Ιβάν Σαββίδης: Οι λόγοι της προσωρινής επιστροφής του στην Ελλάδα

Ιβάν Σαββίδης: Οι λόγοι της προσωρινής επιστροφής του στην Ελλάδα

Κατά την εδώ παραμονή του ο Ιβάν Σαββίδης έμεινε μακριά από τα κέντρα του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι και της επιχειρηματικής ζωής, προτιμώντας γι’ ακόμα μία φορά το ησυχαστήριό του στη μονάδα του «Πόρτο Καρράς»

Με μορφή που παραπέμπει σε… ερημίτη ή σε φιγούρα από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», ο Ιβάν Σαββίδης, έπειτα από χρόνια, φωτογραφήθηκε σε ελληνικό έδαφος, και δη με… ασπρόμαυρη αμφίεση. Ο λόγος για τα πολυσυζητημένα στιγμιότυπα με τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ και παιδί του «Δικεφάλου του Βορρά», Μάκη Γκαγκάτση, καθώς και τον αρχιτέκτονα της περσινής επιτυχίας Ραζβάν Λου τσέσκου.

Εξάλλου, το πρωτάθλημα που πήρε ο ΠΑΟΚ την περασμένη ποδοσφαιρική σεζόν και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο κατέστη εφικτή η κατάκτησή του αποτελούσαν το καλύτερο σκηνικό για την εν Ελλάδι επανεμφάνιση του άλλοτε καπνοβιομηχάνου από το Ροστόφ, η μακρά απουσία του οποίου από τα εγχώρια δρώμενα και φυσικά τις επενδύσεις του εντός συνόρων δημιούργησε -όχι αδικαιολόγητα- ουκ ολίγους μύθους, αλλά και σενάρια με πραγματική βάση όσον αφορά τις επιχειρηματικές διαθέσεις του.

Ιβάν Σαββίδης: Μακριά από τα κέντρα του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι και της επιχειρηματικής ζωής

Φυσικά, κατά την εδώ παραμονή του ο Ιβάν Σαββίδης έμεινε μακριά από τα κέντρα του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι και της επιχειρηματικής ζωής. Προτίμησε για ακόμα μία φορά το ησυχαστήριό του στη μονάδα του «Πόρτο Καρράς», που συνιστά και την πλέον προσφιλή στον ίδιο (μαζί βεβαίως με την ομάδα, που κατά κοινή ομολογία αναμόρφω σε ριζικά και οδήγησε σε επιτυχίες έπει τα από δεκαετίες ανομβρίας) δραστηριότητά του στην Ελλάδα.

Δεν βρέθηκε ούτε στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τον περίμεναν προφανώς με ανοικτές αγκάλες οι ΠΑΟΚτζήδες.

Οπως λένε αυτοί που γνωρίζουν να ερμηνεύουν τις κινήσεις του, η στάση αυτή, καθώς και η απόφασή του να ζει μονίμως πέριξ της ρωσικής στέπας έχουν να κάνουν με δύο βασικούς παράγοντες. Αφενός τη διαφορετική οπτική γωνία με την οποία βλέπει την επιχειρηματική του δράση και αφετέρου το γεγονός ότι οι χώρες του δυτικού κόσμου, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, κάθε άλλο παρά με θετικό μάτι βλέπουν την επέκταση των Ρώσων businessmen στην ευρωπαϊκή οικονομική πραγματικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν πλάνα και να πραγματοποιήσουν ανοίγματα.

Ο θαυμασμός για τον Πούτιν και η δήλωση για τον Τσίπρα

Αλλωστε, και ο ίδιος ουδέποτε έκρυψε τον θαυμασμό του για τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, αλλά και τις όποιες σχέσεις του με το καθεστώς της Μόσχας.

Ποιος λησμονεί παρεμπιπτόντως εκείνη τη δήλωσή του περί κοινών στοιχείων του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον καιρό της απόλυτης ταύτισης των δύο πλευρών, όταν ο πολύ δραστήριος σε όλα τα μέτωπα επιχειρηματίας είχε πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ του τότε πρωθυπουργού (διαμηνύοντας μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης θα δεν θα ανερχόταν ποτέ στην εξουσία).

Η επιστροφή και οι ζυμώσεις στο Open

Υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η παράμετρος του συνδυασμού της επιστροφής του με τις ζυμώσεις που λάμβαναν χώρα το προηγούμενο διάστημα για την πιθανή πώληση είτε μειοψηφικού είτε πλειοψηφικού πακέτου Open.

Το κανάλι της Παιανίας, βλέπετε, τα στελέχη και οι εργαζόμενοί του διαπίστωσαν πριν και πέρα από όλους την αλλαγή των διαθέσεων της πλευράς Σαββίδη, που από τις συνεχείς επενδύσεις εισήλθε στον δρόμο της ξεκάθαρης πρόθεσης περί πλήρους απεμπλοκής από τα media. Σε αυτό βεβαίως συντέλεσε καθοριστικά και η πλήρης εξασθένιση του ενδιαφέροντος του επιχειρηματία για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα.

Ακρη μέχρι νεωτέρας δεν έχει βρεθεί και ως εκ τούτου για ακόμα μία σεζόν ο τηλεοπτικός σταθμός θα βρεθεί εκ νέου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Υπενθυμίζεται πως σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε και στο μπάτζετ του ΠΑΟΚ, σε σχέση με τα δεδομένα των πρώτων ετών της διοίκησης Σαββίδη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προέκυψαν φαινόμενα Open, όπως μαρτυρούν και οι αντίστοιχες επιτυχίες.

Οι επιχειρηματικοί πυλώνες που συνδέουν τον Ιβάν Σαββίδη με τη χώρα και ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Βόλου

Πέραν του «Πόρτο Καρράς», που αναζητεί τον βηματισμό του μετά την έξοδο από την εξίσωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας ενός μεγάλου αριθμού Ρώσων, αλλά και Ουκρανών επισκεπτών, οι πλέον ισχυροί επιχειρηματικοί πυλώνες για τον Ιβάν Σαββίδη σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι εκείνοι που για ευνόητους λόγους δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας που τον αφορά.

Ο λόγος για τη «ΣΟΥΡΩΤΗ», που ανακοίνωσε αύξηση των οικονομικών της μεγεθών σε μια περίοδο που το μεταλλικό νερό είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων, καθώς και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα (και τις υπαρκτές ενστά σεις της Δύσης και κυρίως του αμερικανικού παράγοντα) όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια και τη σφαίρα επιρροής του επιχειρηματία.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε πλειοδοτήσει μέσω του ΟΛΘ και στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Βόλου, γεγονός που είχε ερμηνευθεί ως απάντηση σε εκείνους που διέβλεπαν τάσεις φυγής του από την Ελλάδα εξαιτίας και του ρωσοουκρανικού πολέμου. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο, αφού η αντίπαλη κοινοπραξία, αμερικανικών συμφερόντων, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη (δικαιώθηκε στο ΣτΕ) μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και ουδείς μπορεί να προβλέψει σε αυτή τη φάση πότε θα βγει λευκός καπνός…

Για την ιστορία, κάποιοι λένε ότι αυτή η υπόθεση είχε καθοριστική συμβολή στην απόφασή του να επανεγκατασταθεί προσωρινά στη χώρα…

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News