Ολυμπιακός: Ιδιαίτεροι όσο και κανονικοί

Τα λόγια δεν τελειώνουν για τους νέους του Ολυμπιακού, που κερδίζουν όλο και πιο φανταχτερούς τίτλους…

Ντέρμπι «αιωνίων» με 45 χιλιάδες κόσμο μέσα στο σπίτι του αντιπάλου. Από τις Κυριακές που μυρίζουν ποδόσφαιρο από το πρωί. Τα δημοσιογραφικά κείμενα «μαντεύουν» την ενδεκάδα του Ολυμπιακού και ούτε ένα δεν αμφισβητεί την παρουσία του 17χρονου, Χρήστου Μουζακίτη.

Κουβέντα γίνεται για αυτή του συνομήλικου, Μπάμπη Κωστούλα. Τελικά ο Μεντιλίμπαρ επιλέγει τον Σέρτζιο Ολιβέιρα, όμως αν κανείς ρωτήσει τον Βάσκο… off the record, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα δηλώσει μετανιωμένος, αφού εξ αρχής «φλέρταρε» με την ιδέα να τον βάλει βασικό. Εκανε προθέρμανση μόνος του και στην ανάπαυλα το λάθος διορθώθηκε.

Μέχρι το 86’, όταν ο Μούζα αντικαταστάθηκε, οι δυο τους ζούσαν ταυτόχρονα το απόλυτο όνειρο. Το απόλυτο όνειρο κάθε προπονητή, κάθε διαιτητή, κάθε σπίκερ, κάθε ποδοσφαιριστή και σίγουρα κάθε παιδιού που περνά το κατώφλι του Ρέντη. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, 0-0, δεύτερο ημίχρονο και από πάνω ένα ΟΑΚΑ να προσαρμόζεται στον ρυθμό τους.

Δεκαεπτά μεν, αλλά…

Είναι τετριμμένο και – σαν ατάκα – καθόλου πρωτότυπο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό: στα μάτια ενός προπονητή δεν είναι παιδιά, αλλά ποδοσφαιριστές. Κανονικοί , όπως οι υπόλοιποι. Καλύτεροι από πολλούς από τους συμπαίκτες τους, τεράστια προβλήματα για τους περισσότερους από τους αντιπάλους τους. «Ιδιαίτεροι» σε σχέση με τους συνομήλικους, «κανονικότατοι» σε σχέση με το σύνολο.

Πόσοι καλύτεροι μέσοι υπάρχουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού και πόσοι σε ολόκληρο το ελληνικό πρωτάθλημα από τον Μουζακίτη; Όχι πιο ταλαντούχοι, αλλά καλύτεροι. Αρτιότεροι τεχνικά, πιο χρήσιμοι στο πρέσινγκ… Ποιοι καλύπτουν περισσότερους χώρους, ποιοι είναι πιο χρήσιμοι στα τρία τρίτα του γηπέδου… Υπάρχουν, αλλά πόσοι; Είναι καλύτερος ο – ως σήμερα – Γκαρθία ή ο – ως σήμερα – Στάμενιτς; (Την ανάλογη κουβέντα για την εθνική ας μη την κάνουμε από τώρα).

Εχει δείξει κάτι περισσότερο από τον Κωστούλα ο – κατά τ’ άλλα ποιοτικός – Γιάρεμτσουκ;

Δε χρειάζονται απαντήσεις, γιατί τις δίνει ο Μεντιλίμπαρ από το ξεκίνημα του «Πέμπτη – Κυριακή». Κι αν υπάρχει ένας χαρακτηρισμός που δε μπορεί κανείς να… διανοηθεί να προσδώσει στον Βάσκο, είναι αυτός του «άδικου».

Εχουν ρόλους

Ο Μουζακίτης, λίγους μήνες και περίπου 80 αγωνιστικά λεπτά πιο έμπειρος του Κωστούλα, έχει ήδη βρει τη θέση του στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ. Μόλις μπήκε ο Οκτώβρης και είναι ήδη ο βασικός του μέσος και όχι «μέλος του ροτέισιον», όπως οι αισιόδοξοι προσδοκούσαμε το καλοκαίρι.

Ο Κωστούλας μοιάζει σα να έχει ήδη προσπεράσει τον Γιάρεμτσουκ, ο οποίος μετρά μηδέν αγωνιστικά λεπτά στους τρεις τελευταίους αγώνες, ενώ στο ίδιο διάστημα, ο νεαρός έχει ξεπεράσει τα 110’. Κι αν στην πρεμιέρα του Βόλου, όπου αγωνιζόταν μόνος του στην κορυφή έδειχνε κάπως «χαμένος», η ιστορία ήταν εντελώς διαφορετική στο Λυών και στο ΟΑΚΑ, όπου κινούταν πίσω από τον Ελ Καμπί.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τους πέρασε στην ομάδα… χειρουργικά, αναδεικνύοντας πλήρως την ποιότητά τους. Ουδεμία αμφιβολία για το αν θα κάνει το ίδιο με τα υπόλοιπα παιδιά που κατέκτησαν την Ευρώπη. Σκληρή δουλειά και… timing.

Διάλειμμα για εθνικές και το παράπονο στον… πλανήτη Ολυμπιακός, είναι ένα: «πως θα βλέπουμε τους μικρούς»;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News