Σταύρος Γεωργακόπουλος: Η μισή αλήθεια του Λουτσέσκου και η άλλη μισή του Μεντιλίμπαρ

Είναι ξεκάθαρο πως άλλοι παίκτες ξεκινούν την προετοιμασία κι άλλοι βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Ετσι είναι διαμορφωμένο το τοπίο, έτσι πρέπει να χτυπήσει το ντέφι και να χορέψουν οι προπονητές, οι οποίοι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή χρόνο…

Εχει τον τρόπο του ο Ραζβάν. Πολλές φορές «τρελαίνει» κόσμο με τις τοποθετήσεις του, αλλά τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Κάποιες φορές μέσα από τα λόγια του προκύπτει ένας είδος έπαρσης ή ένας υπέρμετρος εγωισμός, αλλά δεν λέει τίποτα στο βρόντο…

Το βράδυ της Κυριακής στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη δύσκολη νίκη της ομάδας του στη Λιβαδειά, ενοχλημένος προφανώς από την έντονη κριτική που δέχθηκε για άλλη μία φορά από τότε που κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ, είπε μεταξύ άλλων ότι το σύνολό του θα είναι έτοιμο τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη! Είμαι σίγουρος ότι πολύς κόσμος απόρησε με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι συμφωνούν μαζί του όλοι οι άλλοι προπονητές. Εχω την αίσθηση ότι αν έκανε ανάλογη τοποθέτηση ο Μεντιλίμπαρ, ο Αλμέιδα ή ο Αλόνσο πάνω-κάτω θα έλεγαν τα ίδια…

Μπορεί οι προετοιμασίες των ομάδων να ξεκινούν ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά τα ρόστερ ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβρη! Τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών, στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, ο Ολυμπιακός πήρε τον Γουίλιαν, τον Ολιβέιρα, τον Τούρκο Γιαζιτσί.

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Ουναχί, η ΑΕΚ τον Μαρσιάλ, ο ΠΑΟΚ τον Λόβρεν. Είναι ξεκάθαρο πως άλλοι παίκτες ξεκινούν την προετοιμασία κι άλλοι βγάζουν τελικά το φίδι από την τρύπα. Ετσι είναι διαμορφωμένο το τοπίο, έτσι πρέπει να χτυπήσει το ντέφι και να χορέψουν οι προπονητές. Ολοι οι προαναφερθέντες είναι για τις ομάδες του βασικές μονάδες, αλλά το καλοκαίρι με άλλους δούλευαν οι προπονητές του Big-4 και όχι μόνο.

Ο Μεντιλίμπαρ, χωρίς προφανώς να είναι συνεννοημένος με τον Λουτσέσκου είπε σε συνέντευξή του στην Ισπανία κάτι ανάλογο. Πως η καλοκαιρινή προετοιμασία, δεν λέει πολλά, ουσιαστικά πάει στα σκουπίδια, από τη στιγμή που το αλισβερίσι μεταξύ των ομάδων διαρκεί ως το φθινόπωρο.

Πως να ετοιμάσει ένας κόουτς τα πλάνα του και πως θα φορμάρει την ομάδα του στο 100% όταν για διάστημα τριών και τεσσάρων μηνών πηγαινοέρχονται παίκτες; Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού που δούλεψαν με την πρώτη ομάδα από την πρώτη μέρα, όχι μόνο αποδεικνύονται έτοιμοι, αλλά έχουν κατανοήσει και πλήρως το σενάριο. Αντίθετα, ποδοσφαιριστές που μπορεί στα κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν να κάνουν τη διαφορά, ακόμη ψάχνονται και δεν είναι ούτε στο 50% της ετοιμότητας.

Κάπως έτσι εξηγείται και το ότι δεν υπάρχει ούτε μία από τις διεκδικήτριες του τίτλου που δεν έχει κάνει (χοντρή) γκέλα, παρότι έχουμε διανύσει μόλις επτά αγωνιστικές. Ούτε ο Λουτσέσκου, λοιπόν, είναι τρελός, ούτε ο Μεντιλίμπαρ όταν ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή χρόνο. Μπορεί για όλους εμάς να αποτελεί πεδίο προβληματισμού πως δεν έχουν φτάσει ακόμη οι ομάδες που συμπαθούμε στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά δεν γίνεται ένας ποδοσφαιριστής, όσο επαγγελματίας ή δουλευταράς κι αν είναι, να νικήσει τον χρόνο. Να τον μαζέψει μπορεί, να τον προσπεράσει αποκλείεται.

Σκεφτείτε πόσο διαφορετικές θα είναι οι ίδιες ομάδες μετά από δύο βδομάδες που θα έχουν μπει γερά στο κόλπο και οι τελευταίοι των μεταγραφών και όλοι μαζί θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ούτε ο Ραζβάν είναι τρελός, ούτε ο «Μεντί», ούτε ο Αλόνσο που έχει… παντρευτεί την πίεση όπως δήλωσε, ακόμη και ο Αλμέιδα που δεν έχει ακούσει και λίγα από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News