Παναθηναϊκός AKTOR: O Γιούρτσεβεν και οι σέντερ χωρίς σουτ που… αποβάλλονται από το ΝΒΑ
Ο Τούρκος των πολλών αγωνιστικών αρετών δεν στέριωσε στο ΝΒΑ, που απαιτεί συγκεκριμένα πράγματα από τους ψηλούς. Οι 13+3 (Ευρωπαίοι και μη Αμερικανοί) που πλήρωσαν την… έλλειψη τριπόντου και όχι μόνο, ερχόμενοι στην Ευρωλίγκα, και η αρχετυπική περίπτωση του Γκρεγκ Μονρό.
Σέντερ που έχει… σπίτι του τη ρακέτα. Με καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι και δη στο ποστ, ακόμα καλύτερος ριμπάουντερ, δίνοντας καλά σκριν – αλλά σχετικά αργός και μέτριος αμυντικός, πάνω απ’ όλα χωρίς μακρινό σουτ.
Κοινώς, όχι… απαραίτητος για το ΝΒΑ ο Εμέρ Γιούρτσεβεν. Εδώ και αρκετά χρόνια, η κορυφαία λίγκα του πλανήτη έχει πάρει έναν αγωνιστικό προσανατολισμό που θέλει τους σέντερ να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα και δεδομένα να απειλούν από μακρινή απόσταση, ει δυνατόν και από τη γραμμή των τριών πόντων.
Οι υπόλοιποι, οι ας τους πούμε old school, είναι αναλώσιμοι. Κι αν τυγχάνουν και μη Αμερικανοί, αργά ή γρήγορα ξεβράζονται στην από δω μεριά του Ατλαντικού. Κρυμμένη ευλογία, για κάποιους συλλόγους της Ευρωλίγκας. Είθε και για τον Παναθηναϊκό AKTOR, που έκανε δικό του για δύο χρόνια (1+1) τον Τούρκο των 211 εκατοστών και των Χιτ και Τζαζ την προηγούμενη τριετία.
Ολόκληρος Εντι Ταβάρες, ο μακράν πιο κυρίαρχος ψηλός των ευρωπαϊκών γηπέδων, είχε καταγράψει μονάχα 13 ολιγόλεπτες εμφανίσεις τη διετία 2015-17 σε Ατλάντα και Κλίβελαντ. Εκτοτε o γίγαντας των 221 εκατοστών από το Πράσινο Ακρωτήριο αποτελεί το τρομακτικότερο σκιάχτρο της κορυφαίας πλην ΝΒΑ λίγκας, με τη φανέλα της Ρεάλ. Η «Βασίλισσα» είχε πάρει από το 2014 τον Γκουστάβο Αγιόν, φόργουορντ-σέντερ επίσης δίχως τρίποντο. Ο Μεξικανός είχε ξεκινήσει ελπιδοφόρα το 2011 στη Νέα Ορλεάνη, μα σε Ορλάντο, Μιλγουόκι και Ατλάντα έπαιξε πολύ λιγότερο.
Τo ίδιο έτος με τον Ταβάρες, στην έτερη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας, ήρθε ο Κέβιν Σεραφέν. Στην πολύ πιο αξιόλογη (sic) δική του επταετία στις ΗΠΑ, ο Γάλλος της Μπαρτσελόνα (2017-19) δεν έφτιαξε ποτέ μακρινό σουτ και παρ’ ότι είχε και χρονιά 9,1 πόντων μέσο όρο στην Ουάσινγκτον, δεν έβαλε κανένα τρίποντο.
Παπαγιάννης και Κουφός, βίοι αντίθετοι
Το 2018 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ναι, πλέον βασίζεται επιθετικά στο μακρινό σουτάκι, στήνοντας το ένα πικ εν ποπ μετά το άλλο, εντούτοις τότε ακόμα δεν σκεφτόταν καν να εκτελέσει από τέτοιες αποστάσεις. Αν και υψηλό πικ (Νο 13 στο ντραφτ του 2016), στο Σακραμέντο έπαιξε ελάχιστα επί μιάμιση περίοδο και στο Πόρτλαντ τέσσερα λεπτά…
Ανάλογη η περίπτωση του Ζοφρέ Λοβέρν. O φόργουορντ-σέντερ της τετραετούς παρουσίας στο ΝΒΑ έπαιρνε πού και πού μερικά τρίποντα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Π.χ. είχε μόλις 24,5% στην καλύτερή του σεζόν, στο Ντένβερ (7,9 π.). Ακόμα χειρότερα ήταν τα ποσοστά του προτού διαπλεύσει τον Ατλαντικό (8/35 τρ. στην Παρτίζαν). Μετά, είχε 4/12 τη διετία 2019-21 στην Ευρωλίγκα και δεν επιχείρησε το παραμικρό την επόμενη τέτοια (2021-23). Και ξαφνικά, πέρυσι, είχε 19/53 σουτ τριών πόντων με τη Βιλερμπάν!
Ο Γάλλος είχε γυρίσει στην Ευρώπη επίσης το 2018, όπως κι ο Τζόελ Μπολομπόι. Old school ψηλό δεν τον λες τον ευκίνητο Ρωσοουκρανό, που πέρασε κι από τον Ολυμπιακό, εντούτοις σε Γιούτα και Μιλγουόκι είχε συνολικά 1/5 τριποντάκια. Στην πρώτη του διετία στην ΤΣΣΚΑ απειλούσε με συνέπεια από την άρκτο, αλλά στις τέσσερις τελευταίες του σεζόν στην Ευρωλίγκα σε Μόσχα, Φάληρο και Βελιγράδι έχει μόλις 21/70.
Την επόμενη χρονιά, το 2019, η «ομάδα του στρατού» περιμάζεψε και τον δικό μας Κώστα Κουφό. Εντάξει, προϊόν του αμερικανικού μπάσκετ είναι ο ελληνικ(ότατ)ης καταγωγής παλιότερα διεθνής, με τον οποίο συνέβη το… αντίστροφο του Παπαγιάννη. Ξεκίνησε (σε κολέγιο και μικρές Εθνικές) ως ένας ευκίνητος πάουερ φόργουορντ που διέθετε και τρίποντο, για να γίνει ένας ρολίστας των ρακετών και του «5». Εκανε καριέρα είναι η αλήθεια έτσι, ήταν βασικός ακόμα και το 2016-17 στο Σακραμέντο. Η μπογιά του πέρασε απότομα. Από τα 7,25 μ. δεν ευστόχησε ποτέ σε 686 ματς κανονικής περιόδου, σε ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακό δεν πήρε καν σουτ από τα 6,75 μ.
Ζίζιτς, φετινές μεταγραφές, αρχέτυπο… Μονρό
Ντραφτ πικ πρώτου γύρου, ο Αντε Ζίζιτς ήταν βασικός σε 25 αγώνες των Καβαλίερς την περίοδο 2018-19, αλλά δεν εμπλούτισε το επιθετικό του ρεπερτόριο. Ο Κροάτης σέντερ ακολουθεί από το 2020 πτωτική πορεία και στην Ευρωλίγκα (Μακάμπι, Εφές, Βίρτους). Ο πολύ πιο αθλητικός, αλλά δίχως καν… σκέψη να σουτάρει έστω από μέση απόσταση Κώστας Αντετοκούνμπο αποκτήθηκε το 2021 από τη Βιλερμπάν. Είχε καταγράψει 22 ολιγόλεπτες εμφανίσεις σε Μάβερικς και Λέικερς, από πέρυσι βλέπουμε στον Παναθηναϊκό τον Ελληνα σέντερ.
Τότε ήρθε από τη Φιλαδέλφεια στη Ρεάλ (παρεμπιπτόντως, δρομολόγιο αντίθετο με το προ ημερών του Γκερσόν Γιαμπουσελέ) ο Βενσάν Πουαριέ. Ο Γάλλος, που στο εξής θα εμφανίζεται με την Εφές, είχε συνολικά 1/3 τρίποντα με Σέλτικς και Σίξερς. Το προηγούμενο καλοκαίρι η Μπάρτσα επαναπάτρισε τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ. MVP του Ευρωμπάσκετ 2022 και με αξιοπρόσεκτη παρουσία σε Νέα Υόρκη, Σάρλοτ και Νέα Ορλεάνη, δεν έγινε ποτέ βασικός στην εκεί επταετή θητεία του και το προφίλ του δεν ήταν ακριβώς εκείνο του… επιθυμητού σέντερ.
Στην πατρίδα του και δη στη Ρεάλ γύρισε αυτό το θέρος κι ο (νιγηριανής καταγωγής) φόργουορντ-σέντερ Ουσμάν Γκαρούμπα, που δεν έπιασε σε Χιούστον και Γκόλντεν Στέιτ. Η δε Μακάμπι πήρε τον Νοτιοσουδανό διεθνή Γουένιεν Γκέιμπριελ, που έκανε περισσότερα πραγματάκια στη δική του θητεία στο ΝΒΑ. Αμφότεροι πολυσύνθετοι, αθλητικοί και καλοί αμυντικοί, καμία σχέση δηλαδή με πανύψηλα βαριά κορμιά. Μα κι αυτοί δίχως συνεπές σουτ απ’ έξω…
Πηγαίνοντας πριν και από την καθιέρωση του σημερινού φορμά της Ευρωλίγκας, βρίσκουμε και τους Σέρβους Ογκνιεν Κούζμιτς και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα του Παναθηναϊκού το 2015. Ο πρώτος δεν απειλούσε επιθετικά, ο δεύτερος ήταν αργός αμυντικά και οι τρομερές πλαστικές κινήσεις του στο άλλο μισό δεν εκτιμήθηκαν όσο ίσως έπρεπε. Όχι, τρίποντα δεν έβαζε. Ευρωπαίοι φόργουορντ-σέντερ και πρώην ΝΒΑers σαν τους Φίλιπ Πετρούσεφ, Μάρκο Σιμόνοβιτς και Λούκα Σάμανιτς (νέο απόκτημα της Φενερμπαχτσέ) έχουν σουτάκι από μακριά και γι’ αυτό δεν αναφέρθηκαν νωρίτερα.
Αν επεκτείνουμε το θέμα και στους Αμερικανούς σέντερ που έπαψαν να συγκινούν το ΝΒΑ λόγω του αγωνιστικού τους προφίλ και ήρθαν στην Ευρωλίγκα, εξέχουσα θέση βρίσκει ο Γκρεγκ Μονρό (Μπάγερν 2019-20, Χίμκι 2020-21). Παίκτης με μέσους όρους νταμπλ-νταμπλ επί τέσσερα χρόνια στο Ντιτρόιτ, με 15,3 πόντους και στο Μιλγουόκι, δεν μπορούσε να βρει δουλειά μετά κι από ένα πέρασμα με 13,7 π. στη Φιλαδέλφεια. Το ότι ήταν κακός στην προσωπική άμυνα και δεν διέθετε τρίποντο μετρούσε περισσότερο από τη δεινότητά του στα ριμπάουντ και την τρομερή επαφή με το αντίπαλο καλάθι…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός AKTOR: Και επίσημα Ομέρ Γιουρτσεβέν για 1+1 χρόνια
- Παναθηναϊκός AKTOR: Πρώτη προπόνηση για τους πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας - Το μήνυμα της ΚΑΕ για... ζώνες
- Παναθηναϊκός Aktor: Οριστικά, ο Γιουρτσεβέν θα φοράει τα πράσινα για δύο χρόνια!
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του