ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC: Η SWOT analysis του φετινού Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στις εγχώριες υποχρεώσεις του, με πρώτο παιχνίδι απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου για το Κύπελλο Ελλάδας και το sportday.gr παρουσιάζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία μέσω της SWOT analysis.

Πέρασαν κιόλας 2,5 χρόνια από την ημέρα που ο Ολυμπιακός έδωσε το τελευταίο του παιχνίδι για τα εγχώρια με την πρώτη του ομάδα, εκείνο το επεισοδιακό παιχνίδι του κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Έμελλε η επιστροφή των «ερυθρολέυκων» να αφορά και πάλι ένα παιχνίδι κυπέλλου, αυτήν τη φορά για την πρώτη αγωνιστική της Β’ φάσης κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου.

Ο Ολυμπιακός έδειξε στα φιλικά καλές στιγμές, αλλά όπως είναι λογικό ως καινούργια ομάδα είχε και κενά σημεία. Ο ίδιος ο Μπαρτζώκας, άλλωστε, δήλωσε πως η ομάδα θα είναι καλύτερη τη νέα σεζόν, κάτι που είναι φανερό και από τις προσθήκες του καλοκαιριού.

Μέσω της SWOT (Strength, Weakness, Opportunity, Threatanalysis, θα προσεγγίσουμε τις τέσσερις παραμέτρους αυτής, εξετάζοντας δυνατά, αδύνατα σημεία αλλά και τις ευκαιρίες ή τις… απειλές που θα συναντήσουν οι «ερυθρόλευκοι» στη διάρκεια της φετινής σεζόν.

S=Δύναμη: Πλήρης στην περιφέρεια

Η μεγαλύτερη «ένεση» ποιότητας των Πειραιωτών το καλοκαίρι, αφορά ξεκάθαρα την περιφέρεια. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πλαισίωσε τον Σλούκα με δύο ικανότατα γκαρντ τόσο σε δημιουργία, όσο και εκτέλεση. Για τις ικανότητες του Ντόρσεϊ και αυτά που θα προσφέρει ο Γουόκαπ, τα έχουμε πει και στο παρελθόν.

Ο Ολυμπιακός πλέον, πέραν του Σλούκα, έχει γκαρντ που μπορούν να δημιουργήσουν με την μπάλα στα χέρια, είτε για τον ευατό τους, είτε για τους υπόλοιπους. Άλλωστε η λογική του Μπαρτζώκα κινείται αρκετά στις δράσεις μετά το pick and roll, με τον εκάστοτε χειριστή να παίρνει την απόφαση για εκτέλεση, ή δημιουργία. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν διάθεση να κυκλοφορήσουν με ταχύτητα την μπάλα και να βρουν την έξτρα πάσα, με την αρχική δημιουργία να εξαρτάται από το PnR και την kick out πάσα.

Για τον λόγο αυτόν, η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού έχει και παίκτες με μεγαλύτερη ικανότητα να σουτάρουν την μπάλα. Ο Ντόρσεϊ θα λύσει πολλά από τα περσινά προβλήματα στο σουτ (αν και ακόμα δεν πήρε πολλές προσωπικές φάσεις πάνω του), ο Βεζένκοφ είναι on fire τον τελευταίο 1,5 χρόνο και πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα σουτάρουν πλάγιοι παίκτες στη μέρα τους, όπως ο Λιβιό, ο ΜακΚίσικ ή ο Παπανικολάου.

W=Αδυναμία: Η συζήτηση γύρω από τον φόργουορντ

Η συζήτηση είναι ατέρμονη από την αρχή της σεζόν και θα συνεχίσει να υπάρχει σαν πέπλο πάνω από το ΣΕΦ, κάθε φορά που ο Ολυμπιακός δε θα αποδίδει τα μέγιστα. Ο Παπανικολάου είναι ένα γρανάζι υπερπολύτιμο στην «ερυθρόλευκη» μηχανή, καθώς με την παρουσία του οι Πειραιώτες ανεβαίνουν… ενεργειακό επίπεδο στην άμυνα, αλλά το ερωτηματικό που συνοδεύει τον τραυματισμό του και το κατά πόσο θα μείνει ενεργός όλη τη σεζόν, χωρίς σημαντικό back up, θα αποτελεί πάντοτε πονοκέφαλο.

Οι… αλχημείες μπορούν να λύσουν τα χέρια στην εκάστοτε βραδιά. Πότε ο Βεζένκοφ στο «3», πότε ο Λαρεντζάκης με την αυταπάρνηση και το καλό του σουτ, θα δώσουν βοήθειες, αλλά το έλλειμμα αθλητικότητας θα φανεί σε βραδιές όπως αυτή με την ΤΣΣΚΑ στο «Νεόφυτος Χανδριώτης».

Το μέγεθος των Ρώσων έκανε τη διαφορά και ανάγκασε τον Ολυμπιακό να κυνηγάει… χίμαιρες. Όχι, με έναν επιπλέον παίκτη στα φόργουορντ οι Πειραιώτες δε θα γίνουν διεκδικητές της Euroleague, αλλά θα μπουν ως φαβορί και χωρίς κενά στο παζλ τους στη συζήτηση για την 8αδα, χωρίς να χρειάζεται το εσωτερικό ντόμινο στο rotation τις δύσκολες νύχτες του χειμώνα.

O=Ευκαιρία: Ποντάρισμα στην εμπειρία και το κίνητρο

Ο Ολυμπιακός θα έχει μετά από καιρό ένα ρόστερ από παίκτες που έχουν γνώση της Euroleague και δεν αποτελούν στοιχήματα. Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος του κορμού τους και έχουν πάει σε στοχευμένες επιλογές, ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκονται και στο πικ της καριέρας τους. Επί παραδείγματι ο Σάσα Βεζένκοφ, που διάγει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του.

Από κοντά και ο Ντόρσεϊ, που ναι μεν ήταν ένας σημαντικός πόλος για τη Μακάμπι, αλλά πάντοτε στη σκιά του Σκότι Γουίλμπεκιν. Ο Ελληνοαμερικανός ήρθε για να αποδείξει πως όσον αφορά το σκοράρισμα, μία ομάδα με στόχο τα play-off μπορεί να βασιστεί πάνω του και γιατί όχι, να παρουσιάσει νούμερα τα οποία θα αποτελέσουν… διαβατήριο για το NBA.

T=Απειλή: Το ερωτηματικό της pick and roll άμυνας

Χασάν Μαρτίν, Μουσταφά Φαλ και λίγο από Λιβιό Ζαν Σαρλ. Αυτή είναι η εκδοχή της frontline του Ολυμπιακού, που προσέθεσε μέγεθος με τον Μουσταφά Φαλ, ο οποίος δεν είναι Μιλουτίνοφ, αλλά μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του σε ριμπάουντ και τελείωμα φάσεων, με τις τοποθετήσεις του κοντά στο καλάθι.

Το πρόβλημα, όσο μπορείς να το πεις έτσι, θα υπάρχει στα… πόδια. Ο Μπαρτζώκας θέλει να πάει στην άμυνα με τις αλλαγές με οποιοδήποτε κόστος, κάτι που σημαίνει πως με θα υπηρετήσει αυτό το πλάνο ακόμα και με τον Φαλ στο παρκέ. Ο Γάλλος ψηλός δεν έχει συνηθίσει σε αυτό το στυλ παιχνιδιού, αφού στη Βιλερμπάν έπαιζε τον ρόλο του «σκιάχτρου», μένοντας χαμηλά στη ρακέτα μετά το pick and roll.

Στα φιλικά έκανε τη δική του προσπάθεια, αλλά είναι λογικό να θέλει χρόνο για να φτάσει σε ένα ιδανικό επίπεδο και να αντιμετωπίζει τα πυραυλοκίνητα γκαρντ που θα βρει μπροστά του. Κάπως έτσι, με τον ίδιο επιρρεπή σε φάουλ και τον Μαρτίν να αγωνίζεται πολλές φορές περισσότερο με το ένστικτο, ο Ολυμπιακός γίνεται αυτόματα ευάλωτος σε τέτοιες καταστάσεις, κάτι που σημαίνει πως θα δούμε αρκετό Ζαν Σαρλ στη θέση των σέντερ. Ο Λιβιό είναι ένας από τους X-factor των φιλικών και οι πεντάδες με αυτόν παρόντα, παρτενέρ του Βέζε ήταν από τα θετικά της προετοιμασίας. Αυτό, φυσικά, θα εξαρτηθεί αρκετά από το πόσο καλύτερος θα παρουσιαστεί στο παρκέ ο Χασάν Μαρτίν, έχοντας, πια, στην πλάτη τη rookie σεζόν του.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου και με την επίσημη έναρξη της σεζόν θα υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα, ακόμα και για το ίδιο το σταφ, ώστε να βελτιώσει τυχόν αστοχίες και να πατήσει πάνω στα πλεονεκτήματα του ρόστερ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News