Τάκης Νικολούδης: Το γκολ που ικανοποίησε ένα απωθημένο δεκαετιών
Η σπουδαία καριέρα του Τάκη Νικολούδη θα έχει πάντοτε σημείο αναφοράς το γκολ που έβαλε στον Ρινάτ Ντασάεφ στις 12 Σεπτεμβρίου 1979 και χάρισε στην Εθνική Ελλάδας την πρώτη της πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.
Η επέτειος είναι ιστορική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η νίκη της Εθνικής μας επί της Σοβιετικής Ένωσης με 1-0 στις 12 Σεπτεμβρίου 1979, τής χάρισε την παρθενική της πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Του Euro ’80.
Κι επειδή, λίγο-πολύ, έχουν γραφτεί τα πάντα για το παιχνίδι (για την περίτεχνη ατομική ενέργεια του Γιώργου Δεληκάρη που απέφερε το γκολ, το δοκάρι που είχε ο Χρήστος Αρδίζογλου και το «άστρο» του προπονητή, Αλκέτα Παναγούλια) θα σταθούμε λίγο περισσότερο στον σκόρερ της νίκης, που ικανοποίησε ένα απωθημένο δεκαετιών. Τον Τάκη Νικολούδη.
Η μοίρα τα ‘φερε έτσι ώστε το «χρυσό» γκολ να μην το πετύχει κάποιος επιθετικός, αλλά ένας μέσος, ένα κλασικό «οχτάρι» της εποχής – αν και στον αγώνα με τους Σοβιετικούς φορούσε το «9». Ο Νικολούδης βρέθηκε σε θέση σέντερ φορ στο 25ο λεπτό έπειτα από έξυπνη ασίστ του Αρδίζογλου και, παρότι κλείστηκε από δύο αμυντικούς, βρήκε τον τρόπο να πλασάρει την μπάλα στα δίχτυα του άσημου ακόμα, Ρινάτ Ντασάεφ.
Το γκολ ξεσήκωσε τους 26.000 θεατές που βρίσκονταν στις κερκίδες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έχει σημαδέψει την καριέρα του παίκτη που το σημείωσε. Διότι, αν και ο Νικολούδης σκόραρε αρκετά συχνά με όλες τις ομάδες που υπηρέτησε, το τέρμα με το οποίο χάρισε στην Εθνική την πρόκριση στο Euro (ή Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, όπως το έλεγαν τότε), είναι εκείνο για τον οποίο τον θυμάται περισσότερο ο κόσμος.
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους έχει ξεχωρίσει το «Μακεδονικό Τανκ» – όπως ήταν το γνωστότερο παρατσούκλι του. Ήταν βασικό στέλεχος του Ηρακλή από το 1969 και είχε συμβολή στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1976 (αν και δεν έπαιξε στον τελικό με τον Ολυμπιακό). Έκανε, ακόμα, ντεμπούτο στην Εθνική Ανδρών μόλις στα 19 του χρόνια, σε ένα φιλικό με τη Βουλγαρία στο «Γ. Καραϊσκάκης», τον Απρίλιο του 1971.
Επίσης, αποτέλεσε το «αντικείμενο» της πρώτης χειμερινής μετακίνησης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν καθιερώθηκε η μεταγραφική περίοδος του Δεκεμβρίου, το 1979. Άφησε την ΑΕΚ, στην οποία είχε ενταχθεί το καλοκαίρι του 1976 και μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, βοηθώντας τον σημαντικά να κατακτήσει το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν.
Ο Νικολούδης είχε αναδειχθεί πρωταθλητής με την Ένωση το 1978 και το 1979, ενώ ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην πορεία μέχρι τους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1977. Στον Πειραιά κατέκτησε άλλα τρία πρωταθλήματα (1980, 1981, 1982). Στην Εθνική καθιερώθηκε από το 1976, όμως δεν αγωνίστηκε πολύ στην τελική φάση του Euro ’80, παρότι ήταν ο σκόρερ του γκολ που χάρισε το εισιτήριο για την Ιταλία.
Ο Παναγούλιας δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου στα δύο πρώτα παιχνίδια με αντιπάλους την Ολλανδία (0-1) και την Τσεχοσλοβακία (1-3). Τον ξεκίνησε στο τρίτο, κόντρα στη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης, Δυτική Γερμανία (0-0), αλλά τον αντικατέστησε στο 65′ με τον βετεράνο Γιώργο Κούδα.
Η μοναδική συμμετοχή του Νικολούδη στα τελικά του Euro ’80, αποδείχθηκε και η τελευταία του με το εθνόσημο. Αν και δεν είχε κλείσει ακόμα τα 29 του χρόνια (γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1951) και ήταν στέλεχος του πρωταθλητή Ελλάδας, ο Παναγούλιας δεν τον συμπεριέλαβε στα πλάνα του για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982.
Κατά έναν παράδοξο τρόπο, μάλιστα, το γκολ κόντρα στη Σοβιετική Ένωση δεν αποτέλεσε μόνο την κορυφαία στιγμή του, αλλά και το κύκνειο άσμα του στο διεθνές προσκήνιο. Όταν επέστρεψε στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 1982, δεν είχε τη σπιρτάδα της πρώτης θητείας του. Τον Δεκέμβριο του 1983 έφυγε για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ αργότερα έπαιξε και στη Β’ Εθνική με τον Λεβαδειακό, όπου και έκλεισε την καριέρα του το 1986.
Με 453 συμμετοχές στην Α’ Εθνική και 22 με τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών, ο Νικολούδης σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο της δεκαετίας του ’70 και των αρχών εκείνης του ’80. Στα ’90s εργάστηκε ως προπονητής σε ομάδες των «μικρών» εθνικών κατηγοριών.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Σεπτεμβρίου
2021: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γιάννης Μαντζουράνης, γνωστός και ως «Εθνικάρας». Ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης για το πάθος του για το ποδόσφαιρο, τον Εθνικό αλλά και την Εθνική Ελλάδας.
2020: Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξάγεται στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, ύστερα από πολλές αναβολές λόγω κορωνοϊού και ακαταλληλότητας των διαθέσιμων γηπέδων, ο Ολυμπιακός νικά 1-0 την ΑΕΚ (σκόρερ ο Ραντζέλοβιτς στο 10′). Κάνει έτσι το νταμπλ, αφού λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα.
2016: Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στην σπάθη Β’ κατηγορίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όταν ηττάται στον τελικό από τον Ουκρανό, Άντον Ντάτσκο, με 15-7. Στο μπότσια, η ομάδα BC3 με τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Άννα Ντέντα, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο νικώντας στον μικρό τελικό τη Σιγκαπούρη με 8-1, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανεβαίνει και η Δήμητρα Κοροκίδα στη σφαιροβολία της κατηγορίας F53 με βολή στα 4.28 μ.
2011: Ο 26χρονος Αλεξάντερ Γκαλίμοφ υποκύπτει στα εγκαύματα που είχε υποστεί πέντε ημέρες νωρίτερα, κατά τη συντριβή του επιβατικού αεροσκάφος Yakovlev Yak-42, που μετέφερε την ομάδα χόκεϊ επί πάγου της Λοκομοτίβ Γιάροσλαφ. Ήταν ο μοναδικός παίκτης της ομάδας που είχε επιζήσει από την αρχική πρόσκρουση.
2008: Τριπλή επιτυχία για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα μικτή S13 στην κολύμβηση με χρόνο 2:16.95. Η Αλεξάνδρα Δημόγλου το αργυρό στα 400μ Τ13 με 56:09 και η Ανθή Καραγιάννη επίσης το αργυρό στο άλμα σε μήκος F13 με 5.63 μ.
1999: O Αντρέ Άγκασι κατακτά το δεύτερο US Open της καριέρας του και πέμπτο τίτλο του σε τουρνουά γκραν σλαμ, όταν νικά στον τελικό τον Τοντ Μάρτιν με 3-2 σετ (6-4, 6-7, 6-7, 6-3, 6-2).
1995: Οι Χάρλεμ Γκλομπτρότερς γνωρίζουν την ήττα με 91-85 από μια ομάδα της οποίας ηγείται ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (34 πόντοι) στην Βιέννη. Έτσι, μπαίνει τέλος σε ένα σερί 8.829 νικών των Αφροαμερικανών σόουμεν, που είχε αρχίσει στις 15 Ιανουαρίου 1971.
1982: Ολοκληρώνεται το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας με τον Μαραθώνιο Γυναικών, ο οποίος περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης. Το χρυσό μετάλλιο κατακτά η Ρόζα Μότα από την Πορτογαλία με χρόνο 2 ώρες 36:03.
1979: Ο Ιταλός Πιέτρο Μενέα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα, όταν τρέχει την απόσταση σε 19.72, στον τελικό της Πανεπιστημιάδας στην Πόλη του Μεξικού. Η επίδοση θα καταρριφθεί στις 23 Ιουνίου 1996 από τον Αμερικανό, Μάικλ Τζόνσον (19.66), όμως παραμένει ακόμα το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο αγώνισμα.
1976: Ο 17χρονος Παναγιώτης Γιαννάκης κάνει ντεμπούτο με την Εθνική Ανδρών στη νίκη επί της Τσεχοσλοβακίας με 82-71 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1996 θα συμπληρώσει 351 συμμετοχές και παραμένει ο ρέκορντμαν του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
1976: Ο Τζίμι Κόνορς κερδίζει το πρώτο του από τα πέντε US Open της καριέρας του, νικώντας στον τελικό τον Μπιορν Μποργκ με 3-1 σετ (6-4, 3-6, 7-6, 6-4).
1962: Αρχίζει στο Βελιγράδι το 7ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, το πρώτο που φιλοξενεί χώρα των Βαλκανίων.
1957: Η ΕΠΟ χαρίζει το υπόλοιπο της ποινής του Εθνικού, τον οποίο είχε τιμωρήσει με ετήσιο αποκλεισμό τον Μάιο με την κατηγορία της «προώθησης επαγγελματικών προτύπων» με αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση.
1949: Η Εθνική πόλο ηττάται με 2-3 από την Ιταλία στην οποία αγωνίζεται ο Κάρλο Πεντερσόλι, ο πρωταθλητής κολύμβησης ο οποίος αργότερα θα κάνει σπουδαία καριέρα ως ηθοποιός με το ψευδώνυμο Μπαντ Σπένσερ. Τα γκολ της ελληνικής ομάδας πετυχαίνει ο Παπαδόπουλος, ενώ αγωνίζονται και οι Μοναστηριώτης, Παπαστεφάνου, Αλεξίου και ο Ανδρέας Γαρύφαλλος.
1925: Η ομάδα τένις των ΗΠΑ κατακτά το Davis Cup για έκτη συνεχόμενη χρονιά, νικώντας την αντίστοιχη της Γαλλίας σε πέντε αγώνες.
1885: Η Άρμπροουθ συντρίβει με 36-0 την Ντον Άκορντ, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Σκωτίας. Έως και σήμερα, πρόκειται για το ρεκόρ ευρύτερης νίκης σε επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα στον κόσμο που δεν έχει αποδειχθεί χειραγωγημένος. Πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης είναι ο 18χρονος Τζον Πέτρι, με 13 τέρματα. Κατά σύμπτωση, την ίδια ημέρα σημειώνεται και η δεύτερη ευρύτερη νίκη: η Νταντί Χαρπ συντρίβει τους Αμπερντίν Ρόβερς με 35-0!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα