Καλάθι Νοικοκυριού: Χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με 7 Ευρωπαϊκές πόλεις

Σούπερ μάρκετ: Ποια είναι ανοιχτά σήμερα Τρίτη του Πάσχα

Χαμηλότερες τιμές στο τυπικό καλάθι του νοικοκυριού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία διαπιστώνει η επαναλαμβανόμενη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για το διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 2024.

Συγκρίνοντας τιμές σε συνολικά 42 κατηγορίες προϊόντων, με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα, το ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει ότι τέσσερεις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα και ειδικότερα, κατά 33% η Γερμανία, 25% η Γαλλία, 19% το Ηνωμένο Βασίλειο, 14% η Ιταλία, ενώ ακριβότερο κατά 3% είναι το καλάθι της Πορτογαλίας, 5% της Ισπανίας και η Ρουμανία κινείται περίπου στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι επτά χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα – η Γερμανία κατά 40%, η Γαλλία κατά 33%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 27%, η Ιταλία κατά 21%, η Ισπανία κατά 12% η Πορτογαλία κατά 5% και η Ρουμανία κατά 5%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος ΦΠΑ είναι 13%.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: dailypost.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News