Χρήστος Παπανικολάου: Το ασημένιο μετάλλιο στη Βουδαπέστη
Το επί κοντώ δεν έγινε εθνικό μας αγώνισμα στον στίβο με τις επιτυχίες του Εμμανουήλ Καραλή. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1966 ο Χρήστος Παπανικολάου ανέβαινε στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και δεν ήταν καν ο πρώτος Έλληνας με μετάλλιο.
Η συνάντηση που είχε ο Εμμανουήλ Καραλής με τον Χρήστο Παπανικολάου στις 16 Ιουνίου, στο περιθώριο του μίτινγκ Fly Athens στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ήταν συγκινητική και συνάμα συμβολική, παρότι δεν αξιολογήθηκε όπως άξιζε από τα ΜΜΕ.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Καραλής είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης και είχε την τιμή να σφίξει το χέρι και να ακούσει τα στοργικά λόγια του ανθρώπου που είναι ένας από τους ζωντανούς θρύλους του ελληνικού επί κοντώ και είχε καταφέρει το ίδιο πράγμα 58 χρόνια νωρίτερα.
Ήταν 2 Σεπτεμβρίου 1966 όταν ο Παπανικολάου είχε ανέβει κι αυτός στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (5.05 μ.), ο Τρικαλινός αθλητής είχε καταταγεί δεύτερος πίσω απ’ τον μεγάλο αντίπαλό του, τον Ανατολικογερμανό, Βόλφγκανγκ Νόρτβιχ (5.10 μ.).
Αυτό ήταν και το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά το 1934, όταν ο Χρήστος Μάντικας είχε κατακτήσει το χάλκινο στα 400 μέτρα με εμπόδια. Δεν ήταν, όμως, το πρώτο μετάλλιο της χώρας μας σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση στο επί κοντώ. Είχε προηγηθεί ο άλλος ζωντανός θρύλος του αγωνίσματος, ο 95χρονος σήμερα Γιώργος Ρουμπάνης, ο οποίος το 1956 είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης!
Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν πολλά χρόνια για να βρεθεί άξιος διάδοχος του Παπανικολάου, ο οποίος έφτασε στο απόγειο της δόξας του στις 24 Οκτωβρίου 1970, όταν σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 5.49 μ. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι οι διακρίσεις της σύγχρονης εποχής (μην ξεχνάμε και τον Κώστα Φιλιππίδη) δεν είναι τυχαίες. Το επί κοντώ είναι στο αίμα του Έλληνα.
Δυστυχώς, ο Παπανικολάου δεν έμελλε να κερδίσει άλλο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς Αγώνες (στα χρόνια του δεν υπήρχε ακόμα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα). Στους Ολυμπιακούς του Μεξικού το 1968 έμεινε τέταρτος, διάκριση σίγουρα σημαντική, η οποία όμως δεν τον άφησε ικανοποιημένο. O Νόρτβιχ είχε καταταγεί τότε τρίτος, με δεύτερο τον Δυτικογερμανό, Κλάους Σιπρόφσκι και χρυσό ολυμπιονίκη τον Αμερικανό, Μπομπ Σίγκρεν.
Τέταρτος έμεινε ο Παπανικολάου και στο Ευρωπαϊκό του 1969 στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου νικητής αναδείχθηκε πάλι ο Νόρτβιχ. Το 1971 στο Ελσίνκι απέτυχε να προκριθεί στον τελικό, ενώ στους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο πέρασε τον «σκόπελο» του προκριματικού, αλλά έμεινε μακριά από το βάθρο (11ος με 5.00 μ.).
Στον αντίποδα, ο Παπανικολάου κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967 και του 1971, επιτυχία διόλου αμελητέα μια και υπήρχαν δυνατοί αντίπαλοι, όπως ο Ιταλός Ρενάτο Ντιονίζι και οι Γάλλοι Φρανσουά Τρακανέλι και Ερβέ Ντ’ Ανκός. Επίσης, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην Πανεπιστημιάδα του 1970 πίσω από – ποιον άλλον; – τον Νόρτβιχ.
Στα 82 του σήμερα, ο Παπανικολάου παραμένει ακμαίος και σίγουρα θα χάρηκε όταν είδε τον Καραλή να περνάει τα 6.00 μ. στο Diamond League του Χόζουφ. Το ίδιο χαρούμενος έδειχνε και στις 16 Ιουνίου όταν χάριζε στον μετέπειτα χάλκινο ολυμπιονίκη του Παρισιού το κάδρο με τα αποκόμματα των εφημερίδων με τις αναφορές στο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 1970.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Σεπτεμβρίου
2018: Η Εθνική Νέων Ανδρών στο πόλο, με προπονητή τον Τεό Λοράντο, κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Μινσκ, νικώντας με 14-12 το Μαυροβούνιο στον τελικό.
2007: Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αναδεικνύονται ισόπαλοι 0-0 στο «Απ. Νικολαΐδης». Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την υπεροχή και στέκονται άτυχοι με το δοκάρι του Λούα Λούα στο 22′.
1999: Διεξάγεται φιλικός αγώνας στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Γαλατασαράι για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από τον σεισμό στην Τουρκία. Συγκεντρώνονται 24 εκατ. δρχ.
1984: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Εκτός από το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, αγαπούσε τον ιππόδρομο αλλά και το ποδόσφαιρο και μάλιστα είχε παίξει στον Αθηναϊκό την δεκαετία του 1920.
1980: Ο Παναθηναϊκός σημειώνει την πρώτη νίκη του επί του Ολυμπιακού στο πόλο (3-2 στην Πάτρα).
1978: Ο Γκρέιαμ Σάλμον καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ τυφλών στα 100 μ., σε μίτινγκ στη Σκωτία.
1972: O Τζόνι Άκι-Μπούα από την Ουγκάντα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου και μάλιστα σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ (47.82) παρότι τρέχει στον εσωτερικό διάδρομο. Στον τελικό έχει προκριθεί και ο Κύπριος, Σταύρος Τζιωρτζής, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα και τερματίζει στην έκτη θέση με 49.66.
1960: Η Σοβιετική Ταμάρα Πρες κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία με νέο ολυμπιακό ρεκόρ (17.32 μ.). Μία ημέρα νωρίτερα, η μικρότερη αδελφή της, Ιρίνα Πρες, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 80 μ. εμπ. με χρόνο 10.8.
1937: Πεθαίνει στη Λωζάνη σε ηλικία 74 ετών ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία του στο όνειρο της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και αποτέλεσε τον δεύτερο πρόεδρο της ΔΟΕ, μετά τον Έλληνα λογοτέχνη, Δημήτριο Βικέλα. Θα ταφεί στην Λωζάνη, όμως τον Μάρτιο του 1938 η καρδιά του θα αφαιρεθεί από το σώμα του για να ταφεί στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος.
1893: Η Λίβερπουλ πετυχαίνει την παρθενική της νίκη στο πλαίσιο της Football League. Επικρατεί με 2-0 τη Μίντλεσμπρο Αϊρονόπολις, στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας, με τον Μάλκομ ΜακΒιν να σημειώνει το παρθενικό γκολ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα