Παρίσι 2024, Στεφ Κάρι: Το τελευταίο διαμάντι στο στέμμα του
Από τα 5/20 τρίποντα στα τέσσερα πρώτα ματς των ΗΠΑ στα 17/26 στον ημιτελικό και τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα ρεκόρ του Κάρι στην πρώτη του Ολυμπιακή στέψη, το 60άρι στην αξιολόγηση και το 40άρι στο ομαδικό +/- στις δύο αναμετρήσεις με Σερβία και Γαλλία που κρίθηκαν -λίγο ή πολύ- οριακά.
Ναι, ξέρουμε, τον ΛεΜπρον Τζέιμς αποκαλούν «βασιλιά». Τον σχεδόν 40χρονο… έφηβο και άρτι ψηφισθέντα MVP του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, με μέσους όρους που αγγίζουν το τριπλ νταμπλ.
Τον τρις χρυσό Ολυμπιονίκη, αν θέλετε. Που σημείωσε την τριπλή του επίδοση σε ολόκληρο ημιτελικό και δη σε αγώνα που οι ΗΠΑ είχαν βρεθεί 17 πόντους πίσω από τη Σερβία. Που την πλησίασε και στον αγχωτικό ημιτελικό, με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Απόλυτος πρωταγωνιστής ωστόσο κόντρα στη Γαλλία ήταν άλλος.
Ο Στεφ Κάρι πήρε φωτιά στο τελευταίο τρίλεπτο, πάνω που οι «μπλε» είχαν πλησιάσει σε απόσταση τριπόντου (82-79). «Τρίποντο, uh?», φάνηκε να σκέφτεται κι ο έτερος αειθαλής αστέρας της Team USA. «Ας βάλω τα δικά μου, να τελειώνουμε…».
Εύστοχο σουτ τριών πόντων εκεί ακριβώς, 2,47’’ πριν το τέλος (στέλνοντας για βρούβες με μια προσποίηση τον Γκερσόν Γιαμπουσελέ), και βαθιά ανάσα για την παρέα του, που πήγε στο +6. Εύστοχη «βόμβα» και στο 1,52’’ για το 90-81. Τρίποντο κι ο σχεδόν 36χρονος Νικολά Μπατούμ, τον οποίο είχε χορέψει αμέσως πιο πριν; Τρίποντο κι ο ήδη 36χρονος Στεφ Κάρι για το 93-84 (μπροστά και στον Μπατούμ και στον Εβαν Φουρνιέ) και το «κλείδωμα» της νίκης, των χρυσών μεταλλίων στα αμερικανικά αποδυτήρια. Ένα ακόμα στα 35’’ πριν τη λήξη (με τρομερή καμπύλη), έτσι, για το καληνύχτα.
Με τη χαρακτηριστική του κίνηση με τις κολλημένες παλάμες δίπλα από το γερμένο κεφάλι του, σε στάση ύπνου, o Κάρι είπε το «bonne nuit» στους φιλάθλους του «Μπερσί» από την αγαπημένη του απόσταση. Βασικά, λίγο πιο μέσα από τα 7,25 μ., από τα οποία συνηθίζει να εκτελεί τους αντιπάλους του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Γουόριορς και προπονητή τον Στιβ Κερ.
Ο κόουτς και των «πολεμιστών» ήξερε φυσικά ότι διαθέτει έναν τέτοιο και στο πρόσωπο του πρωτοπαλίκαρού του στην Καλιφόρνια – κι ας το κρύβει ίσως εκείνος από τους αδαείς λόγω του baby face. Ο -όχι τόσο σιωπηλός- «δολοφόνος» όπλισε και… πυροβόλησε ξανά και ξανά.
Τέσσερα τρίποντα στο τελευταίο τρίλεπτο, 8/12 στο τέλος και 24 πόντοι. Τρίτος παίκτης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τουλάχιστον 20άρα και δίχως καθόλου βολές και δίποντα, μετά τον Κινέζο Γουάνγκ Σιπένγκ του 2012 (σε συντριβή ωστόσο 20 πόντων από την Αυστραλία του από τότε ηγέτη της, Πάτι Μιλς) και τον Ντέιμιαν Λίλαρντ του 2021 (σε ματσάκι της πλάκας ωστόσο απέναντι στο Ιράν).
Ο έτερος -όπως κι ο ΛεΜπρον δηλαδή- γεννηθείς στο Ακρον του Οχάιο φύλαξε την ομοβροντία σουτ τριών πόντων για τα καλύτερα. Για τα πιο δύσκολα. Δύο βράδια νωρίτερα, εκεί που οι Σέρβοι ήταν έτοιμοι για την έκπληξη, ο Κάρι αποτίναξε τις μαύρες (ή μάλλον κοκκινομπλέ, στα χρώματα των ΗΠΑ) πλερέζες με 36άρα και 9/14 «βόμβες» από την άρκτο! Παρά έναν πόντο, ρεκόρ για Αμερικανό σε Ολυμπιακούς (σ.σ: 37 ο Καρμέλο Αντονι, που είδε όλα τα ματς στο Παρίσι από τα επίσημα).
Κόντρα στους «όρλοβι», ο… μάστερ Στεφ φρόντισε και να κατεβάσει 8 ριμπάουντ. Κόντρα στην ομάδα που ηττήθηκε και στην τέταρτη παρουσία της σε τελικό από μια Team USA (!), φρόντισε να μοιράσει και 5 ασίστ. Ηταν τέτοια η επίδρασή του γενικότερα στη βερσιόν του 2024 για τις ΗΠΑ, που σε δύο αγώνες που κρίθηκαν -λίγο ή περισσότερο- οριακά, εμφάνισε +20 και ξανά +20 στο ομαδικό +/-. A, και ένα 60άρι στην αξιολόγηση.
Απαραίτητη λεπτομέρεια: στο γκρουπ της Λιλ και στον προημιτελικό, ο βετεράνος γκαρντ είχε παραμείνει κρύος, με 5/20 τρίποντα και συνολικά 27 μονάδες στο ranking στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια. Αστοχος ήταν και στα φιλικά, πλην του 105-79 επί της… Σερβίας με δική του 24άρα.
Απλώς, ο τετράκις πρωταθλητής του ΝΒΑ και δις MVP του (κι άλλη μια φορά πολυτιμότερος σε τελικούς) κρατιόταν να ξεσπάσει εκεί όπου όλος ο πλανήτης θα παρακολουθούσε. Ώστε στο δικό του στέμμα να προσθέσει το διαμάντι που του έλειπε. Αυτό για την κατάκτηση Ολυμπιακών Αγώνων.