Ευρωλίγκα: Οι ΝΒΑers που ήρθαν στα μέρη μας φτιάχνουν ομάδα!

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αναπόφευκτα χάνει ό,τι καλύτερο βγαίνει από το ΝΒΑ, μα υπάρχει και η αντίστροφη ροή. Από τον Βεζένκοφ έως τον επίσης πρώην «ερυθρόλευκο» Ποκουσέφσκι και από τον Κορκμάζ στον συνοδοιπόρο των Αντετοκούνμπο, Νουόρα, όλοι οι σχετικοί παίκτες που καλωσορίζονται στην Ευρωλίγκα.

Δεκαπέντε παίκτες δηλώνονται στους αγώνες από τους συλλόγους του ΝΒΑ και τόσους ακριβώς βρίσκουμε τούτη τη στιγμή (μια και τα ρόστερ δεν έχουν ολοκληρωθεί) να έχουν έρθει από εκεί σε ομάδες της Ευρωλίγκας.

Κάποιοι εξ αυτών πέρασαν μέρος της περασμένης περιόδου και στην G-League. O Σάσα Βεζένκοφ… απασχολήθηκε κυρίως στην… κανονική ομάδα του Σακραμέντο, μα οι μόλις 42 εμφανίσεις του με 12 λεπτά μέσης συμμετοχής τον ξανάφεραν στην αγκαλιά του Ολυμπιακού, μέσω Τορόντο. Ισως η πιο σημαντική μεταγραφή γενικότερα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου μας – και η πιο ακριβή μετακίνηση. Ο MVP της σεζόν 2022-23 υπέγραψε συμβόλαιο που μπορεί να του αποφέρει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ από τους Πειραιώτες, αν φτάσει τα πέντε χρόνια διάρκειας και με τα διάφορα μπόνους…

Δεν ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που ήρθε πίσω. Κάθε άλλο. Συμπαίκτης του Βουλγαροκύπριου φόργουορντ στο Φάληρο τη διετία 2018-20, ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι μόλις υπέγραψε (την Τρίτη) στην Παρτίζαν. Ο ίδιων θέσεων ψηλόλιγνος Σέρβος είναι ακόμα 22 ετών. Είχε μια αξιοπρόσεκτη (αλλά και με αρκετούς τραυματισμούς) τριετία στην Οκλαχόμα, προτού χάσει τη θέση του πέρυσι στο ροτέισιον και κλείσει τη σεζόν στη Σάρλοτ (7,4 π. σε 18 ματς), που τον άφησε ελεύθερο.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε στην ομάδα του και τον Φρανκ Ντιλικινά, βασικό «άσο» της Γαλλίας στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είχε εμφανιστεί ανήλικος στην Ευρωλίγκα με τη Στρασμπούρ και προπονητή κι εκεί τον Βενσάν Κολέ. Αν και όγδοο ντραφτ πικ (!), ο καλός αμυντικός είχε ταβάνι τη σεζόν 2019-20 με 6,3 πόντους και 3 ασίστ στη Νέα Υόρκη. Τέσσερα χρόνια εκεί, δύο στο Ντάλας, ένα στη Σάρλοτ. Με μόλις πέντε ολιγόλεπτες εμφανίσεις στους Χόρνετς…

Ο συμπατριώτης του και επίσης αθλητικός γκαρντ Τεό Μαλεντόν επαναπατρίστηκε, για λογαριασμό μάλιστα της Βιλερμπάν από την οποία είχε φύγει για Οκλαχόμα το 2020. Ως ρούκι ήταν διψήφιος (10,1 π. με 3,5 ασ.), εντούτοις η πορεία του ήταν άκρως πτωτική. Πέρυσι εμφανίστηκε 13 φορές με τους Χόρνετς και τέσσερις με τους Σανς.

Ο σουτέρ των Μονεγάσκων, το διπλό χτύπημα της Εφές

Ο Τούρκος Φουρκάν Κορκμάζ έγινε συμπαίκτης του Νικ Καλάθη στη Μονακό.

Πολύ πιο συνεπή και μεγαλύτερη παρουσία στο ΝΒΑ και δη στη Φιλαδέλφεια από το 2017 μέχρι και πριν λίγους μήνες είχε ο Φουρκάν Κορκμάζ. Ο 27χρονος γκαρντ-φόργουορντ και δεινός σουτέρ τριών πόντων έβαζε το 2019-20 9,8 πόντους με 40,2% από τα 7,25 μ. με τους Σίξερς και αποτελεί νέο παίκτη της Μονακό.

To όνομα του 24χρονου φόργουορντ-σέντερ Λούκα Σάμανιτς ακούστηκε και για τον Παναθηναϊκό AKTOR, μα έβαλε τζίφρα πρόσφατα σε συμβόλαιο με τη Φενερμπαχτσέ. Πικ πρώτου γύρου των Σπερς το 2019, κατέγραψε σε μια διετία 36 συμμετοχές στο Σαν Αντόνιο και άλλες 50 την τελευταία διετία στη Γιούτα (9,9 π. πρόπερσι, σε μόλις 7 ματς ωστόσο). Εφαγε δηλαδή πολλή G-League, στην οποία εμφανίστηκε εξ ολοκλήρου ενδιάμεσα, την περίοδο 2021-22.

Περνώντας στους Αμερικανούς ΝΒΑers που θα γνωρίσουν την Ευρωλίγκα, ξεχωρίζει σίγουρα ο Τζόρνταν Νουόρα της Εφές. Ακόμα 26 ετών, ο Νεοϋορκέζος, αλλά διεθνής Νιγηριανός είχε μόλις πρόπερσι 13 πόντους μέσο όρο στην Ιντιάνα. Είχε αφήσει μετά από δυόμιση σεζόν το Μιλγουόκι, όπου ξέδινε με καλά νούμερα μόνο όταν απουσίαζαν οι βασικοί. Εκλεισε την περσινή στο Τορόντο, με 7,9, ποντάκια.

Η τουρκική ομάδα απέκτησε και τον επίσης φόργουορντ Στάνλεϊ Τζάκσον, Παγκόσμιο πρωταθλητή με τις Εθνικές ΗΠΑ Κ-16, Κ-17 και Κ-18. Ογδοο ντραφτ πικ, έκανε και χρονιά 8,7 πόντων στο Ντιτρόιτ, όμως στους τέσσερις επόμενους σταθμούς του στο ΝΒΑ έπαιζε λίγο και πέρυσι εμφανίστηκε μονάχα στους Στόκτον (και όχι στους Σακραμέντο) Κινγκς.

Γεννηθείς στις ΗΠΑ και διεθνής με τη χώρα καταγωγής του, Νιγηρία, είναι α λα Νουόρα και ο Τσιμέζιε Μέτου. Ο 27χρονος νέος πάουερ φόργουορντ (παίζει και στο «5») της Μπαρτσελόνα προέρχεται από την καλύτερη από τις έξι σεζόν του στο ΝΒΑ. Είχε μερικές αξιοπρόσεκτες εμφανίσεις και στο Φοίνιξ, προτού πάει τον Μάρτιο στους Πίστονς. Σε 14 συμμετοχές σημείωνε 10,5 πόντους!

Αφρικανικό αίμα έχει και ο ψηλός (περισσότερο «πεντάρι» δαύτος) Γουένιεν Γκέιμπριελ. Είδαμε άλλωστε τον μεγαλωμένο στις ΗΠΑ Νοτιοσουδανό και στους Ολυμπιακούς, μετά την εξαιρετική παρουσία του και στο περσινό Μουντομπάσκετ. Σε πέντε περιόδους στο ΝΒΑ φόρεσε επτά διαφορετικές φανέλες ο νέος σέντερ της Μακάμπι, παίζοντας πέρυσι στους Λέικερς και τους Γκρίζλις. Με τους πρώτους είχε πρόπερσι 6,7 πόντους και 4,3 ριμπάουντ.

Η Παρτίζαν τον Ποκουσέφσκι και Ντιλικινά πήρε και τον σούτινγκ γκαρντ Ντουέιν Ουάσινγκτον. Είχε 9,9 πόντους προ τριετίας στην Ιντιάνα και 7,9 πρόπερσι στο Φοίνιξ, προτού χτυπήσει και μείνει εκτός ΝΒΑ το τελευταίο έτος. Πρόλαβε πάντως να υπογράψει two-way contract με τους Νικς. Η δε Βιλερμπάν του Μαλεντόν, έφερε και τους Σακίλ Χάρισον (7 ομάδες ΝΒΑ σε ισάριθμα έτη, πέρυσι 3 αγ. στο Μέμφις) και Αντμιραλ Σκόφιλντ (23 αγ. στο Ορλάντο πέρυσι, προ διετίας έβαζε 4,2 π.) για τις πλάγιες θέσεις.

Η Μπασκόνια δίνει τα «κλειδιά» της περιφέρειας στον Τρεντ Φόρεστ. Από μία διετία σε Γιούτα και Ατλάντα, ο 26χρονος δεν βρήκε ποτέ πολύ χρόνο και προέρχεται από περίοδο 38 εμφανίσεων (2,2 π., 2,4 ασ.) με τους Χοκς. Στην Αρμάνι Μιλάνο εμπιστεύτηκαν τον σούτνιγκ γκαρντ Αρμόνι Μπρουκς των 11,2 πόντων το 2020-21 στο Χιούστον (σε 20 αγ.) και του λιγοστού χρόνου σε Τορόντο και Μπρούκλιν (4,2 π. πέρυσι) έκτοτε.

Μέχρι και… προπονητή από το ΝΒΑ έχουμε. Τον παλιό Βραζιλιάνο ψηλό Τιάγκο Σπλίτερ (Μπασκόνια, πρωταθλητής με τους Σπερς το 2014), που ανέλαβε τη ρούκι Παρί προερχόμενος από τα τεχνικά τιμ των Νετς (2019-23) και Ρόκετς (2023-24)!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News