Σταύρος Γεωργακόπουλος: Γιατί κάποιοι φανερώνουν προτάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι τις κρατούν κρυφές;

Οι διοικήσεις Παναθηναϊκού και ΑΕΚ προτίμησαν φέτος να «φωνάξουν» τις προτάσεις που είχαν για Ιωαννίδη και Γκαρσία, καθώς και τα «όχι» που ακολούθησαν. Αντίθετα, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν έβγαλαν… κιχ σε ανάλογες προσφορές για παίκτες τους.

Εν τελώς διαφορετικούς δρόμους έχουν διαλέξει οι μεγάλες ομάδες του τόπου όχι μόνο στην αγωνιστική προσέγγιση, αλλά και στην επικοινωνιακή. Την ώρα που μία ακόμη μεταγραφική σεζόν οδεύει στο φινάλε της, με τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη να έχουν καταθέσει ήδη τις λίστες τους στην ΟΥΕΦΑ, έχει σημασία να δούμε το πώς λειτούργησαν όλο αυτό το διάστημα στο σκέλος των… διαρροών.

Θα λέγαμε ότι εδώ το big 4… κόβεται στα δύο. Απ’ τη μία Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, απ’ την άλλη Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Οι τέσσερις σύλλογοι είχαν προτάσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά ακόμη και τώρα τον Σεπτέμβριο να πωλήσουν ποδοσφαιριστές τους. «Πράσινοι» και «κιτρινόμαυροι» φρόντισαν να επικοινωνήσουν αυτές τις προτάσεις και τα «όχι» που τις συνόδευσαν. Μόλις χθες διέρρευσαν απ’ την ΑΕΚ οι δύο σούπερ προτάσεις για τον Λιβάι Γκαρσία, η τελευταία, μάλιστα, έφτανε, στα 27,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπήρξε συνεχής… ενημέρωση για τις διαδοχικές προτάσεις της Μοντερέι, με αποδέκτη τον Πινέδα.

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρότι η διοίκηση του Παναθηναϊκού είχε ενημερώσει σε όλους τους τόνους ότι ο Ιωαννίδης δεν πρόκειται να πωληθεί, είδαν το φως της δημοσιότητας προτάσεις με κάθε λεπτομέρεια. Διαβάσαμε για προσφορά ύψους 20 συν τριών εκατομμυρίων απ’ τη Σπόρτινγκ, από την Ιπσουιτς 22,5 και 25 εκατ., απ’ την Μπολόνια για 22+3, απ’ τη Λέστερ για 25 αρχικά και στη συνέχεια για 27+4, για 30 «χαρτιά» απ’ τη Σαουθάμπτον. Επίσης, διέρρευσε η πρόταση απ’ την Μποταφόγκο για τον Βαγιαννίδη ύψους 6,5 εκατ., απ’ τα οποία το 65% θα κατέληγε στο ταμείο του «τριφυλλιού» και το υπόλοιπο 35% σε εκείνο της Ιντερ.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν διέρρευσαν το παραμικρό, παρότι είχαν συγκεκριμένες και δελεαστικές προτάσεις για ποδοσφαιριστές τους. Για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ είναι δεδομένο ότι ήρθαν (τουλάχιστον) δύο προτάσεις για τον Εσε, η πρώτη στα 15 και η δεύτερη στα 18 εκατομμύρια, από Ισπανία (Ατλέτικο Μαδρίτης) και Αγγλία (Νιούκαστλ) αντίστοιχα. Προσφορές υπήρξαν και για τους Ρέτσο, Ντόη, πριν ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους, αλλά και για τον πιτσιρικά Κωστούλα, για τον οποίο η ΠΑΕ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είπε «όχι» σε ένα δεκάρικο!

Για όλες αυτές τις προτάσεις, ωστόσο, απ’ τον Ολυμπιακό δεν ειπώθηκε το παραμικρό. Σαν να μην έγιναν ποτέ! Οχι μόνο δεν διέρρευσε κάτι, αλλά ακόμη και τώρα σε σχετικές ερωτήσεις οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Το ίδιο συνέβη και με τον ΠΑΟΚ, απ’ τη διοίκηση του οποίου υπήρξε παραδοχή μόνο για το 20άρικο της Μπενφίκα για τον Κωνσταντέλια, που απορρίφθηκε πρόσφατα. Ακόμη κι όταν ο πιτσιρικάς ήταν ένα βήμα απ’ τη Σάλτσμπουργκ, μετακίνηση που δεν ολοκληρώθηκε επειδή ο ίδιος προτίμησε να μείνει στην ομάδα
του, απ’ την ΠΑΕ δεν επιβεβαίωναν το παραμικρό.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι έστω και σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, οι διοικήσεις Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, ο Γιάννης Αλαφούζος κι ο Μάριος Ηλιόπουλος αντίστοιχα, νιώθουν την ανάγκη να μάθει ο κόσμος των ομάδων τους ότι αρνήθηκαν σημαντικές προτάσεις, για να γίνουν περισσότερο συμπαθείς, αρεστοί, όπως το πάρει ο καθένας.

Αντίθετα, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, ή αλλιώς Μαρινάκης και Σαββίδης που αυτό το έργο, το μεταγραφικό, το ξέρουν ακόμη καλύτερα, αλλά δεν νιώθουν και την ανάγκη να αποδείξουν κάτι μετά από τόσα χρόνια, προτίμησαν τον δρόμο της σιωπής. Γνωρίζουν ίσως καλύτερα πως μία δημοσιευμένη… χυλόπιτα, ακόμη και σε μεταγραφικό επίπεδο, μπορεί να αποθαρρύνει τον υποψήφιο αγοραστή ή έστω να διαταράξει τις όποιες σχέσεις με ένα κλαμπ του εξωτερικού. Ξέρουν, επίσης, ακόμη καλύτερα ότι αυτά τα μεγάλα deal γίνονται κάτω απ’ τα ραντάρ και σίγουρα μακριά από φωνές και φανφάρες…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News