Ολυμπιακός: Η αξέχαστη εξάρα στη Λεβερκούζεν

Κανένας οπαδός του Ολυμπιακού δεν έχει ξεχάσει την απίστευτη νίκη με 6-2 επί της φιναλίστ του προηγούμενου Champions League, Μπάγερ Λεβερκούζεν, στις 18 Σεπτεμβρίου 2002.

Σε μια εποχή που ακόμα και οι συμμετοχές των ελληνικών ομάδων στο Champions League σπανίζουν, η αναδρομή σε νίκες σαν αυτή που πέτυχε ο Ολυμπιακός στις 18 Σεπτεμβρίου 2002 προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα.

Διότι εκείνη τη μέρα οι «ερυθρόλευκοι» θριάμβευσαν με 6-2 της Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη, σημειώνοντας την ευρύτερη νίκη ελληνικής ομάδας στο Champions League, από τη φάση των ομίλων και μετά. Ήταν μια ονειρεμένη βραδιά για τους φίλους του πειραϊκού συλλόγου, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν τα μάτια τους.

Διότι η Λεβερκούζεν δεν ήταν απλώς η γνωστή αξιοσέβαστη γερμανική ομάδα που ήταν ανέκαθεν. Είχε πιάσει το peak της μέχρι τότε ιστορίας της, με την πρόκριση στον τελικό του Champions League (όπου υποτάχθηκε δύσκολα στη Ρεάλ Μαδρίτης με ένα απίθανο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν). και είχε στη σύνθεσή της «αστέρες» όπως ο Βραζιλιάνος αμυντικός Λούσιο, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία, οι διεθνείς Γερμανοί, Όλιβερ Νόιβιλ, Μπερντ Σνάιντερ και Κάρστεν Ράμελοφ και ο Τούρκος επιτελικός χαφ, Γιλντιράι Μπαστούρκ.

Πώς γίνεται, λοιπόν, να έβαλε έξι γκολ ο Ολυμπιακός σε μια τόσο δυνατή ομάδα; Διότι κι ο ίδιος ξεχείλιζε από ποιότητα. Από τον Ζιοβάνι και τον Κριστιάν Καρεμπέ, μέχρι τον Μοεντίν Ζε Ελίας και τον Περ Ζέτερμπεργκ, τον φυσικό ηγέτη Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και φυσικά τους Έλληνες διεθνείς (Ελευθερόπουλος, Γιαννακόπουλος, Άντζας, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Ανατολάκης) διέθετε ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής σχεδόν σε κάθε θέση.

Σίγουρα δεν θα έληγε κάθε μέρα 6-2 μια αναμέτρηση εκείνου του Ολυμπιακού με εκείνη τη Λεβερκούζεν. Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2002, όμως, η ομάδα του Τάκη Λεμονή (ο οποίος είχε πια μονιμοποιηθεί στον πάγκο) έκανε μαγικό παιχνίδι. Κυρίως ο Τζόρτζεβιτς, ο οποίος πέτυχε τρία γκολ (44′, 63′, 73′) ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ από 2-1 σε 5-1!

Οι Γερμανοί είχαν ανοίξει το σκορ στο 22′ με τον Σνάιντερ, όμως ο Ολυμπιακός έφτασε στην ισοφάριση πέντε λεπτά αργότερα με αυτογκόλ του Κλάινε και πήρε τα ηνία του αγώνα. Όταν ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έγραψε το 2-1 με ψύχραιμο πλασέ στο 38′, μπήκαν οι βάσεις για τη μεγάλη νίκη. Μόνο που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι διαστάσεις θα έπαιρνε.

Μετά το κρεσέντο του «Τζόλε», ο Σνάιντερ μείωσε σε 5-2 στο 78′, αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Το γκολ του Ζέτερμπεργκ στο 87′ διαμόρφωσε το τελικό 6-2, το οποίο μάλλον θα μνημονεύεται για πολύ καιρό ακόμα ως το ρεκόρ ευρύτερης νίκης ελληνικής ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 18 Σεπτεμβρίου

2022: Η Ισπανία κατακτά το Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται σε τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Γεωργία) νικώντας στον τελικό του Βερολίνου τη Γαλλία με 88-76. Ο νυν άσος του Παναθηναϊκού, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, είναι ο πρώτος σκόρερ του τελικού με 27 πόντους.

2016: Ο 48χρονος Ιρανός ποδηλάτης Μπαχμάν Γκολμπαρνεζάντ πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε έπειτα από σύγκρουση σε βράχο, κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου της κατηγορίας C4-5 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

2011: Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας με την Ελλάδα να κατακτά τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι δίδυμοι Απόστολος και ο Νίκος Γκουντούλας στη δίκωπο χωρίς πηδαλιούχο, οι Γιώργος Τζιάλλας, Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης και Γιάννης Χρήστου στην τετράκωπο, και η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Το μοναδικό ασημένιο ήρθε από το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με τους Παναγιώτη Μαγδανή και Λευτέρη Κόνσολα.

2007: Στον αγώνα του Champions League, Ολυμπιακός-Λάτσιο 1-1, τερματοφύλακας για την ιταλική ομάδα αγωνίζεται ο Μάρκο Μπαλότα, ο οποίος είναι 44 ετών και 168 ημερών και γίνεται ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην κορυφαία διοργάνωση. Ο Μπαλότα βελτιώνει την επίδοση του συμπατριώτη του, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, ο οποίος ήταν 40 ετών και 211 ημερών στην τελευταία συμμετοχή του με τη Μίλαν. Θα παίξει για τελευταία φορά στις 11 Δεκεμβρίου 2007 κόντρα στη Ρεάλ όντας 44 ετών και 252 ημερών και κατέχει ακόμα το ρεκόρ.

2001: Μια αμυντική αδράνεια στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων κοστίζει στον Ολυμπιακό την ισοφάριση (2-2) στο παιχνίδι με τη Λα Κορούνια στο «Ριαθόρ», για την πρώτη αγωνιστική του ομίλου του Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πλησιάσει στην πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας τους στη διοργάνωση με τέρματα των Γιαννακόπουλου (79′) και Οφορίκουε (82′).

1985: Η ΑΕΚ νικά 1-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο αγώνα για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το γκολ πετυχαίνει ο Παύλος Παπαϊωάννου έχοντας και τη βοήθεια της τύχης, αφού μετά το συρτό σουτ που επιχειρεί, η μπάλα βρίσκει σε μια λακκούβα και περνά πάνω από το σώμα του τερματοφύλακα Οτσοτορένα.

1979: Η Εθνική Ελλάδας κατακτά το Βαλκανικό Κύπελλο στο μπάσκετ, νικώντας με 66-62 την πανίσχυρη (αλλά ελλιπή) Γιουγκοσλαβία στον τελικό που διεξάγεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Τάκης Κορωναίος είναι ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας με 21 πόντους, ενώ διακρίνονται ακόμα οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Δημήτρης Κοκολάκης και Στιβ Γιατζόγλου.

1963: Ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το Βαλκανικό Κύπελλο. Με γκολ του Μίμη Στεφανάκου στο 88′ νικά με 1-0 Λέφσκι Σόφιας στον τρίτο τελικό, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη (οι δύο ομάδες είχαν κερδίσει με 1-0 η καθεμία στην έδρα της).

2001: Ο Γιάννης Ιωαννίδης αναλαμβάνει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος

1994: Πεθαίνει στον ύπνο του από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στο διαμέρισμα ενός φίλου του στο Λονγκ Άιλαντ, ο Αμερικάνος τενίστας Βίτας Γκερουλάιτις. Ήταν μόλις 40 ετών. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν, το 1977.

1991: Στην παρθενική ευρωπαϊκή συμμετοχή του, ο Αθηναϊκός κρατά στο 0-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Λεωφόρο για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Το ίδιο βράδυ, ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται ισόπαλος 2-2 με την ισλανδική Φραμ στο Ρέικιαβικ, στον πρώτο προκριματικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

1990: Οι «Αθάνατοι» της ΔΟΕ αναθέτουν στην Ατλάντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, τους οποίους διεκδικεί και η Αθήνα.

1978: Πεθαίνει σε ηλικία 77 χρόνων ο παλαίμαχος Ισπανός τερματοφύλακας, Ρικάρντο Ζαμόρα, ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών.

1969: Η Γαλλίδα Νικόλ Ντικλό αναδεικνύεται νικήτρια στο φώτο φίνις έναντι της συμπατριώτισσάς της, Κολέτ Μπεσόν, στον τελικό των 400 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Πειραιά. Οι δύο αθλήτριες, ωστόσο, μοιράζονται το παγκόσμιο ρεκόρ με την επίδοσή τους (51.7).

1960: Αρχίζουν στη Ρώμη οι 1οι Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, γνωστοί ως 9οι Διεθνείς Ετήσιοι Αγώνες του Στόουκ Μάντεβιλ, με την συμμετοχή 400 αθλητών από 23 χώρες σε 8 αθλήματα.

1915: Κατασκευάζεται η πρώτη πίστα αγώνων αυτοκινήτου από άσφαλτο στο Κράνστον των ΗΠΑ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News