Παρασκήνιο: Ο Λανουά οφείλει να πάρει το ρόλο του στα σοβαρά

Δεν ήρθε στην Ελλάδα να κάνει φίλους, αλλά για να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πέντε αγωνιστικές έχουμε διανύσει την τρέχουσα σεζόν και οι φωνές για τη διαιτησία ολοένα πληθαίνουν. Μάλιστα, σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος είναι κοινό συμπέρασμα πως μία συγκεκριμένη ομάδα έχει ευνοηθεί με σφυρίγματα και αποφάσεις που έχουν σηκώσει πολλή σκόνη.

Την Κυριακή είχαμε νέο… γύρο διαμαρτυριών με το ματς της Λεωφόρου να είναι στο επίκεντρο, αφού ο διαιτητής και το VAR άφησαν την Καλλιθέα με παράπονα κόντρα στην ΑΕΚ. Το Σάββατο είχε προηγηθεί το Άρης-Ολυμπιακός με το φάουλ-ανακάλυψη στον Ντόη, που έφερε το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων και το μπάχαλο με τη γραμμή στο οφσάιντ και τον Παϊρέτο να παραδέχεται το λάθος του.

Η ΑΕΚ ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης και στο πρόσφατο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και το περιβόητο χέρι του Μουκουντί. Μάλιστα, αυτή η φάση επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της οδηγίας της UEFA πως «φάσεις σαν του Κουκουρέγια στο πρόσφατο Euro πρέπει να δίνονται πέναλτι». Εύλογα, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως και το χέρι του Μουκουντί συνιστά παράβαση και καταρρίφθηκε με κρότο το αφήγημα της ΑΕΚ που διαβάζαμε κι ακούγαμε μέχρι σήμερα.

Αυτές, βέβαια, είναι αποφάσεις που πέρασαν, ατιμώρητες και έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένη κατάσταση στη βαθμολογία. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και τι ακριβώς θα κάνει ο Λανουά, ο οποίος δεν είχε δει παράβαση στη συγκεκριμένη φάση όταν την ανέλυσε.

Ο αρχιδιαιτητής έχει έναν σημαντικότατο ρόλο που δεν χωράει διπλωματίες. Δεν ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει φίλους ούτε να αφήνει ατιμώρητους τους διαιτητές που κάνουν λάθη, αντίθετα πρέπει να σφίξει τα λουριά και να τονίζει τα κακώς κείμενα. Αλλιώς δημιουργείται μία… χαλαρότητα όταν υπάρχει η αίσθηση, σε σημείο… σιγουριάς, της ατιμωρησίας.

Ο Λανουά ήρθε να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ουχί να γιγαντώσει την εσωστρέφειά του. Επειδή το πρωτάθλημα είναι στην αρχή του και δεν θέλει και πολύ να τιναχτούν όλα στον αέρα, καλό είναι να «τραβήξει αυτά» και να πάρει στα σοβαρά τη θέση που έχει αναλάβει. Εκτός αν θεωρεί πως όλα είναι καλώς καμωμένα ή αν θεωρεί πως από τη στιγμή που δεν έχει δεχθεί παρατηρήσεις από τους προϊστάμενούς του μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News