεγάλης περιοχής του  αντιπάλου. Αν οι αντίπαλοι καταφέρουν να βγουν απ’ την πίεση είναι ο αμυντικός στόπερ κι οι κεντρικοί αμυντικοί που θα πρέπει να βγάλουν τα… κάστανα απ’ τη φωτιά. Στο πρώτο ημίχρονο με τη Ρόμα υπήρξαν φορές που οι Ρωμαίοι βγήκαν απ’ το πρέσινγκ κι έφτασαν απ’ τον άξονα του γηπέδου σε θέση βολής. Κάπως έτσι πήραν το αστείο πέναλτι.

Ηταν, όμως, περισσότερες οι φορές που βρήκαν τον μπελά τους από εκείνες που προβλημάτισαν την «ερυθρόλευκη» άμυνα. Οταν αυτή η τακτική πιάνει με την Τερνάνα, λες “δεν τρέχει και τίποτα. Ομάδα τρίτης κατηγορίας ήταν”. Οταν, όμως, φαίνεται ότι δουλεύει και με τη Ρόμα, αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι πάει  καλά στην προετοιμασία του Ολυμπιακού. Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια. Ούτε ο Ολυμπιακός που είδαμε στα δύο φιλικά της Ιταλίας είναι καλά και σώνει αυτός που θα βλέπουμε στο εξής.

Αναμένονται σημαντικές αφίξεις. Θα έρθει ο Εσε. Θα μπουν ο Στάμενιτς κι ο Ντάνι Γκαρθία. Θα παίξει ο  αρχισκόρερ Ελ Καμπί κι είναι εν αναμονή οι επιστροφές του Ορτα και του Ποντένσε. Αφήνω κατά μέρος  τα τέλη Αυγούστου, που ως συνήθως επιφυλάσσει εκπλήξεις. Σημασία έχει ότι όποιος κι αν έρθει θα μπει γρήγορα στο νόημα. Οπως ο Κρίστοφερ Βέλντε, που πρόλαβε ήδη να γίνει επιδραστικός στο παιχνίδι της νέας του ομάδας σκοράροντας, δημιουργώντας και μαρκάροντας.

Αυτό το τελευταίο υποθέτω πως ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον προπονητή του. O Ολυμπιακός έδειξε και πάλι ότι είναι ανταγωνιστικός απέναντι σε ομάδα με αυξημένο βαθμό ετοιμότητας.

Το κεντρικό του αμυντικό δίδυμο δούλεψε καλά, με τον Ιταλό Πιρόλα και τον Γάλλο Μπιανκόν, που κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στο ρόστερ. Κέρδος αυτή τη φορά ο Πεπ Μπιέλ. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε καλό δρόμο, με βάση τις επιθυμίες του Μπεντιλίμπαρ. Ωστόσο μόνο όταν παίξουν όλοι μπορούμε να μιλήσουμε για την ποιότητα της ομάδας και να κάνουμε συγκρίσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News