Γιώργος Χελάκης: Παίκτες που ο σβέρκος τους δεν έχει συνηθίσει στις σφαλιάρες των απανωτών αποκλεισμών...

Η Εθνική μας έχει τη δυνατότητα απόψε να πάρει τη νίκη, όπως το έκανε και την τελευταία φορά που συνάντησε εκτός έδρας τους Ιρλανδούς.

Πέρα απ’ τη θαυμάσια απόδοση και τα δύο γκολ, υπήρχε και κάτι άλλο που μου άρεσε πολύ απ’ τον Φώτη Ιωαννίδη. Η δήλωσή του ότι πάμε για πρωτιά στον όμιλο μας, παρά το γεγονός ότι εκτός απ’ τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, έχουμε μπροστά μας και την Αγγλία.

Η δήλωση είναι ενδεικτική όχι μιας κάποιας επιπολαιότητας, αλλά καλής ψυχολογίας. Είναι σημαντικό να έχει τέτοια ένας ποδοσφαιριστής, ο σύλλογος του οποίου έχει κάνει αρνητικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν ανάλογη ψυχολογία έχουν κι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του στην Εθνική. Αν δεν έχουν, είναι ανάγκη ν’ αποκτήσουν.

Αν οι παλιότεροι έχουν φορτωθεί με τις απανωτές αποτυχίες των τελευταίων ετών, είναι απαραίτητο οι νέοι να μην αποδεχτούν ένα κλίμα περιορισμένων φιλοδοξιών. Με τη νίκη της επί της Φινλανδίας η Εθνική σκαρφάλωσε απ’ την εικοστή έκτη στην εικοστή τέταρτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Αυτό σημαίνει πως αν αύριο γινόταν η κλήρωση των ομίλων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Εθνική μας θα ήταν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Ο βασικός αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδος

Μ’ άλλα λόγια στον όμιλό της θα είχε μπροστά μόνο μία σπουδαία ομάδα, όχι δύο. Μεγάλη υπόθεση όταν δίνεις μάχη για να επιστρέψεις στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Επειδή είμαστε εικοστοί τέταρτοι, δηλαδή στο όριο, αφού οι όμιλοι των προκριματικών είναι δώδεκα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως σε κάθε ματς του Nations League παίζουμε για τη νίκη. Πολύ δε περισσότερο που θεωρητικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθούμε κι από αυτό τον δρόμο στα τελικά του Μουντιάλ. Το Nations League δίνει τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια για το Μουντιάλ.

Εξαιρούνται φυσικά απ’ αυτά οι εθνικές ομάδες που θα πάρουν την πρόκρισή τους απ’ τους ομίλους των προκριματικών. Αρα δεν αποκλείεται στην υπόθεση των εισιτηρίων να εμπλακούν κι οι ομάδες απ’ το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας του Nations League.

Κάθε παιχνίδι μετράει και για τη συμμετοχή στο Μουντιάλ 2026

Δηλαδή και η δική μας Εθνική, στην περίπτωση που η Αγγλία εξασφαλίσει την πρόκρισή της απ’ τους ομίλους των προκριματικών. Το σύστημα είναι κάπως περίπλοκο, αλλά τα περιθώρια υπάρχουν. Αυτό σημαίνει πως κάθε παιχνίδι που παίζουμε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση μετράει και για τη συμμετοχή μας στα τελικά του Μουντιάλ.

Απόψε στο Δουβλίνο παίζουμε για τη νίκη. Η Εθνική μας έχει τη δυνατότητα να τη διεκδικήσει και να την πάρει, όπως το έκανε και την τελευταία φορά που συνάντησε εκτός έδρας τους Ιρλανδούς. Για να το πετύχει χρειάζεται καλύτερη εμφάνιση απ’ αυτή που έκανε το βράδυ του Σαββάτου κόντρα στους Φινλανδούς. Χρειάζεται επίσης παίκτες με την ψυχολογία και την απόδοση του Φώτη Ιωαννίδη. Παίκτες που… ο σβέρκος τους δεν έχει συνηθίσει στις σφαλιάρες των απανωτών αποκλεισμών. Ευτυχώς, υπάρχουν κάμποσοι τέτοιοι στην αποστολή της Εθνικής που βρίσκεται στο Δουβλίνο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News