Πανιώνιος: Ο Τσερίσεφ και τα παθήματα με τις φίρμες του παρελθόντος

Η μεταγραφή του Ντένις Τσερίσεφ έφερε έστω και για λίγο το όνομα του Πανιωνίου στην πρώτη γραμμή της αθλητικής επικαιρότητας. Η ιστορία, ωστόσο, έχει διδάξει ότι οι «κυανέρυθροι» πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι όταν ακούνε μεγάλα ονόματα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το εξής φαινόμενο στον «μικρόκοσμο» του Πανιωνίου. Από τη μια υπάρχει γκρίνια για την απόδοση της ομάδας στα πρώτα επίσημα παιχνίδια κι από την άλλη ενθουσιασμός για την (ομολογουμένως) μεγάλη μεταγραφή του Ντένις Τσερίσεφ.

Δεν είναι περίεργο ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ο κόσμος έχει πάντοτε την απαίτηση από την ομάδα του να «κεντάει» από το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν και την ίδια ώρα εναποθέτει τις ελπίδες του για κάτι καλό στις μεταγραφές. Ιδίως αν σ’ αυτές περιλαμβάνεται και κάποιο γκλαμουράτο όνομα, όπως ο 33χρονος Ρώσος διεθνής (ή ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, για τον οποίο το ενδιαφέρον δεν έχει ατονήσει), τότε τα όνειρα δεν έχουν «ταβάνι».

Ειδικά για τον Πανιώνιο, ο οποίος βρέθηκε απότομα στην αφάνεια την προηγούμενη τετραετία που υποχρεώθηκε να παίξει στη Γ’ Εθνική, η απόκτηση του Τσερίσεφ πρόσφερε κάτι ακόμα. Την επιστροφή, έστω και για λίγο, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η είδηση «έπαιξε» μέχρι και στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών.

Τώρα που κοπάζει ο αρχικός ενθουσιασμός και πλησιάζει ο πρώτος εντός έδρας αγώνας της σεζόν (την Κυριακή στις 12:00 κόντρα στα Χανιά), είναι η κατάλληλη ώρα για δεύτερες σκέψεις. Ασφαλώς, κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι ο Τσερίσεφ παραμένει όσο καλός ήταν το 2018, όταν διέπρεψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ρωσίας.

Το ερώτημα, όμως, είναι αν βρίσκεται έστω σε στοιχειωδώς καλή κατάσταση, ώστε να κάνει τη διαφορά στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Διότι η ιστορία έχει διδάξει πως ο Πανιώνιος δεν δικαιώθηκε όσες φορές έκανε μεταγραφικές υπερβάσεις. Γι’ αυτό πολλοί οπαδοί του κρατούν μικρό καλάθι και με τον Ρώσο εξτρέμ – και όχι επειδή είναι… οι ψυχές του πάρτι.

Με την ευχή ο Τσερίσεφ να σπάσει το αρνητικό σερί, ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μεταγραφές αεροδρομίου που είχε κάνει στο παρελθόν ο Πανιώνιος.

Άλβαρο Ρεκόμπα: Γλυκιές αναμνήσεις, λίγη ουσία

Η αναδρομή μας δεν θα μπορούσε να μην αρχίσει με τον Άλβαρο Ρεκόμπα, με τον οποίο συμβαίνει το εξής παράδοξο στην «κυανέρυθρη» συλλογική συνείδηση. Αν και πρόσφερε ελάχιστα σε σύγκριση με τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η μεταγραφή του, τον Σεπτέμβριο του 2008, οι περισσότεροι οπαδοί του Πανιωνίου τον θυμούνται με νοσταλγία.

Ο λόγος φυσικά δεν έχει να κάνει με την αγωνιστική προσφορά, αλλά με την αίσθηση του χαμένου μεγαλείου. Ειδικά τα χρόνια που η ομάδα της Νέας Σμύρνης βολόδερνε στη Γ’ Εθνική, η σχετικά πρόσφατη ανάμνηση της εποχής Ρεκόμπα προκαλούσε θλιβερές συγκρίσεις. Κι ας ήταν ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός (ας μην κοροϊδευόμαστε) σκιά του εαυτού του.

Ο Άλβαρο Ρεκόμπα είχε τις στιγμές του στον Πανιώνιο, αλλά σε γενικές γραμμές δεν πρόσφερε ούτε τα μισά απ’ τα προσδοκώμενα.

Στο βιογραφικό του στο transfermarkt βλέπουμε ότι είχε 5 γκολ και 6 ασίστ σε 22 επίσημες συμμετοχές μέσα σε μιάμιση σεζόν. Αριθμοί οι οποίοι με πρώτη ανάγνωση δεν είναι κακοί. Ωστόσο, ο Ρεκόμπα ήταν εμφανώς υπέρβαρος και με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες μαγικές στιγμές (όπως η ασίστ στον Γκονσάγκα για το 2-1 επί του Άρη στο ντεμπούτο του ή ένα ωραίο γκολ στη Λιβαδειά), απέτυχε να ανεβάσει επίπεδο τον Πανιώνιο.

Δεν είχε διάρκεια στην απόδοσή του και σίγουρα δεν δικαιολόγησε το 1,2 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνήσει να λαμβάνει ετησίως από τον τότε μεγαλομέτοχο, Κωνσταντίνο Τσακίρη. Αντίθετα, ο ελάχιστα γνωστός Φαμπιάν Εστογιανόφ, ο οποίος είχε αποκτηθεί… στα κουφά, μία ημέρα μετά τον Ρεκόμπα, πρόσφερε πολύ περισσότερα.

Νταβίντ Ενγκόγκ: Πέρασε και δεν ακούμπησε

Μόλις 27 ετών ήταν το καλοκαίρι του 2016 ο Νταβίντ Ενγκόγκ όταν υπέγραψε συμβόλαιο στον Πανιώνιο. Και δεν είχαν περάσει παρά μόλις πέντε χρόνια από την εποχή που αγωνιζόταν σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, τη Λίβερπουλ.

Βέβαια, ο Γάλλος σέντερ φορ δεν είχε γίνει ποτέ «είδωλο» των οπαδών των «κόκκινων», αλλά όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν είναι δυνατόν να πέφτει «λίγος» σε μια ελληνική ομάδα ένας παίκτης που πέρασε έστω και έξω απ’ το Άνφιλντ. Πόσο μάλλον όταν έπαιξε σε σχεδόν 100 επίσημα παιχνίδια, όπως κατάφερε ο Ενγκόγκ, ο οποίος είχε ξεχωρίσει νωρίτερα και με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Με τα προβλήματα τραυματισμών που είχε αντιμετωπίσει ο Γάλλος, όμως, δεν ήταν εύκολο να παίξει στον Πανιώνιο, ο οποίος παρουσιάστηκε απρόσμενα δυνατός την περίοδο 2016-17. Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς τον χρησιμοποιούσε ως αλλαγή και τον είδε να σκοράρει σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια του (στην εντός έδρας ήττα από τη Βέροια με 1-2).

Ο Νταβίντ Ενγκόγκ διεκδικεί τον τίτλο της πιο απογοητευτικής μεταγραφής στην ιστορία του Πανιωνίου.

Στο πρώτο ματς που έπαιξε βασικός, κόντρα στον Ατρόμητο στο Περιστέρι (νίκη με 2-1), ο Ενγκόγκ τραυματίστηκε και ουσιαστικά δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Πανιώνιος, πάντως, δεν τον χρειάστηκε για να μπει στην πεντάδα και να εξασφαλίσει την τελευταία, έως σήμερα, συμμετοχή του στην Ευρώπη. Η λύση της συνεργασίας ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη και δεν στενοχώρησε κανέναν.

Λίγοι θυμούνται ότι ο Ενγκόγκ επέστρεψε στον Πανιώνιο το φθινόπωρο του 2022, στο ξεκίνημα της τρίτης του σεζόν στη Γ’ Εθνική. Όντας εκτός δράσης επί μια διετία, ο Γάλλος σέντερ φορ προσπάθησε να κάνει ένα comeback, αφού για προσωπικούς λόγους κατοικούσε στην Αθήνα.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ σε ικανοποιητική κατάσταση ώστε να παίξει έστω και λίγο στο χαμηλό επίπεδο της τρίτης τη τάξει κατηγορίας και αποχώρησε σιωπηρά στα μισά της αγωνιστικής περιόδου.

Στεφάν Ντεμόλ: Βαρύς και ασήκωτος

Ο Πανιώνιος βρισκόταν σε αγωνιστική και διοικητική κρίση το καλοκαίρι του 1995, γι’ αυτό προκάλεσε αίσθηση όταν ανακοίνωσε την απόκτηση του Στεφάν Ντεμόλ.

Ο μακαρίτης πια παλαίμαχος αμυντικός ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Βελγίου που είχε φτάσει μέχρι τους «4» του Μουντιάλ του 1986. Είχε επιφορτιστεί με το μαρκάρισμα του Ντιέγκο Μαραντόνα στον ημιτελικό με την Αργεντινή και παρότι δεν κατάφερε να τον περιορίσει, μνημονεύεται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης πορείας. Στο περίφημο 4-3 επί της Σοβιετικής Ένωσης είχε σκοράρει κιόλας, ενώ ήταν βασικός και στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1990 στην Ιταλία.

Τρίτος όρθιος από αριστερά ο Στεφάν Ντεμόλ, σε μία από τις ελάχιστες συμμετοχές του με τον Πανιώνιο το 1995.

Στα χρόνια της δόξας του είχε παίξει στην Άντερλεχτ, την Μπολόνια και την Πόρτο και προτού μεταγραφεί στον Πανιώνιο είχε περάσει από την (άσημη τότε) Σπόρτινγκ Μπράγκα. Και το γεγονός ότι μόλις στα 29 του είχε δεχθεί να υπογράψει στη μαστιζόμενη από οικονομικά προβλήματα ΠΑΕ της Νέας Σμύρνης, είχε εγείρει τις πρώτες ανησυχίες για την κατάστασή του.

Το γήπεδο είναι πάντοτε αδιάψευστος μάρτυς και η εικόνα του Ντεμόλ στα πρώτα φιλικά προετοιμασίας, επιβεβαίωσε τις φοβίες. Ο Βέλγος ήταν υπέρβαρος και ο προπονητής, Έμεριχ Γένεϊ, τον χρησιμοποιούσε στο κέντρο κι όχι στην άμυνα. Η απόδοσή του ήταν απογοητευτική στα τρία ματς πρωταθλήματος που χρησιμοποιήθηκε.

Πολύ γρήγορα, λοιπόν, ο Βέλγος βρέθηκε στην εξέδρα και πριν φτάσει ο Δεκέμβριος αποτέλεσε παρελθόν. Ο Πανιώνιος, ωστόσο, είχε ποντάρει πολλά πάνω του και η αποτυχημένη μεταγραφή έπαιξε ρόλο ώστε να υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική, στο τέλος της σεζόν.

Μαρσέλ Κόρας: Για αλλού τον πήραν…

Ο Μαρσέλ Κόρας ήταν ο βασικός επιθετικός της Ρουμανίας στην τελική φάση του Euro ’84. Στο ματς με τη Δυτική Γερμανία, μάλιστα, είχε πετύχει το γκολ της ισοφάρισης, πριν τελικά η ομάδα του ηττηθεί με 2-1. Γι’ αυτό η είδηση της μεταγραφής του στον Πανιώνιο, το καλοκαίρι του 1990, σκόρπισε τον ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του.

Ο Κόρας ήταν βέβαια 31 ετών, αλλά η ηλικία δεν αποτελούσε πρόβλημα. Μόλις στο προηγούμενο πρωτάθλημα, άλλωστε, ο Θωμάς Μαύρος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ με 22 γκολ ενώ ήταν 36 χρόνων. Ο Ρουμάνος αποκτήθηκε από τους «κυανέρυθρους» για να καλύψει το κενό του Έλληνα κυνηγού, ο οποίος θα έχανε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 1990-91 λόγω σοβαρού τραυματισμού.

Ο Μαρσέλ Κόρας αγωνίστηκε ως μέσος στον Πανιώνιο, αν και ήταν σέντερ φορ στα ντουζένια του.

Τι είδαν, αντ’ αυτού, οι οπαδοί του Πανιωνίου; Έναν υπέρβαρο παίκτη, τον οποίο ο τότε προπονητής, Μόμτσιλο Βούκοτιτς, χρησιμοποιούσε σε ρόλο κεντρικού χαφ (με το Νο 6). Ο Κόρας έβγαλε τη σεζόν παίζοντας βασικός στα περισσότερα παιχνίδια της περιόδου, όμως πρόσφερε ελάχιστα κι έκανε πολλούς να αμφιβάλλουν για το αν ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον άλλοτε σέντερ φορ της Εθνικής Ρουμανίας!

Δεν θα κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στη δεύτερη θητεία του Μίλινκο Πάντιτς (ο οποίος είχε μαζέψει πολύ κόσμο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, τον Ιούλιο του 1999), επειδή συνέβησαν κι άλλα πράγματα ώστε ο καταξιωμένος πια Σέρβος άσος να μην αποδώσει τα αναμενόμενα. Ούτε στον Κροάτη, Μπόσκο Μπάλαμπαν, ο οποίος ήταν κακός μόνο στη δεύτερη σεζόν του.

Σπάνια, πάντως, ο Πανιώνιος πήρε τα πράγματα που περίμενε από τις «μεγάλες» μεταγραφές του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News