Σαν Σήμερα - Κυριάκος Καραταΐδης: Το ντεμπούτο του ρέκορντμαν συμμετοχών του Ολυμπιακού

Στις 9 Οκτωβρίου 1988 ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 τον τυπικά γηπεδούχο Πανιώνιο στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», με γκολ ενός πρωτοεμφανιζόμενου στο πρωτάθλημα αμυντικού, ο οποίος έμελλε να εξελιχθεί σε «σημαία» του.

Ο Κυριάκος Καραταΐδης ήταν ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα αποκτήματα του Ολυμπιακού, το πρώτο (και μοναδικό, όπως αποδείχθηκε) καλοκαίρι με πρόεδρο τον Γιώργο Κοσκωτά.

Στο ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα, όμως, προκάλεσε θόρυβο. Στις 9 Οκτωβρίου 1988, ο Ολυμπιακός έπαιξε ως τυπικά φιλοξενούμενος του Πανιωνίου στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης» (το γήπεδο της Νέας Σμύρνης ήταν κλειστό λόγω έργων) για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Και ο Καραταΐδης πέτυχε μόλις στο 2′ το γκολ που χάρισε στην ομάδα του Πειραιά τη νίκη με 1-0.

Είναι αυτό που λέμε «η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί». Ο 23χρονος αμυντικός, ο οποίος μέχρι τον Ιούνιο του 1988 αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική με την Καστοριά (αν και ο Κοσκωτάς τον είχε «κλείσει» από τον Δεκέμβριο του 1987), δεν θα αργούσε να καθιερωθεί στην «ερυθρόλευκη» εντεκάδα από τον τότε προπονητή, Γιάτσεκ Γκμοχ.

Ήταν γραφτό, μάλιστα, να εξελιχθεί σε ηγετική μορφή στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και σε μόνιμο αρχηγό του. Από τα «πέτρινα» χρόνια που μόλις είχαν αρχίσει – έστω κι αν δεν το είχε υποψιαστεί ακόμα κανείς – μέχρι και την πρώτη εποχή της κυριαρχίας με πρόεδρο τον Σωκράτη Κόκκαλη, που άρχισε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου 1996-97.

Πέρα από τους τίτλους (πέντε σερί πρωταθλήματα έως και το 2001 κι άλλα τρία Κύπελλα, το 1990, το 1992 και το 1999) ο αγαπημένος Κούλης των «ερυθρόλευκων» οπαδών εξελίχθηκε και σε ρέκορντμαν συμμετοχών του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική.

Έκλεισε την πλούσια καριέρα του έχοντας παίξει σε 363 αγώνες, δεκαεπτά περισσότερους από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, Γιάννη Γκαϊτατζή (346) και δεκαεννιά από τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, που δεν πρόφτασε να τον προσπεράσει (344).

Οι συμμετοχές του Καραταΐδη με τον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις εντός κι εκτός συνόρων φτάνουν τις 500 και τον καθιστούν παίκτη-σύμβολο για τον σύλλογο. Η ικανότητά του ως κεντρικός αμυντικός αναγνωρίστηκε και από τους ομοσπονδιακούς προπονητές, όπως μαρτυρούν και οι 34 συμμετοχές του με την Εθνική Ελλάδας – μία εκ των οποίων ήταν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, στο ματς με τη Βουλγαρία (0-4).

Γι’ αυτό αξία να υπενθυμίσουμε ότι η καριέρα ενός από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον Ολυμπιακό, είχε αρχίσει εκείνο το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 1988 στο Φάληρο. Το μόνο που δεν συνέχισε από τότε ο Καραταΐδης ήταν να βάζει γκολ. Άλλες δύο φορές σκόραρε όλες κι όλες στο πρωτάθλημα, όμως δεν ήταν δική του δουλειά να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Κι ας το είχε κάνει στο ιστορικό ντεμπούτο του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Οκτωβρίου

2018: Το πλήρωμα της δίκωπου χωρίς πηδαλιούχο που απαρτίζεται από τις Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας που διεξάγονται στο Μπουένος Άιρες. Την ίδια ημέρα, η πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο, Φανή Τζέλη, κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των -55 κιλών.

2011: Ο 23χρονος Αμερικάνος μπασκετμπολίστας της ρουμανικής Τζούρτζιου, Τσόνσι Χάρντι, υποκύπτει στα τραύματα που του είχαν προκαλέσει άγνωστοι που του επιτέθηκαν σε κλαμπ όπου είχε βγει για να πανηγυρίσει νίκη της ομάδας του.

1999: Πραγματοποιείται ο πρώτος επαγγελματικός αγώνας πυγμαχίας ανάμεσα σε έναν άνδρα, τον Λόι Τσόου και μία γυναίκα, τη Μάργκαρετ ΜακΓκρέγκορ, μπροστά σε 2.768 θεατές στο Σιάτλ. Μάλιστα, η ΜακΓκρέγκορ κερδίζει τον αγώνα διάρκειας τεσσάρων γύρων των δύο λεπτών με 40-36.

1994: Ο πρωταθλητής των αγώνων Indy cars, Μάριο Αντρέτι, αποχωρεί από τη δράση.

1989: Ο Ίαν Ρας σημειώνει το 250ό του γκολ με τη Λίβερπουλ, σε έναν αγώνα εναντίον της Κρου για το Λιγκ Καπ (4-1).

1988: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Τζάκι Μίλμπερν, θρύλος της Νιούκαστλ και θείος του Μπόμπι Τσάρλτον.

1985: Καταγράφεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια διαδικασία πέναλτι σε ελληνική διοργάνωση. Στον αγώνα Αναγέννηση Γιαννιτσών-ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδας, που διεξάγεται στο γήπεδο της Κρύας Βρύσης, εκτελούνται συνολικά 36 πέναλτι και από τις δύο ομάδες, με τον «Δικέφαλο» να παίρνει την πρόκριση με 16-15. Το ρεκόρ θα απειληθεί στον τελικό του 2009, όπου θα εκτελεστούν 34 πέναλτι μέχρι ο Ολυμπιακός να νικήσει την ΑΕΚ με 15-14.

1981: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών, προδομένος από την καρδιά του, ο Ολλανδός προπονητής (με καταγωγή από την Τσεχοσλοβακία), Φράντισεκ Φάντρονκ, ο οποίος είχε συνδέσει το όνομά του με την πορεία της ΑΕΚ μέχρι τους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, την περίοδο 1976-77.

1977: Το ντέρμπι πρωταθλήματος Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός διακόπτεται στο 86ο λεπτά με σκορ 1-2, λόγω επίθεσης των παικτών των γηπεδούχων στον διαιτητή Κρικώνη, μετά την κατακύρωση του δεύτερου γκολ των «πρασίνων». Οι παίκτες του Ολυμπιακού ισχυρίζονταν ότι ο σκόρερ, Χρήστος Γιαννακούλας, βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, ενώ λέγεται ότι ο Κρικώνης άλλαξε δυο φορές την απόφασή του μες στα αποδυτήρια, προτού κατακυρώσει το γκολ και γράψει στο φύλλο αγώνα ότι σφύριξε κανονικά τη λήξη!

1976: Σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής, η Ελλάδα αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με την Ουγγαρία στο «Γ. Καραϊσκάκης» μπροστά σε 27.000 θεατές. Το γκολ της Εθνικής μας πετυχαίνει ο Μίμης Παπαϊωάννου.

1960: Το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ διακόπτεται στο 86ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται στον διαιτητή Ιωαννίδη για τον μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Κώστα Νεστορίδη όσο το σκορ ήταν ακόμα 2-2, ενώ αμφισβητούν και το γκολ που πέτυχε στην αντεπίθεση ο Παναθηναϊκός, ισχυριζόμενοι ότι ο σκόρερ, Βαγγέλης Πανάκης, βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών ο Ιωαννίδης αποβάλλει τον Αναστασιάδη της ΑΕΚ, ο οποίος αρνείται να βγει από τον αγωνιστικό χώρο κι έτσι διακόπτει τον αγώνα εις βάρος της Ένωσης, η οποία θα μηδενιστεί από την ΕΠΟ.

1919: Διεξάγεται ο όγδοος και τελευταίος αγώνας των World Series του μπέιζμπολ, που είχαν αρχίσει την 1η Οκτωβρίου που ξεκίνησαν την 1/10 μεταξύ των Chicago White Sox (μετέπειτα Black Sox) και Cincinnatti Reds που θα καταλήξει στο γνωστό Black Sox scandal, αφού οκτώ παίκτες, ανάμεσά τους και ο “Shoeless” Joe Jackson, ένας από τους μεγαλύτερους hitters, θα κατηγορηθούν για στημένο αγώνα για λογαριασμό γραφείων στοιχημάτων. Ένα χρόνο μετά, στις 22/09/1920, στη δίκη δεν θα αποδειχθεί η ενοχή τους, αλλά θα αποκλειστούν δια βίου από το επαγγελματικό baseball από τον δικαστή Landis

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News