Αντώνης Αντωνιάδης: Το ματς που τον καθιέρωσε στην επίθεση του Παναθηναϊκού
Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 1969 όταν ο Παναθηναϊκός βρήκε τον νέο του «αστέρι» στην κορυφή της επίθεσης. Έναν χρόνο μετά τη μεταγραφή του από την Ξάνθη, ο Αντώνης Αντωνιάδης έκανε τη διαφορά στο ματς της πρεμιέρας με τον Άρη (2-0).
Το σίριαλ που προηγήθηκε της μεταγραφής του Αντώνη Αντωνιάδη από την Ξάνθη στον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 1968, είχε δημιουργήσει αυξημένες απαιτήσεις στον κόσμο του «τριφυλλιού». Η αρχή, όμως, ήταν πιο δύσκολη κι απ’ ό,τι λέει η γνωστή παροιμία.
Μπορεί ο Αντωνιάδης να είχε ταλέντο στο σκοράρισμα, αλλά ήταν ακόμα εντελώς ακατέργαστος. Κι αν αυτό δεν τον εμπόδιζε να ξεχωρίζει στη Β’ Εθνική, στην Α’ όμως και ειδικά στον Παναθηναϊκό, ήταν μεγάλο μειονέκτημα. Χρειάστηκε να περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο και να δουλέψει πολύ σκληρά, για να νιώσει ότι καθιερώνεται στους «πράσινους». Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 1969 και ο «Ψηλός» πέτυχε και τα δύο γκολ της νίκης επί του Άρη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ήταν μια δικαίωση για τις προσπάθειες που είχε κάνει ο Αντωνιάδης την προηγούμενη περίοδο, όταν τα βρήκε… μπαστούνια μετά τον ερχομό του από την Ξάνθη. Η κρίση σκωληκοειδίτιδας που έπαθε την επόμενη κιόλας μέρα απ’ την υπογραφή του στον Παναθηναϊκό, του στέρησε τη συμμετοχή στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Δεν αναπλήρωσε ποτέ το χαμένο έδαφος και παρότι πέτυχε τρία γκολ σε οκτώ συμμετοχές στην παρθενική του σεζόν στα «σαλόνια», οι περισσότεροι φίλαθλοι τον θεωρούσαν άσχετο και τον χλεύαζαν όποτε τον έβλεπαν στο γήπεδο!
Ο Αντωνιάδης απογοητεύτηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Δούλεψε σκληρά πάνω στις αδυναμίες του κι έκανε μέχρι και… μπαλέτο, το καλοκαίρι του 1969, για να βελτιώσει την ευλυγισία του. Η επιμονή του απέφερε καρπούς. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το επόμενο πρωτάθλημα, παρουσίασε αισθητή πρόοδο και έπεισε τον Λάκη Πετρόπουλο ότι άξιζε θέση στην εντεκάδα.
Όταν άκουσε το πολυπόθητο «παίζεις» από τα χείλη του προπονητή του, πριν από την πρεμιέρα με τον Άρη, είχε σημειώσει την πρώτη του νίκη. Η δεύτερη ήρθε λίγα λεπτά αργότερα, όταν με δύο δικά του γκολ (37’, 42’) ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-0 κι έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Ο Αντωνιάδης είχε ακόμα ένα σουτ στο δοκάρι, εντυπωσιάζοντας τους οπαδούς του «τριφυλλιού» που τον έβριζαν λίγους μήνες νωρίτερα.
Πολύ σύντομα θα εξελισσόταν στο «κανόνι» της ομάδας, το ιδανικό συμπλήρωμα του «στρατηγού», Μίμη Δομάζου. Χάρη (και) στα 10 γκολ που πέτυχε, ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, ενώ το 1982, όταν κρέμασε τα παπούτσια του, ήταν ο κορυφαίος γκολτζής του συλλόγου στην Α’ Εθνική με 180 τέρματα. Μόνο ο Κριστόφ Βαζέχα τον έχει ξεπεράσει έκτοτε.
Κατά σύμπτωση, στις 21 Σεπτεμβρίου 1972 ο Αντωνιάδης παρέλαβε και το ασημένιο ευρωπαϊκό παπούτσι για τα 39 τέρματα που είχε σημειώσει στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Είχε πετύχει ένα γκολ λιγότερο από τα 40 του Γκερντ Μίλερ της Μπάγερν, ο οποίος πήρε το χρυσό! Τόσο γρήγορα έφτασε στην κορυφή ο «Ψηλός».
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου
2004: Ο Χρήστος Ταμπαξής κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο S1 με 2:56.64 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
2003: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στην ιστιοσανίδα Mistral, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας που διεξάγεται στην Ισπανία.
2000: Η Χάιντι Αντικατζίδη καταλαμβάνει την 6η θέση στο ιππικό τρίαθλο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
1998: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 38 ετών η τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκης του 1988, Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ. Η νεκροψία δείχνει ως αιτία θανάτου την ασφυξία που προήλθε από επιληπτικό επεισόδιο. Η Γκρίφιθ-Τζόινερ παραμένει έως και σήμερα η κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στα 100 (10.49) και στα 200 μέτρα (21.34), αγωνίσματα στα οποία είχε πρωτεύσει στη Σεούλ, όπως και στη σκυταλοδρομία 4×100.
1996: Πεθαίνει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία μόλις 54 ετών ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης. Υπήρξε βασικός χρηματοδότης της ΠΑΕ ΟΦΗ στο μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας του ’80, γι’ αυτό και ο σύλλογος τον έχει τιμήσει δίνοντας το όνομά του στο γήπεδό του, αλλά και στο προπονητικό κέντρο που κατασκευάστηκε με δικά του χρήματα.
1995: Η ΟΥΕΦΑ αποκλείει την Ντινάμο Κιέβου από το Champions League, ύστερα από την καταγγελία του Ισπανού διαιτητή Αντόνιο Λόπεθ Νιέτο ότι την παραμονή του αγώνα με τον Παναθηναϊκό άνθρωποι της ουκρανικής ομάδας αποπειράθηκαν να τον δωροδοκήσουν προσφέροντάς του γούνες και χρήματα. Το ματς της 1ης αγωνιστικής (Ντινάμο Κιέβου-Παναθηναϊκός 2-1) ακυρώνεται και τη θέση της ουκρανικής ομάδας στον όμιλο παίρνει η πρωταθλήτρια Δανίας, Άαλμποργκ.
1988: Ο Άντονι Νέστι από το Σουρινάμ κάνει τη μεγάλη έκπληξη στον τελικό των 100 μέτρων πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Νικά με διαφορά ενός εκατοστού του δευτερολέπτου (53.00 έναντι 53.01) τον Αμερικανό, Ματ Μπιόντι, και χαρίζει στην πατρίδα του το πρώτο της μετάλλιο στην κορυφαία διοργάνωση.
1980: Η ΑΕΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου και παίρνει προβάδισμα στη βαθμολογία της Α’ Εθνικής.
1977: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει τη συντριβή από τη Ρουμανία με 6-1, σε φιλικό αγώνα που διεξάγεται στο Βουκουρέστι. Ντεμπούτο με το εθνόσημο πραγματοποιούν οι Νίκος Αναστόπουλος (Πανιώνιος), Σπύρος Λιβαθηνός (Παναθηναϊκός), Γιώργος Παράσχος (Καστοριά) και Λάκης Παπαϊωάννου (Πιερικός).
1969: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, με γκολ που πετυχαίνουν o Μίλτος Κουμαριάς στο 49’ και ο Γιώργος Σιδέρης στο 85’ (μειώνει στο 90’ ο Ανέστης Αφεντουλίδης). Οι «ερυθρόλευκοι» θα ξανανικήσουν στην έδρα του «Δικεφάλου» του Βορρά για το πρωτάθλημα το 1992.
1955: Ο Ρόκι Μαρτσιάνο νικά με νοκ άουτ στον 9ο γύρο τον Άρτσι Μουρ και διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα ελαφρά βαρέα βάρη της πυγμαχίας. Αυτός ο αγώνας θα αποδειχθεί και ο τελευταίος της τεράστιας καριέρας του Μαρτσιάνο, ο οποίος δεν γνώρισε ποτέ την ήττα ως επαγγελματίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα