Άγιαξ-Παναθηναϊκός: Ρεκόρ τα 34 πέναλτι για διοργάνωση της UEFA!

Ιστορία γράφτηκε στη ρεβάνς ανάμεσα στον Άγιαξ και τον Παναθηναϊκό, αφού τα 34 πέναλτι που εκτέλεσαν οι δύο ομάδες στην ψυχοφθόρο διαδικασία συνιστούν ρεκόρ για τις διοργανώσεις της UEFA! Ποιο είναι το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.

Νέο ρεκόρ της μακροσκελέστερης διαδικασίας πέναλτι στην ιστορία των διοργανώσεων της UEFA δημιούργησαν ο Άγιαξ και ο Παναθηναϊκός, στη ρεβάνς του Άμστερνταμ που βρήκε νικητές τους Ολλανδούς με 13-12, με ήρωα τον 40χρονο τερματοφύλακα, Ρέμκο Πάσβιρ.

Τα 34 πέναλτι που χρειάστηκε να εκτελέσουν οι δύο ομάδες μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής, συνιστούν νέο ρεκόρ για τις διοργανώσεις της UEFA, από την καθιέρωσή της ψυχοφθόρας διαδικασίας για την ανάδειξη νικητή, στις αρχές της δεκαετίας του 1970!

Σε συλλογικό επίπεδο, το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 28 πέναλτι που είχαν εκτελεστεί στον αγώνα της βορειοϊρλανδικής Γκλεντόραν με τη Γκζίρα Γιουνάιτεντ από τη Μάλτα, στις 20 Ιουλίου 2023! Η Γκζίρα Γιουνάιτεντ επικράτησε με 14-13, αφού οι παίκτες των δύο ομάδων μετέτρεψαν σε γκολ τις 27 πρώτες εκτελέσεις και στο 28ο, ο Λέον Μπόιντ των γηπεδούχων νικήθηκε από τον Μαλτέζο τερματοφύλακα, Ντέιβιντ Κασάρ.

Καλύτερο ήταν το ρεκόρ που είχε καταγραφεί σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλά κι αυτό έσπασε το βράδυ της Πέμπτης στο Άμστερνταμ. Τον Ιούνιο του 2007, στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων, η Ολλανδία απέκλεισε την Αγγλία με 13-12, ύστερα από 32 πέναλτι που εκτελέστηκαν στη σχετική διαδικασία! Λεπτομέρεια; Η εθνικότητα των νικητών.

Υπάρχει και ο τελικός του Europa League του 2021, ανάμεσα στη Βιγιαρεάλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 22 εκτελεσμένα πέναλτι. Οι δέκα πρώτοι εκτελεστές κάθε ομάδας ήταν εύστοχοι και όλα κρίθηκαν όταν χρειάστηκε να σουτάρουν οι τερματοφύλακες. Ο Ρούλι ευστόχησε και στη συνέχεια απέκρουσε την εκτέλεση του Νταβίδ Ντε Χέα, χαρίζοντας το τρόπαιο στη Βιγιαρεάλ.

Στο Euro των ανδρών, τέλος, το ρεκόρ είναι μόλις 18 πέναλτι κι έχει καταγραφεί δύο φορές. Πρώτα στον μικρό τελικό του 1980, ανάμεσα στην Τσεχοσλοβακία και την Ιταλία (9-8) και μετά στον προημιτελικό του 2016, ανάμεσα στη Γερμανία και την Ιταλία (6-5).

Το καλύτερο ελληνικό ρεκόρ και το παγκόσμιο

Ο ίδιος αριθμός πέναλτι (34) είχε εκτελεστεί και στον ιστορικό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας του 2009, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 15-14 με ήρωα τον Αντώνη Νικοπολίδη, ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι στην κανονική διάρκεια (3-3) και στην παράταση (4-4).

Το ρεκόρ, ωστόσο, για το Κύπελλο Ελλάδας είναι τα 36 πέναλτι που είχαν εκτελεστεί στον αγώνα της Αναγέννησης Γιαννιτσών με τον ΠΑΟΚ , στις 9 Οκτωβρίου 1985 στο γήπεδο της Κρύας Βρύσης. Ο «Δικέφαλος» πήρε την πρόκριση με 16-15, αφού οι γηπεδούχοι απέτυχαν να αξιοποιήσουν τρεις εκτελέσεις πέναλτι (έναντι δύο των παικτών του ΠΑΟΚ).

Ποιο είναι, τέλος, το παγκόσμιο ρεκόρ; Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, σημειώθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ναμίμπιας το 2005, ανάμεσα στην ΚΚ Πάλας και τους Σίβικς, με 48 πέναλτι! Η ΚΚ Πάλας επικράτησε με 17-16, κάτι που σημαίνει ότι οι νικητές απέτυχαν να βρουν δίχτυα σε επτά εκτελέσεις και οι ηττημένοι σε οκτώ!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News