Σαν Σήμερα - Δημήτρης Διαμαντίδης: Η επέτειος του «βαλ' το αγόρι μου»

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2005 η Εθνική Ελλάδας προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, ολοκληρώνοντας μια επική ανατροπή κόντρα στη Γαλλία χάρη με ένα απίθανο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Απ’ όλες τις μεγάλες στιγμές της τεράστιας καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη, μία είναι αυτή που ξεχωρίζει περισσότερο απ’ τις υπόλοιπες.

Αναφερόμαστε φυσικά στο απίθανο τρίποντο της 24ης Σεπτεμβρίου 2005 μπρος στα μούτρα του Τόνι Πάρκερ, με το οποίο η Εθνική Ελλάδας ολοκλήρωσε την ανατροπή στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου με τη Γαλλία και βρέθηκε ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Η Ελλάδα νίκησε με 67-66, όμως 1:12 πριν το τέλος, όταν ο Πάρκερ διαμόρφωσε με τρίποντο το 58-51 για τους «Μπλε», κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί την ολική επαναφορά της ομάδας μας. Μόνο ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες του δεν το έβαλαν κάτω κι έδωσαν σκληρή μάχη στο τελευταίο λεπτό για να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Με πρωταγωνιστή τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος ήταν εύστοχος και στις ελεύθερες βολές και εντός παιδιάς, η Εθνική ροκάνισε τη διαφορά φτάνοντας την στον ένα πόντο 13 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Το αναγκαίο φάουλ στον Αντουάν Ριγκοντό μετέτρεψε το σκορ σε 64-66, μια και ο σπουδαίος Γάλλος άσος ευστόχησε μόνο στη δεύτερη βολή. Κι ύστερα, ανέλαβε ο Διαμαντίδης.

Όταν πήρε την μπάλα έξω από τα 6.75μ. από τον Νίκο Ζήση, δεν το σκέφτηκε καθόλου. Περίπου όπως ο Φάνης Χριστοδούλου στον αντίστοιχο ημιτελικό με τη Σοβιετική Ένωση το 1989. Γεμάτος αυτοπεποίθηση σηκώθηκε για το τρίποντο και, πολύ απλά, το έβαλε, κάνοντας το χατίρι όχι μόνο στον Βασίλη Σκουντή, που του το είχε ζητήσει στη ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ, αλλά και σε εκατομμύρια Έλληνες!

Οι Γάλλοι βρίσκονταν ξανά στο καναβάτσο και η Ελλάδα στα ουράνια, μια και μετά από αυτήν την ανατροπή, η Γερμανία του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι που ήταν αντίπαλός μας στον τελικό (με τη νίκη της επί της Ισπανίας με 74-73) δεν τρόμαζε κανέναν.

«Ο Θεός είναι Ελλήνας» είχε γράψει η SportDay, προαναγγέλλοντας τη στέψη. Ύστερα από μια ανατροπή σαν κι εκείνη, άλλωστε, όλοι νιώθαμε ότι τα δύσκολα είχαν περάσει και αυτό που απέμενε ήταν εύκολο. Πράγματι, οι παίκτες του Γιαννάκη δικαίωσαν τον τίτλο του φαβορί συντρίβοντας στον τελικό της 25ης Σεπτεμβρίου τους Γερμανούς με 78-62.

Ουσιαστικά, όμως, οι πανηγυρισμοί για τη δεύτερη ευρωκούπα, ύστερα από αυτήν του 1987, είχαν αρχίσει μόλις ο Διαμαντίδης έβαλε εκείνο το τρίποντο.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Σεπτεμβρίου

2011: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 15.725 βαθμούς και η Βάσω Μιλούση επίσης το χρυσό στην δοκό ισορροπίας με 14.000 βαθμούς, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυμναστικής στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

2004: Ο Χρήστος Ταμπαξής κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο S1 με 1:31.00 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2002: Ο παλαίμαχος άσος του αμερικάνικου φούτμπολ, Μάικλ Λιούις Γουέμπστερ, πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από κατάθλιψη και αμνησία.

2000: Ο Κάχι Καχιασβίλι κερδίζει στο Σίδνεϊ το τρίτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του, στην κατηγορία των 94 κ., σηκώνοντας 405 κιλά στο σύνολο. Στην ενόργανη γυμναστική, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στους κρίκους.

1996: Μετά τον αποκλεισμό από τη Ρόζενμποργκ στα προκριματικά του Champions League, ο Παναθηναϊκός αποκλείεται και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ από τη Λέγκια Βαρσοβίας, όταν ηττάται με 2-0 στη ρεβάνς με γκολ του Μίετσελ στην εκπνοή (είχε νικήσει 4-2 στο πρώτο ματς στην Αθήνα).

1988: Ο Μπεν Τζόνσον κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ βελτιώνοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (9.79 από 9.83). Λίγες ημέρες αργότερα, θα βρεθεί ντοπαρισμένος και το χρυσό θα καταλήξει στον Καρλ Λιούις, ο οποίος είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στην κούρσα με χρόνο 9.92.

1983: Στο 58′ του αγώνα Μπαρτσελόνα-Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Αντόνι Γκοϊκοετσέα των φιλοξενούμενων κάνει ένα «δολοφονικό» μαρκάρισμα στον Ντιέγκο Μαραντόνα και του προκαλεί κάταγμα κνήμης και περόνης.

1972: Η Μαρούλα Λάμπρου σημειώνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με 6.00 μ. και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πιάνει αυτό το όριο. Η Κύπρια άλτρια (μέχρι το 1980 όλοι οι αθλητές απ’ τη Μεγαλόνησο αγωνίζονταν με τα χρώματα της Ελλάδας) θα φτάσει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 6.64 μ. και θα είναι κάτοχός του μέχρι και το 1994.

1997: Ο Συμεών Παλτσανιτίδης και ο Δημήτρης Ανατολίτης φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνουν έναν υπερμαραθώνιο με αναπηρικό αμαξίδιο που είχαν ξεκινήσει από την Αθήνα και είχε διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Το εγχείρημα έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες.

1969: Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα έξω από την Κατερίνη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Κωνσταντίνος Μπουζάκης.

1957: Ανοίγει τις πύλες του το «Εστάντ ντελ Μπαρτσελόνα» (το Στάδιο της Μπαρτσελόνα), το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης χωρητικότητας 99.354 θέσεων, με τον φιλικό αγώνα Μπαρτσελόνα-Λέγκια Βαρσοβίας 4-2. Το πρώτο γκολ στο νέο γήπεδο σημειώνει ο Εουλόγιο Μαρτίνεζ στο 11ο λεπτό. Το 1982 η χωρητικότητά του γηπέδου θα αυξηθεί σε 120.000 θέσεις για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ το 2000 θα μετονομαστεί σε «Καμπ Νου» (που σημαίνει «νέο γήπεδο»).

1955: Ολοκληρώνεται το 16ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών που είχε αρχίσει μόλις 23 ημέρες νωρίτερα με τη συμμετοχή έξι ομάδων. Νικητής αναδεικνύεται ο Πανελλήνιος, ο οποίος κερδίζει όλους τους αγώνες του σκοράροντας 84 πόντους μέσο όρο και ακολουθούν οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Σκαγιοπούλειο Πάτρας και Χαλκίδα. Με την ομάδα του Πανελληνίου αγωνίζεται η Χρυσή πεντάδα την οποία απαρτίζουν οι Αριστείδης Ρουμπάνης, Θέμης Χολέβας, Παναγιώτης Μανιάς, Μίμης Στεφανίδης, Κώστας Παπαδήμας, αλλά και ο Αντώνης Χρηστέας.

1938: Ο Αμερικανός τενίστας Ντον Μπατζ κερδίζει το US Open νικώντας τον Τζιν Μέικο με 3-1 σετ μπροστά σε 12.000 θεατές. Γίνεται έτσι ο πρώτος που έχει κατακτήσει όλα τα τουρνουά γκραν σλαμ (όπως τα γνωρίζουμε στη σύγχρονη εποχή, μια και τότε δεν είχαν την ίδια σημειολογία), αφού νωρίτερα είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον, το Ρολάν Γκαρός και το Αυστραλιανό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News