Εβάν Φουρνιέ: Ενας «bomber» που μεταμορφώνει τον Ολυμπιακό από φαβορί σε αφεντικό της Ευρώπης!

Ο Εβάν Φουρνιέ είναι το κομμάτι που έλειπε απο το παζλ του Γιώργου Μπαρτζώκα και πέρα απο το οτι αποτελεί μια ηχηρή μεταγραφή, αποτελεί και μια κίνηση με μεγάλη ουσία.

Ο Εβάν Φουρνιέ τα βρήκε σε όλα με τον Ολυμπιακό και θα συνεχίσει στο λιμάνι τη σπουδαία καριέρα του, ολοκληρώνοντας έτσι την πιο εντυπωσιακή μετακίνηση της χρονιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Ο Γάλλος υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας και θα ενισχύσει το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

Τα αφεντικά του μπασκετικού Ολυμπιακού, έχοντας φυσικά τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου Μπαρτζώκα που «τρελαίνεται» για τον παίκτη, προσέφεραν ένα ηγεμονικό συμβόλαιο για 2 χρόνια συνολικών απολαβών κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλάμε για παραπάνω χρήματα από αυτά που δόθηκαν για την απόκτηση του Σάσα Βεζένκοφ.

Η προσθήκη του Φουρνιέ, όμως, αλλάζει τα δεδομένα για τους ξένους στο ρόστερ, οι οποίοι είναι ήδη… οριακά και δεν πρόκειται να χωρέσουν μαζί με τον Γάλλο. Τα σενάρια, λοιπόν, είναι πολλά, όμως παραμένουν σενάρια.

Κι αφού κυριολεκτικά κανείς μας, δεν μπορεί να βρίσκεται στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα, ας δούμε τι μπορεί να προσφέρει ο Φουρνιέ στα ευρωπαϊκά παρκέ και στον Ολυμπιακό…

Ο κατάλληλος παίκτης για να δημιουργήσει ανισορροπία στις αντίπαλες άμυνες

Ο Φουρνιέ θα αποτελέσει έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τις αντίπαλες άμυνες. Κι αυτό γιατί είναι ο καταλληλότερος παίκτης στο ρόστερ του Ολυμπιακού και στην θέση που αγωνίζεται, ώστε οι αντίπαλοι να πρέπει αναγκαστικά να προσαρμοστούν πάνω του.

Ο Φουρνιέ είναι κάτι παραπάνω από ένας αξιόπιστος σουτέρ στο τρίποντο και αυτό θα δημιουργήσει χώρους για τους συμπαίκτες του, αφού οι άμυνες θα αναγκάζονται σε αρκετά hedge-out μετά από σκριν και θα κρίνεται σχεδόν… απαγορευτικό η περιφέρεια να κλείνει σε οποιονδήποτε ψηλό  του Ολυμπιακού με double team.

Ένα επιθετικό πασπαρτού στα χέρια του Μπαρτζώκα

Ο Φουρνιέ μπορεί να ταιριάξει σε κάθε (μα σε κάθε) επιθετικό σύστημα του Γιώργου Μπαρτζώκα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αποτελεί κίνηση ουσίας και όχι εντυπωσιασμού.

Είτε μιλάμε για pick n roll επιθέσεις, είτε για motion, είτε για οποιοδήποτε άλλο σύστημα εφαρμόζει ο Έλληνας τεχνικός, ο Φουρνιέ είναι ο κατάλληλος παίκτης να το υλοποιήσει.

Ο Γάλλος είναι ένας pick n’ roll χειριστής μισού γηπέδου και μπορεί να ανταποκριθεί άψογα σε ρόλο δημιουργού.

Αντίδοτο… δεν υπάρχει για τον 31χρονο.

Αν η αντίπαλη άμυνα δοκιμάσει να τον παίξει under στα σκριν θα σουτάρει (37.4% στα τρίποντα) με τον ίδιο να διαθέτει το pull-up σουτ στο ρεπερτόριο του.

Αν η άμυνα επιλέξει να δώσει χώρο στον παίκτη για mid-range σουτ (αν δηλαδή επιλέξει το drop), μπορεί να ευστοχήσει με άνεση (40%).

Αν πάλι οι αντίπαλοι του αφήσουν χώρο να πάει στην ρακέτα, διαθέτει εξαιρετικό drive και σε καταστάσεις “under the rim” έχει το εκπληκτικό 64% σε ποσοστό ευστοχίας.

Η δυνατότητα για μια motion επίθεση είναι σχεδόν αυτονόητη, αφού ο Γάλλος έχει δοκιμαστεί ουκ ολίγες φορές σε τέτοιες καταστάσεις στο NBA και το ίδιο καλά, μπορεί να υπηρετήσει το σύστημα και εδώ, με την συνδρομή των Φαλ-Μιλουτίνοφ, αλλά και των υπολοίπων συμπαικτών του.

Η weak-side που… καταργείται και η ποικιλία στα σχήματα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει την δυνατότητα να επιλέξει πολλά και διαφορετικά σχήματα.

Εχει τη δυνατότητα από τον Ιανουάριο, να παίξει με τρεις ικανούς χειριστές (Εβανς, Βιλντόζα, Φουρνιέ).

Εχει ακόμη την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει στο «1» τον Γουόκαπ και στα «φτερά» τους Ντόρσει-Φουρνιέ, ώστε ουσιαστικά να μπορεί να απειλήσει από το τρίποντο.

Στην δεύτερη περίπτωση, η weak-side σχεδόν… καταργείται, αφού ο Φουρνιέ θα αποτελέσει την no 1 απειλή για ελεύθερο σουτ (είναι εξαιρετικός και στις catch n’ shoot καταστάσεις), αλλά και ο Ντόρσεϊ μπορεί να εκτελέσει το ίδιο καλά από τα 6.75.

Μην λησμονούμε πως ο Γάλλος είναι σπεσιαλίστας σε καταστάσεις off ball (μακριά από την μπάλα).

Οταν αγωνίζεται στο «2», θα έχει περισσότερο δημιουργικό ρόλο, χωρίς να σημαίνει πως δεν θα σκοράρει. Οταν πάλι, αγωνίζεται στο «3» θα έχει έναν πιο καθαρά… εκτελεστικό ρόλο.

Η αδυναμία στην άμυνα και το ερωτηματικό της προσαρμογής

Θα χαρακτηρίζαμε τον Φουρνιέ ως έναν αξιοπρεπή, άλλα όχι elite αμυντικό.

Στο NBA, εκεί που το επίπεδο είναι σαφώς πιο απαιτητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας μέτριας δυναμικής παίκτης στην άμυνα. Ωστόσο, στην Ευρώπη τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο.

Σε καμία περίπτωση δεν θα τον δούμε να μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Μολαταύτα, δεν θα τον δούμε να γίνεται «στόχος» από τις επιθέσεις των αντιπάλων.

Ερωτηματικό παραμένει η προσαρμογή του, αφού ο Γάλλος σταρ, θα επιστρέψει στην Ευρώπη μετά από 12 ολόκληρα χρόνια στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ωστόσο, έχουμε δει παίκτες που ήρθαν από το NBA να προσαρμόζονται σχεδόν άμεσα, όπως ο Κέντρικ Ναν, αφού η «ψαλίδα» μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, δεν είναι πλέον χαώδης.

Συνυπολογίστε πως ο Φουρνιέ έχει γνώση από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφού είναι διεθνής και βασικό στέλεχος της εθνικής Γαλλίας και στις διοργανώσεις της FIBA οι κανόνες είναι προσαρμοσμένοι στο στυλ της «γηραιάς ηπείρου».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News