Α' Εθνική: Η πρεμιέρα που έμεινε λειψή λόγω απεργίας των διαιτητών
Το 1993 το πρωτάθλημα άρχισε για πρώτη φορά τόσο νωρίς (22 Αυγούστου) λόγω της επικείμενης συμμετοχής της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Όμως, η απεργία των διαιτητών τίναξε στον αέρα την πρεμιέρα.
Αν στις μέρες μας θεωρείται φυσιολογικό το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα να αρχίζει τον Αύγουστο και οι ομάδες μας να παίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης απ’ τον Ιούλιο, το 1993, οπότε και αποφασίστηκε για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, κόντεψε να γίνει επανάσταση!
Τα «μπάνια του λαού» είχαν σταθεί αιτία για να αναβληθούν ακόμα και εκλογικές αναμετρήσεις. Τώρα, όμως, το ζήτημα ήταν… εθνικό. Η διοργάνωση της Α’ Εθνικής έπρεπε να τελειώσει νωρίς, ώστε η Εθνική Ελλάδας να έχει άπλετο χρόνο για να προετοιμαστεί ενόψει της παρθενικής συμμετοχής της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η 22α Αυγούστου είχε ανακοινωθεί από καιρό ως η ημερομηνία έναρξης κι όταν η κληρωτίδα έβγαλε το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στην 1η αγωνιστική, καταλαβαίνετε τι ακολούθησε.
Σιγά-σιγά οι ΠΑΕ αποδέχθηκαν ότι θα έκοβαν λιγότερα εισιτήρια απ’ ό,τι σε άλλες πρεμιέρες. Στην πορεία, όμως, προέκυψε κι άλλο πρόβλημα. Οι διαιτητές προκήρυξαν απεργία! Όχι για… τα μπάνια που έχαναν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο κανονισμό διαιτησίας, ενώ δεν έλειπαν και οι αναφορές σε οικονομικές διεκδικήσεις.
Αρχικά επικράτησε η άποψη ότι η πρεμιέρα θα αναβαλλόταν. Ο πρόεδρος της ΑΕΔ (η σημερινή ΚΕΔ), Τιμολέων Λάτσιος κι ο ομόλογός του της ομοσπονδίας διαιτητών (ΟΔΠΕ), Φάνης Γεωργίου, υποστήριζαν ότι όλα τα μέλη του θα μετείχαν στην απεργία. Οι σκέψεις του προέδρου της ΕΠΑΕ, Γιώργου Δέδε, για μετάκληση ξένων διαιτητών εγκαταλείφθηκαν γρήγορα, αφού δεν επαρκούσε ο χρόνος για τέτοιο εγχείρημα. Και όλα αφέθηκαν στο έλεος του Θεού.
Συνέβη, λοιπόν, το εξής παράδοξο. Η κλήρωση των διαιτητών (τότε δεν γινόταν ορισμός) πραγματοποιήθηκε κανονικά. Όμως, μέχρι και λίγες ώρες πριν τη σέντρα των αγώνων της πρεμιέρας, κανείς δεν γνώριζε αν θα εμφανίζονταν οι διαιτητές για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους! Κάτι που είχε, φυσικά, ως συνέπεια να είναι ακόμα μικρότερη η προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα.
Τα σκηνικά που εκτυλίχθηκαν στις 22 Αυγούστου 1993 ήταν τραγελαφικά. Στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, είχε κληρωθεί ο Χανιώτης, Τάσος Λεφάκης, ο οποίος δήλωσε έγκαιρα κώλυμα και τη θέση του πήρε ο Χρήστος Σάββας απ’ τον σύνδεσμο Κοζάνης. Δεν εμφανίστηκαν, όμως, οι επόπτες που βρέθηκαν τελικά έπειτα από εκκλήσεις που απευθύνθηκαν απ’ τα μεγάφωνα! Ο αγώνας άρχισε με 40λεπτη καθυστέρηση και έληξε ισόπαλος 0-0.
Στη Λιβαδειά, όπου ο τοπικός Λεβαδειακός υποδεχόταν την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο ομαλά. Ο διεθνής διαιτητής απ’ τη Χαλκιδική, Γιώργος Μπίκας, δεν εμφανίστηκε, πειθαρχώντας στην απεργία. Ύστερα από εκκλήσεις από τα μεγάφωνα, εμφανίστηκαν τρεις διαιτητές που δεν πληρούσαν τα προσόντα για να διευθύνουν αγώνες Α’ Εθνικής.
Τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων των δύο ΠΑΕ, Μιχάλη Σκλαπάνη και Γιάννη Καρρά, το χρίσμα δόθηκε στον Αθηναίο, Νίκο Περάκη. Έναν διαιτητή Δ’ Εθνικής (!) ο οποίος όμως βρισκόταν στον πίνακα των εποπτών της κορυφαίας κατηγορίας.
O αγώνας διεξήχθη (βλέπετε και στην κεντρική μας φωτογραφία φάση με πρωταγωνιστές τους Τόνι Σαβέβσκι και Κώστα Τσάνα) και η ΑΕΚ νίκησε 1-0 με γκολ του Αλέξη Αλεξανδρή. Όμως, το κατά πόσο ήταν ορθή η απόφαση διεξαγωγής του αγώνα αμφισβητήθηκε έντονα στη συνέχεια από τους Βοιωτούς.
Στη Νάουσα, όπου η «νεοφώτιστη» τοπική ομάδα υποδέχθηκε την ΑΕΛ, βρέθηκε πάλι ως από μηχανής θεός στην κερκίδα ο Αθηναίος διαιτητής, Γιάννης Παπαγεωργίου, για να αντικαταστήσει τον Δραμινό Χατζησταυρίδη, ο οποίος μετείχε στην απεργία. Η ομάδα της Λάρισας νίκησε με 3-2, με τον Βραζιλιάνο Πάουλο Ντα Σίλβα να πετυχαίνει το πρώτο γκολ του πρωταθλήματος.
Βρήκε τα λάστιχα σκασμένα
Το τέταρτο παιχνίδι που διεξήχθη κανονικά ήταν το Παναχαϊκή-Άρης (0-2), όχι όμως χωρίς περιπέτεια. Ο Αθηναίος διαιτητής, Σωτήρης Βοργιάς, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να σπάσει την απεργία, όμως την παραμονή του αγώνα βρήκε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σκασμένα από αγνώστους! Ήταν φυσικά αδύνατο να διορθώσει τη ζημιά (πού να βρεις βουλκανιζατέρ ανοιχτό μια Κυριακή του Αυγούστου στην Αθήνα;), κατάφερε όμως να μεταβεί με άλλον τρόπο στην Πάτρα και να διευθύνει το ματς.
Στον Βύρωνα, αντίθετα, όπου ο Εβρίτης διαιτητής, Γιάννης Δερμεντζόγλου, έκανε κανονικά την εμφάνισή του, ο αγώνας Αθηναϊκός-ΠΑΟΚ αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των εποπτών γραμμών. Στην κερκίδα βρέθηκαν πέντε διαιτητές πρόθυμοι να δώσουν τη λύση, όμως δεν συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους αξιολογημένους. Και ο Αθηναϊκός, χάρη στην επιμονή του νομικού του συμβούλου, Βασίλη Γκαγκάτση, δεν δέχθηκε να διεξαχθεί το παιχνίδι.
Η απεργία των διαιτητών κρίθηκε εν τέλει επιτυχημένη, αφού πέτυχε να αναβληθούν οι πέντε από τους εννέα αγώνες της πρεμιέρας. Πέρα από εκείνο του Βύρωνα, δεν διεξήχθησαν και τα ματς ΟΦΗ-Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης-Ηρακλής, Δόξα Δράμας-Ξάνθη και Απόλλων Καλαμαριάς-Εδεσσαϊκός. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και τρεις ημέρες αργότερα, οπότε ήταν προγραμματισμένοι αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν την οργή του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο γνωστός πολιτικός δεν φοβάται να χρησιμοποιεί πεζοδρομιακή γλώσσα και δεν δίστασε να κατηγορήσει τους διαιτητές και τους συνδικαλιστές τους ότι «φοράνε φουστανάκια»! Ο μεγάλος του βραχνάς ήταν τα έσοδα που έχανε το κράτος από το ΠΡΟ-ΠΟ.
Κάπου εκεί εμφανίστηκε και ο ομοσπονδιακός προπονητής (αλλά και ακραιφνής υποστηρικτής της τότε κυβέρνησης), Αλκέτας Παναγούλιας, ο οποίος επιτέθηκε στους Γεωργίου και Λάτσιο για τα προβλήματα που δημιουργούσαν στην ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος και κατ’ επέκταση στην εθνική ομάδα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Κώστας Τριβέλλας, συνέταξε νέους πίνακες διαιτητών αποκλείοντας τους απεργούς, αλλά στις 26 Αυγούστου έκανε πίσω.
Τελικά η πανελλαδική συνδιάσκεψη των εκπροσώπων των συνδέσμων διαιτητών αποφάσισε την αναστολή της απεργίας για δύο μήνες. Βασική προϋπόθεση ήταν να συνεχίζουν να κληρώνονται οι διαιτητές απ’ τους παλιούς πίνακες, μέχρι να καταρτιστούν οι νέοι από την ΑΕΔ. Το πρωτάθλημα συνεχίστηκε και στην πορεία βρέθηκε μια μέση λύση ώστε να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα.
Λύση βρέθηκε, αλλά το πρωτάθλημα είχε αρχίσει με τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις. Οι κακές γλώσσες έλεγαν, μάλιστα, ότι η συμμετοχή του Βασίλη Νικάκη στην απεργία θα του κόστιζε την παρουσία στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, μια και χρειαζόταν η θετική εισήγηση της ΕΠΟ.
Πράγματι, ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής δεν επιλέχθηκε απ’ τη FIFA, παρότι κάτι τέτοιο θεωρούταν σχεδόν βέβαιο με βάση την απόδοσή του σε διεθνείς αγώνες εκείνη την περίοδο.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 22 Αυγούστου
2023: Η 31χρονη πρώην αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και Ολυμπιονίκης, Αλεξάντρα Πολ, σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα στον Καναδά. Ο μόλις 10 μηνών γιος της που επιβαίνει στο όχημα σώζεται.
2017: Ο Ολυμπιακός προκρίνεται στους ομίλους του Champions League, αφού νικά τη Ριέκα και στην Κροατία με 1-0, με γκολ του Μάρκο Μάριν (25′). Στον πρώτο αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης» οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει με 2-1.
2013: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπαζίνας, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε νομικά και υπήρξε ερασιτέχνης αθλητής της άρσης βαρών, της πυγμαχίας και των ρίψεων. Έγινε γνωστός μέσα από τις σχολιογραφικές στήλες του στην αθλητική εφημερίδα «Ο Φίλαθλος» και τις εμφανίσεις του στο Κανάλι 5.
2010: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Κροάτης επιθετικός και προπονητής Στέπαν Μπόμπεκ. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας με 38 γκολ σε 63 εμφανίσεις από το 1946 μέχρι το 1956 και υπήρξε προπονητής του Παναθηναϊκού και της Παρτιζάν την δεκαετία του ’60 και του Ολυμπιακού και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ την δεκαετία του ‘70.
2008: Η ομάδα της Τζαμάικας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4×100 με παγκόσμιο ρεκόρ 37.10 και ο Γιουσέιν Μπολυτ γίνεται ο πρώτος αθλητής μετά τον Carl Lewis το 1984 που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο σε 3 αγωνίσματα (100μ, 200μ, 4×100μ) σε μία Ολυμπιάδα αλλά και πρώτος στην ιστορία που καταφέρνει να καταρρίψει 3 παγκόσμια ρεκόρ (μαζί με το 9.69 στα 100 μ. και το 19.30 στα 200 μ.) σε μία διοργάνωση.
2004: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 9.862 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το πρωί της ίδιας ημέρας, οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.
1999: Η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Μάριον Τζόουνς με 10.70 και δεύτερη η Ίνγκερ Μίλερ με 10.79.
1993: Η Μόρφω Δροσίδου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των -65 κ., στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τάε Κβον Ντο της Νέας Υόρκης.
1972: Η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δέχεται την ανεξάρτητη συμμετοχή της Ροδεσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αφού η πρόταση που έχει γίνει να συμμετάσχει κάτω από την σημαία της Βρετανίας έχει απορριφθεί από τους Ροδεσιανούς. Η Ροδεσία, που έχει πάρει το όνομά της από τον Cecil Rodes το 1889, διασπάται το 1911 στη Βόρεια (μετέπειτα Ζάμπια) και στη Νότια (μετέπειτα Ζιμπάμπουε). Το 1970 αυτοανακηρύσσεται δημοκρατία, με συνέπεια η Αγγλία και τα Ηνωμένα Έθνη να της επιβάλλουν εμπορικό αποκλεισμό.
1971: Η Κέρι Κλέιντ γίνεται η πρώτη αμερικανίδα επαγγελματίας οδηγός μοτοσυκλέτας.
1964: Η εκπομπή «Match of the Day» κάνει πρεμιέρα στο BBC μεταδίδοντας φάσεις από τον αγώνα Άρσεναλ-Λίβερπουλ.1+
1958: Ανάμεσα στους 21 αθλητές που προκριθεί στον τελικό του επί κοντώ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Στοκχόλμης, έχοντας περάσει το όριο των 4.15 μ., είναι και δύο Έλληνες. Ο χάλκινος ολυμπιονίκης του 1956, Γιώργος Ρουμπάνης, καταλαμβάνει τη 18η θέση με 4.10 μ. και ο Ρήγας Ευσταθιάδης μένει στην 19η, με άλμα στα 4.00 μ. Το χρυσό μετάλλιο κερδίζει ο Φινλανδός, Έελες Λάντστρεμ.
1950: Η Άλθια Γκίμπσον γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα τενίστρια που γίνεται δεκτή στο αμερικάνικο πρωτάθλημα (το μετέπειτα US Open).
1946: Ο Στέλιος Κυριακίδης δεν καταφέρνει να τερματίσει στον Μαραθώνιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου που διεξάγεται στο Όσλο. Ο Κύπριος πρωταθλητής είχε ως στόχο να ανέβει στο βάθρο, αφού λίγους μήνες νωρίτερα είχε κερδίσει τον Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης. Νικητής στο Όσλο αναδεικνύεται ο Φινλανδός, Μίκο Χιετάνεν.
1851: Το ιστιοφόρο «America» τερματίζει πρώτο μπροστά από 14 βρετανικά πλοία σε έναν αγώνα γύρω από την Νήσο Γουάιτ και δίνει το όνομά του στην διοργάνωση («America’s Cup»).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»